luni, septembrie 25, 2023
AcasăHomepageLa fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a...

La fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit agențiilor ONU

La fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau al nașterii, potrivit ultimelor estimări prezentate astăzi într-un raport de către agențiile ONU.

Raportul Trends in maternal mortality [Tendințele mortalității materne] semnalează regresul alarmant al sănătății femeilor înregistrat în ultimii ani, observându-se o creștere sau o stagnare a deceselor materne în aproape toate regiunile lumii.

„Cu toate că sarcina ar trebui să reprezinte un moment plin de speranță și o experiență pozitivă pentru toate femeile, în mod tragic, aceasta continuă să fie o experiență extrem de periculoasă pentru milioane de femei din întreaga lume care nu au acces la servicii medicale de calitate, bazate pe respect”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „Noile statistici arată nevoia stringentă de a ne asigura că fiecare femeie și fiecare fată are acces la servicii medicale esențiale înaintea nașterii, în timpul nașterii și după naștere și că își poate exercita pe deplin drepturile privind reproducerea”.

Raportul, care analizează decesele materne înregistrate la nivel național, regional și global din anul 2000 până în anul 2020, estimează că, în 2020, s-au înregistrat 287.000 de decese materne la nivel mondial. Aceasta înseamnă doar o ușoară scădere de la 309.000 de decese raportate în 2016 când au intrat în vigoare obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) stabilite de către ONU. Deși raportul prezintă unele progrese semnificative în ceea ce privește reducerea numărului de decese materne între 2000 și 2015, progresele au stagnat în mare parte sau, în unele cazuri, chiar au involuat după 2015.

În două din cele opt regiuni ale ONU – Europa și America de Nord și America Latină și Caraibe – rata mortalității materne a crescut cu 17% și, respectiv, cu 15% în perioada 2016-2020. În alte părți, rata a stagnat. Cu toate acestea, raportul notează faptul că se pot realiza progrese. De exemplu, în aceeași perioadă, două regiuni – Australia și Noua Zeelandă și Asia Centrală și de Sud – au raportat o scădere semnificativă a ratei mortalității materne (cu 35% și, respectiv, cu 16%), lucru valabil și în cazul a 31 de țări din lume.

Potrivit raportului, în România numărul deceselor materne s-a redus de la 50 de decese la 100.000 de nașteri în anul 2000 la 10 decese la un număr de 100.000 de nașteri în anul 2020, variația procentuală pentru această perioadă fiind de 79,8%.

„Pentru milioane de familii, miracolul nașterii este marcat de tragedia decesului matern”, a declarat Directorul executiv al UNICEF Catherine Russell. „Niciunei mame nu ar trebui să-i fie teamă pentru viața ei în momentul în care aduce pe lume un copil, în special atunci când există cunoștințele și instrumentele necesare pentru tratarea complicațiilor întâlnite frecvent. Accesul echitabil la asistență medicală îi oferă fiecărei mame, indiferent de cine este sau unde se află aceasta, șanse egale pentru o naștere fără riscuri și un viitor sănătos alături de familia ei”.

În ceea ce privește numărul total al deceselor materne, acestea continuă să se concentreze în mare parte în zonele cele mai sărace ale lumii și în țările afectate de conflicte. În 2020, aproximativ 70% din totalul deceselor materne s-au înregistrat în Africa Subsahariană. În nouă țări confruntate cu crize umanitare severe, rata mortalității materne a fost de peste două ori mai mare decât media raportată la nivel mondial (551 de decese materne la 100.000 de nașteri de copii vii, comparativ cu 223 la nivel global).

„Acest raport ne amintește încă o dată de nevoia stringentă de a ne întări angajamentul în favoarea sănătății femeii și a adolescentului”, a afirmat Juan Pablo Uribe, Director global pentru sănătate, nutriție și populație în cadrul Băncii Mondiale și directorul Mecanismului Global de Finanțare. „Prin măsuri prompte, prin creșterea investițiilor în asistența medicală primară și prin sisteme de sănătate mai solide și mai reziliente, putem salva vieți, putem asigura o stare de sănătate mai bună și un nivel mai mare de bunăstare și putem promova drepturile și șansele tuturor femeilor și adolescenților”.

Sângerările masive, hipertensiunea arterială, infecțiile din timpul sarcinii, complicațiile apărute în urma unui avort realizat în condiții de nesiguranță și afecțiunile preexistente care pot fi agravate de sarcină (cum ar fi HIV/SIDA și malaria) sunt principalele cauze ale deceselor materne. Toate acestea pot fi prevenite și tratate în mare parte prin acces la servicii medicale de calitate și bazate pe respect.

Serviciile de asistență medicală primară furnizate în cadrul comunității pot răspunde nevoilor femeilor, copiilor și adolescenților și pot asigura un acces echitabil la servicii esențiale, cum ar fi naștere asistată și îngrijiri prenatale și postnatale, vaccinarea copiilor, nutriție și planificare familială. Cu toate acestea, finanțarea insuficientă a sistemelor de asistență medicală primară, lipsa personalului medical calificat și lanțurile deficitare de aprovizionare cu produse medicale împiedică progresele.

În jur de o treime dintre femei nu beneficiază nici măcar de patru dintre cele opt controale prenatale recomandate sau beneficiază doar de îngrijiri postnatale de bază, în timp ce 270 de milioane de femei nu au acces la metode moderne de planificare familială. Este esențial ca femeile să dețină controlul asupra sănătății reproducerii – mai ales să poată decide dacă și când să aibă copii – pentru a putea planifica și lăsa suficient timp între sarcini și pentru a-și proteja sănătatea. Inegalitățile datorate veniturilor, educației, rasei sau apartenenței etnice cresc și mai mult riscurile în cazul femeilor însărcinate marginalizate, care au cel mai redus acces la servicii de maternitate esențiale, deși prezintă cel mai mare risc de a se confrunta și cu alte probleme de sănătate în timpul sarcinii.

„Este inacceptabil că atât de multe femei continuă să moară în mod nejustificat în timpul sarcinii și al nașterii. Un număr de peste 280.000 de decese într-un singur an este inadmisibil”, a declarat Directorul executiv al UNFPA, dr. Natalia Kanem. „Putem și trebuie să facem mai mult, să investim acum în planificarea familială și să acoperim deficitul de 900.000 de moașe raportat la nivel mondial, astfel încât fiecare femeie să poată beneficia de îngrijirile vitale de care are nevoie. Deținem instrumentele, cunoștințele și resursele necesare pentru a pune capăt deceselor materne ce pot fi prevenite; lucrul de care avem nevoie acum este voința politică”.

Pandemia de COVID-19 a îngreunat și mai mult progresele în domeniul sănătății materne. Având în vedere că seria actuală de date se încheie în 2020, vor fi necesare mai multe date pentru a identifica impactul real al pandemiei asupra deceselor materne. Infecția cu COVID-19 poate crește riscurile din timpul sarcinii, așadar țările ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că femeile însărcinate și cele care își planifică o sarcină au acces la vaccinuri împotriva COVID-19 și la îngrijiri prenatale eficiente.

„Reducerea ratei mortalității materne rămâne una dintre provocările cele mai stringente în domeniul sănătății la nivel global”, a afirmat John Wilmoth, Directorul Diviziei Populație din cadrul Departamentului pentru Probleme Economice și Sociale. „Eliminarea deceselor materne ce pot fi prevenite și asigurarea accesului universal la servicii medicale de calitate pentru sănătatea mamei necesită eforturi susținute la nivel național și internațional și angajamente ferme, în special când este vorba de populația cea mai vulnerabilă. Ține de responsabilitatea noastră colectivă să ne asigurăm că orice mamă, din orice colț al lumii, supraviețuiește nașterii, astfel încât ea și copiii ei să se poată dezvolta”.

Potrivit raportului, este necesară o accelerare semnificativă a progreselor la nivel mondial pentru a atinge țintele globale privind reducerea deceselor materne. În caz contrar, va fi pusă în pericol viața a peste un milion de alte femei până în 2030.

Raportul a fost realizat de către OMS în numele Grupului interinstituțional pentru estimarea mortalității materne din cadrul ONU, grup din care fac parte OMS, UNICEF, UNFPA, Grupul Băncii Mondiale și Divizia Populație din cadrul Departamentului pentru Probleme Economice și Sociale al ONU. Raportul folosește datele naționale pentru a estima nivelul și tendințele mortalității materne din perioada 2000-2020. Datele acestei noi publicații înlocuiesc toate estimările publicate anterior de OMS și de Grupul interinstituțional pentru estimarea mortalității materne din cadrul ONU.

ARTICOLE SIMILARE

Terasa The Garden Colosseum Mall devine pentru 4 weekend-uri locul de distracție și petrecere a serilor de vară

Colosseum Mall anunță că dă startul seriei de evenimente tematice organizate pe terasa The Garden, 4 weekend-uri consecutiv. Astfel, cei care vor rămâne în...

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți

Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema...

 Până pe 30 iulie, MAMBricolaj oferă promoții estivale și transport gratuit la achiziții de cel puțin 2.500 de lei

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), derulează, până pe...

Un start-up din Cluj își propune să ofere 500 de cărți personalizate copiilor de la sate!

My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, dorește să ofere copiilor de la sate șansa de a avea cărți...

Vaccinarea copiilor dă semne de redresare după încetinirea cauzată de COVID-19

La nivel mondial, serviciile de vaccinare au reușit să imunizeze în 2022 cu patru milioane mai mulți copii decât în anul precedent, în urma...

British Council a lansat o nouă platformă de pregătire pentru testul IELTS

British Council IELTS anunță lansarea unui serviciu nou, IELTS Ready: Premium, care oferă sprijin inovativ celor care se pregătesc să susțină un test IELTS...

Cât de periculoasă e ”banana”, distracția preferată a românilor la mare: La viteza la care aceasta de deplasează, e ca și cum ne lovim...

Vara, când ne bucurăm de vacanță și ne relaxăm la malul mării, este important să fim conștienți de riscurile de accidentare care pot apărea...

A mai rămas mai puțin de o zi până la evenimentul „Noapte albă pentru zile negre”, organizat de Crucea Roșie Română

Doar o zi ne mai desparte de evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre“, organizat de Crucea Roșie Română în perioada 1-2 iulie, în...

Shakespeare School Essay Competition, ediția #15. Peste 9.890 de copii și tineri s-au întrecut în creativitate și originalitate

 Shakespeare School Essay Competition s-a bucurat de o mare popularitate în rândul tinerilor, atingând un record al înscrierilor din ultimii ani. Competiția dedicată elevilor de...

“Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și Cadranul Destinului”, aventura finală a unui erou ce sfidează trecerea timpului

De la apreciatul scriitor-regizor James Mangold vine ultimul capitol din saga unuia dintre cei mai mari eroi din istoria cinematografiei: Indiana Jones.  “Indiana Jones...

Art Safari Love Edition se deschide din 30 iunie! Capodopere cu și despre dragoste de la National Portrait Gallery din Londra, în premieră la...

 Cel mai hot eveniment al verii, Art Safari Love Edition, prezintă Love Stories, cu peste 100 de capodopere de Andy Warhol, Man Ray,...

Până pe 28 august, MAMBricolaj oferă 3 vacanțe MAMrelaxat clienților cu bonuri de cel puțin 250 de lei

   MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), oferă clienților care...

Nestlé lansează cea de-a 6-a ediție a programului de internship de vară plătit pentru studenți și absolvenți

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, se pregătește să primească luni, 3 iulie, 50 de studenți și absolvenți...

EXPOZIȚIE DE FLUTURI EXOTICI VII LA ANTIPA

Credeai că verde și roz nu arată bine împreună? Natura te contrazice! Vino să descoperi combinații de culori și modele neobișnuite în expoziția de...

Farmec lansează Gerovital Kids, o gamă variată de îngrijire a pielii copiilor și bebelușilor

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, se extinde pe nișa produselor dedicate îngrijirii copiilor și lansează Gerovital Kids, o gamă completă de...

O viață sănătoasă începe din copilărie. Șapte medici oferă informații prețioase despre obiceiurile sănătoase pe care copiii ar trebui să le deprindă 

Obiceiurile sănătoase învățate încă din copilărie joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung și în îmbunătățirea calității vieții. Potrivit specialiștilor, copiii...

Noapte albă pentru zile negre – vino să afli de la Crucea Roșie Română ce trebuie făcut în cazul unui dezastru

În perioada 1-2 iulie, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate, Crucea Roșie Română organizează în Parcul Mogoșoaia evenimentul maraton „Noapte albă...

Locurile pentru ”Grădiniţa de vară” vor fi suplimentate

Locurile pentru programul "Grădiniţa de vară" vor fi suplimentate a anunțat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern, motivând decizia prin faptul...

Criza climatică, un subiect care îi preocupă pe părinți

Criza climatică pare să reprezinte un subiect care îi preocupă pe părinți și îi determină să își remodeleze viața și obiceiurile de cumpărare.Potrivit unui...

Avertisment în privința siropului de tuse

După ce mai mult de 300 de copii au murit în urma ingestiei de sirop de tuse, în unele țări cu nivel scăzut de...

Continuă campania de ecologizare „Și naturii îi e greu să se lase de fumat”. Voluntarii de la “Colorăm Zâmbete” participă la acțiuni de colectare...

Protejarea mediului este esențială pentru a asigura un viitor durabil generațiilor viitoare. Vulcan Value Centre continuă inițiativa #ResponsiblyTogether sub umbrela campaniei „Și naturii îi...

Școala de Vară 2023 la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să pășească în fascinanta lume...

Cât de periculoasă este minimalizarea gravității infecției cu virus varicelos

Medicul Mihai Cariu atrage atenția în privința abordării iresponsabile a modului în care este tratat un copil bolnav de varicelă și avertizează: ”Mesaj practic...

Dino Parc Râșnov sărbătorește 8 ani de la deschidere cu numeroase jocuri, concursuri și premii pentru cei mici

Dino Parc Râșnov aniversează 8 ani de la deschidere în weekend-ul 17 - 18 iunie 2023, printr-o serie de activități, jocuri și concursuri cu...

Spitalele, hotelurile și zonele de agrement vor avea acces la cafea premium de la Starbucks, preparată cu apă de la Cumpăna

Nestlé Professional, expertul Nestlé în domeniul consumului în afara casei ce oferă soluții personalizate de băuturi calde și reci pe bază de cafea și...

30% dintre români optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor, iar 10% dintre aceștia consumă produse pe bază de plante...

Danone România anunță noi rezultate cu privire la studiul despre interesul și comportamentul de consum al românilor, în privința produselor pe bază de plante...

Ce a schimbat Ministerul Educației în calendarul activităților specifice de final de an școlar pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral...

Ministerul Educației anunță că în contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar a fost nevoit să adapteze calendarul activităților specifice de final de an școlar,...

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Cuzin Toma, debutează în 2023 la Islaz

Festivalul de artă „Film în sat” revine în 2023 cu și mai multe ediții în toată țara! Proiectul cultural imaginat de actorul Cuzin Toma...

Programul Național Cantus Mundi anunță înscrierile la Școala de Vară

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi lansează înscrierile la Școala de Vară Cantus Mundi, Ediția 2023.A cincea...

Ultima săptămână la București a expoziției „ASCULTĂ” a Muzeului Copilăriei în Vreme de Război

Expoziția „Ascultă” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum / Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, mai poate fi văzută până pe 11...

Ultimele stiri

Cele mai citite