joi, martie 30, 2023
Acasă*La fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a...

La fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit agențiilor ONU

La fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau al nașterii, potrivit ultimelor estimări prezentate astăzi într-un raport de către agențiile ONU.

Raportul Trends in maternal mortality [Tendințele mortalității materne] semnalează regresul alarmant al sănătății femeilor înregistrat în ultimii ani, observându-se o creștere sau o stagnare a deceselor materne în aproape toate regiunile lumii.

„Cu toate că sarcina ar trebui să reprezinte un moment plin de speranță și o experiență pozitivă pentru toate femeile, în mod tragic, aceasta continuă să fie o experiență extrem de periculoasă pentru milioane de femei din întreaga lume care nu au acces la servicii medicale de calitate, bazate pe respect”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „Noile statistici arată nevoia stringentă de a ne asigura că fiecare femeie și fiecare fată are acces la servicii medicale esențiale înaintea nașterii, în timpul nașterii și după naștere și că își poate exercita pe deplin drepturile privind reproducerea”.

Raportul, care analizează decesele materne înregistrate la nivel național, regional și global din anul 2000 până în anul 2020, estimează că, în 2020, s-au înregistrat 287.000 de decese materne la nivel mondial. Aceasta înseamnă doar o ușoară scădere de la 309.000 de decese raportate în 2016 când au intrat în vigoare obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) stabilite de către ONU. Deși raportul prezintă unele progrese semnificative în ceea ce privește reducerea numărului de decese materne între 2000 și 2015, progresele au stagnat în mare parte sau, în unele cazuri, chiar au involuat după 2015.

În două din cele opt regiuni ale ONU – Europa și America de Nord și America Latină și Caraibe – rata mortalității materne a crescut cu 17% și, respectiv, cu 15% în perioada 2016-2020. În alte părți, rata a stagnat. Cu toate acestea, raportul notează faptul că se pot realiza progrese. De exemplu, în aceeași perioadă, două regiuni – Australia și Noua Zeelandă și Asia Centrală și de Sud – au raportat o scădere semnificativă a ratei mortalității materne (cu 35% și, respectiv, cu 16%), lucru valabil și în cazul a 31 de țări din lume.

Potrivit raportului, în România numărul deceselor materne s-a redus de la 50 de decese la 100.000 de nașteri în anul 2000 la 10 decese la un număr de 100.000 de nașteri în anul 2020, variația procentuală pentru această perioadă fiind de 79,8%.

„Pentru milioane de familii, miracolul nașterii este marcat de tragedia decesului matern”, a declarat Directorul executiv al UNICEF Catherine Russell. „Niciunei mame nu ar trebui să-i fie teamă pentru viața ei în momentul în care aduce pe lume un copil, în special atunci când există cunoștințele și instrumentele necesare pentru tratarea complicațiilor întâlnite frecvent. Accesul echitabil la asistență medicală îi oferă fiecărei mame, indiferent de cine este sau unde se află aceasta, șanse egale pentru o naștere fără riscuri și un viitor sănătos alături de familia ei”.

În ceea ce privește numărul total al deceselor materne, acestea continuă să se concentreze în mare parte în zonele cele mai sărace ale lumii și în țările afectate de conflicte. În 2020, aproximativ 70% din totalul deceselor materne s-au înregistrat în Africa Subsahariană. În nouă țări confruntate cu crize umanitare severe, rata mortalității materne a fost de peste două ori mai mare decât media raportată la nivel mondial (551 de decese materne la 100.000 de nașteri de copii vii, comparativ cu 223 la nivel global).

„Acest raport ne amintește încă o dată de nevoia stringentă de a ne întări angajamentul în favoarea sănătății femeii și a adolescentului”, a afirmat Juan Pablo Uribe, Director global pentru sănătate, nutriție și populație în cadrul Băncii Mondiale și directorul Mecanismului Global de Finanțare. „Prin măsuri prompte, prin creșterea investițiilor în asistența medicală primară și prin sisteme de sănătate mai solide și mai reziliente, putem salva vieți, putem asigura o stare de sănătate mai bună și un nivel mai mare de bunăstare și putem promova drepturile și șansele tuturor femeilor și adolescenților”.

Sângerările masive, hipertensiunea arterială, infecțiile din timpul sarcinii, complicațiile apărute în urma unui avort realizat în condiții de nesiguranță și afecțiunile preexistente care pot fi agravate de sarcină (cum ar fi HIV/SIDA și malaria) sunt principalele cauze ale deceselor materne. Toate acestea pot fi prevenite și tratate în mare parte prin acces la servicii medicale de calitate și bazate pe respect.

Serviciile de asistență medicală primară furnizate în cadrul comunității pot răspunde nevoilor femeilor, copiilor și adolescenților și pot asigura un acces echitabil la servicii esențiale, cum ar fi naștere asistată și îngrijiri prenatale și postnatale, vaccinarea copiilor, nutriție și planificare familială. Cu toate acestea, finanțarea insuficientă a sistemelor de asistență medicală primară, lipsa personalului medical calificat și lanțurile deficitare de aprovizionare cu produse medicale împiedică progresele.

În jur de o treime dintre femei nu beneficiază nici măcar de patru dintre cele opt controale prenatale recomandate sau beneficiază doar de îngrijiri postnatale de bază, în timp ce 270 de milioane de femei nu au acces la metode moderne de planificare familială. Este esențial ca femeile să dețină controlul asupra sănătății reproducerii – mai ales să poată decide dacă și când să aibă copii – pentru a putea planifica și lăsa suficient timp între sarcini și pentru a-și proteja sănătatea. Inegalitățile datorate veniturilor, educației, rasei sau apartenenței etnice cresc și mai mult riscurile în cazul femeilor însărcinate marginalizate, care au cel mai redus acces la servicii de maternitate esențiale, deși prezintă cel mai mare risc de a se confrunta și cu alte probleme de sănătate în timpul sarcinii.

„Este inacceptabil că atât de multe femei continuă să moară în mod nejustificat în timpul sarcinii și al nașterii. Un număr de peste 280.000 de decese într-un singur an este inadmisibil”, a declarat Directorul executiv al UNFPA, dr. Natalia Kanem. „Putem și trebuie să facem mai mult, să investim acum în planificarea familială și să acoperim deficitul de 900.000 de moașe raportat la nivel mondial, astfel încât fiecare femeie să poată beneficia de îngrijirile vitale de care are nevoie. Deținem instrumentele, cunoștințele și resursele necesare pentru a pune capăt deceselor materne ce pot fi prevenite; lucrul de care avem nevoie acum este voința politică”.

Pandemia de COVID-19 a îngreunat și mai mult progresele în domeniul sănătății materne. Având în vedere că seria actuală de date se încheie în 2020, vor fi necesare mai multe date pentru a identifica impactul real al pandemiei asupra deceselor materne. Infecția cu COVID-19 poate crește riscurile din timpul sarcinii, așadar țările ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că femeile însărcinate și cele care își planifică o sarcină au acces la vaccinuri împotriva COVID-19 și la îngrijiri prenatale eficiente.

„Reducerea ratei mortalității materne rămâne una dintre provocările cele mai stringente în domeniul sănătății la nivel global”, a afirmat John Wilmoth, Directorul Diviziei Populație din cadrul Departamentului pentru Probleme Economice și Sociale. „Eliminarea deceselor materne ce pot fi prevenite și asigurarea accesului universal la servicii medicale de calitate pentru sănătatea mamei necesită eforturi susținute la nivel național și internațional și angajamente ferme, în special când este vorba de populația cea mai vulnerabilă. Ține de responsabilitatea noastră colectivă să ne asigurăm că orice mamă, din orice colț al lumii, supraviețuiește nașterii, astfel încât ea și copiii ei să se poată dezvolta”.

Potrivit raportului, este necesară o accelerare semnificativă a progreselor la nivel mondial pentru a atinge țintele globale privind reducerea deceselor materne. În caz contrar, va fi pusă în pericol viața a peste un milion de alte femei până în 2030.

Raportul a fost realizat de către OMS în numele Grupului interinstituțional pentru estimarea mortalității materne din cadrul ONU, grup din care fac parte OMS, UNICEF, UNFPA, Grupul Băncii Mondiale și Divizia Populație din cadrul Departamentului pentru Probleme Economice și Sociale al ONU. Raportul folosește datele naționale pentru a estima nivelul și tendințele mortalității materne din perioada 2000-2020. Datele acestei noi publicații înlocuiesc toate estimările publicate anterior de OMS și de Grupul interinstituțional pentru estimarea mortalității materne din cadrul ONU.

ARTICOLE SIMILARE

România, detronată de Bulgaria din prima poziție în Uniunea Europeană la un capitol sumbru: mortalitatea infantilă

Efortul Salvați Copiii de a întări maternitățile și secțiile de pediatrie și terapie intensivă neonatală în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor...

Asigurările RCA de la Leader Team Broker pot fi cumpărate și prin aplicația 24pay, fără costuri suplimentare

Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) emise de Leader Team Broker, jucător cheie pe piața asigurărilor de nișă din România și din Europa, sunt...

Cea de-a șasea ediție a Green Tech & Film Festival, între 29 martie – 7 aprilie, la Promenada Mall

Primăvara aceasta, Promenada Mall este gazda celei de-a șasea ediții a Green Tech & Film Festival, care se va desfășura între 29 martie și...

Endometrioza – boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani

Prima luna de primăvară este cunoscută în lumea medicală că fiind luna conștientizării și informării despre endometrioză. Statisticile arată că la nivel mondial, cel puțin...

Numărul bibliotecilor școlare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani. Accesul la bibliotecă, încă inegal

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor...

Irina Rimes devine ambasador AVON și prezintă Hydramatic, primul ruj mat din lume cu nucleu hidratant

AVON  anunță, în premieră, parteneriatul cu Irina Rimes, una dintre cele mai populare artiste din România. Irina s-a remarcat pe piața din România odată...

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO, primul pas cu super reduceri spre experiențe de neuitat în destinații de vis

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO este în plină desfășurare la ROMEXPO și își așteaptă vizitatorii cu oferte dintre cele mai variate...

S-a lansat platforma de resurse educaţionale pentru „Săptămâna Verde”

Elevii și cadrele didactice au acum la dispoziție o platformă de resurse educaționale, Saptamanaverde.edu.ro, lansată, vineri, de Ministerul Educației și Ministerul Apelor și Pădurilor,...

Programul pentru şcoli al României pentru perioada 2023-2029 a fost pus în dezbatere publică

Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene pentru distribuirea fructelor, legumelor şi laptelui în şcoli, în perioada 1 august 2023 - 31 iulie 2029, se...

Știai că îți poți dărui cadoul de 1 și 8 Martie pentru o cauză socială pe Galantom.ro?

Platforma de fundraising Galantom.ro lansează campania de Mărțișor, prin care doamnelor și domnișoarelor își pot dărui cadourile de 1 Martie sau 8 Martie către...

Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2023-2024 a fost trimis la Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educaţiei privind aprobarea calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunță Ministerul...

Târg de Mărțișor Învie Tradiția 27 februarie – 1 martie

În perioada 27 februarie - 1 martie 2023, Învie Tradiția va organiza, ca în fiecare an, un târg de mărțișor, cu sute de modele...

Luna iubirii, sărbătorită cu premieră la OCC

Pentru a facilita accesul cât mai multor spectatori la cea mai recentă producție a Operei Comice pentru Copii, conducerea instituției a decis prelungirea ofertei...

Ministerul Educației prezintă lista celor 39 de clădiri cu destinația de învățământ care au risc seismic

Ministerul Educației a anunțat că în urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de către conducerile unităților de învățământ,...

ANCHETĂ: Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu...

Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea...

Putem crește o nouă generație de fete în tech? „Începând cu 7-10 ani fetele își pot pierde interesul în științele exacte, dar motivele nu...

11 februarie a marcat ziua femeilor și fetelor în știință, o zi care a apărut pentru a încuraja meritele și participarea în știință și...

Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți își duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o...

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET în colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor...

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 25 februarie – 1 martie 2023 la TÂRGUL MĂRȚIȘORULUI

Șnur alb și roșu de mătase, lânică și bumbac, hârtie de ziar, semințe, fetru, ceramică, podoabe, lut, rotițe de ceas, metal, taste de computer,...

„moving [m]others”, un spectacol despre EMOŢIA MATERNITĂŢII pe 1 şi 8 martie la ARCUB

Pe 1 şi 8 martie 2023, de la ora 18.30, ARCUB prezintă la Sala Mare instalaţia performativă despre maternitate „moving others”, organizat de Centrul...

Atelier creativ pentru copii de Mărțișor: „Mărțișug cu meșteșug”, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București vă invită miercuri, 1 martie 2023, ora 15.30, la atelierul pentru copii „Mărțișug cu meșteșug". Întâlnirea va avea loc la Palatul...

Aproape o treime din contribuabilii români își exercită dreptul de a susține cauze socio-umanitare, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit

Mai puțin de o treime din contribuabilii români (27,42%) care ar fi putut să susțină cauze sociale și-au exercitat acest drept în 2002, prin...

De Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, MedLife lansează primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, în vederea...

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile, urmate de limfoame,...

„SHAME – European Stories”, expoziția care oferă o voce victimelor abuzului trăit în copilărie

Expoziția de fotografie „SHAME - European Stories” a fost inaugurată pe 15 februarie în stația de metrou Piața Unirii 1 din București. Organizată de...

„Plan de Viață”, o șansă pentru tinerii care părăsesc centrele de plasament. Rezultatele primei ediții a proiectului

AFI Europe România și Asociația The Social Incubator anunță rezultatele primei ediții a programului de responsabilitate socială „Plan de Viață” desfășurat în perioada Ianuarie...

Structura anului școlar 2023-2024, avizată în cadrul Comisiei de Dialog Social

Proiectul de Ordin al ministrului Educației privind structura anului școlar 2023-2024, în forma pusă în consultare publică, a fost avizat marți în cadrul...

15 februarie: Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educației îndeamnă cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, ministrul Educației, Ligia Deca, invită cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în școlile în care își desfășoară activitatea. „Pentru...

MAMBricolaj lansează, în premieră, programul „Rabla” pentru produse de bricolaj și accesorii de mobilier uzate

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează, în 20...

Școala de duminică, o nouă sesiune de cursuri, la UNATC

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale" București începe o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC...

Ministerul Educației anunță repartizarea celor 1.200 de posturi de consilieri școlari

Ministerul Educației anunță repartizarea la nivel național a celor 1.200 de noi posturi de consilieri școlari aprobate în decembrie 2022. Ordinul prin care au...

Începe Carnavalul la Opera Comică pentru Copii

În acest weekend are loc evenimentul „Noaptea Carnavalului”, în exclusivitate la Opera Comică pentru Copii. Personajele din spectacolele OCC, cu măști și costume impresionante,...

Ultimele stiri

Cele mai citite