Campania EDUTECH – Modelează viitorul. Printează-l 3D! anunță până în iunie 2024 a șasea ediție a proiectului pentru meseriașii viitorului și concursul național de 3D printing & robotics, dedicat elevilor și profesorilor din România.

Acest proiect ambițios promite să redefinească învățământul liceal, oferind tinerilor și mentorilor lor acces nemijlocit la tehnologiile care modelează industriile de mâine.

Ajuns la cea de-a șasea ediție, proiectul „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” aduce o viziune inovatoare pentru formarea profesională a tinerilor din România, propunând o educație modernă, axată pe tehnologii de ultimă oră.

Sub sloganul Modelează viitorul. Printează-l 3D!, campania se extinde anul acesta cu încă 12 hub-uri 3D printing EDUTECH în licee din Bistrița, Cîmpeni (Alba), Călărași, Slatina (Olt), Miercurea-Ciuc (Harghita), Reșița (Caraș-Severin), Fetești (Ialomița) Târgoviște (Dâmbovița), Giurgiu, Iași, Alexandria (Teleorman) și Medgidia (Constanța).

Această extindere acoperă harta națională 3DUTECH, asigurând că acum fiecare județ al țării are cel puțin un hub 3D printing într-un liceu local.

„Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” continuă în 2024 eforturile pentru accesul elevilor şi profesorilor la competențele digitale reale și actuale, contribuind la transformarea tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului. Aceștia participă la noi programe de certificare internațională în modelare și imprimare 3D și robotică în licee.

Mai mult, în cadrul ediției din acest an se va relansa concursul național 3DUTECH de 3D design & printing & robotics, dedicat tuturor liceenilor și profesorilor pasionați de tehnologie, care încurajează spiritul de competiție și crearea unei comunități extinse de practică în domeniul imprimării 3D și a roboticii. Concursul național 3DUTECH este inclus în Calendarul concursurilor școlare publicat de Ministerul Educației și promite să fie un catalizator pentru entuziasm și inovație în rândul liceenilor și profesorilor participanți.

La baza acestei inițiative de a aduce tinerii în contact cu noile tehnologii stau ECDL Romania, Dedeman și Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), parteneriat ce își propune să ofere tinerilor oportunități reale de dezvoltare. Scopul proiectului este de a dezvolta competențe practice solide pentru tineri, pregătindu-i pentru provocările și oportunitățile pieței muncii în continuă evoluție.

Educația trebuie să inspire, să ofere cunoștințe practice și să lase loc imaginației. Atunci când vine vorba de a pune în practică educația primită, toți ne confruntăm cu o dilemă în alegerea unei cariere. Prin această campanie, ne dorim să susținem o educație bazată pe noi tehnologii și să oferim elevilor și profesorilor competențe relevante și utile pentru viitor.

Până în prezent, 62 de licee din România au devenit hub-uri de imprimare 3D, cu sute de profesori și peste 1000 de elevi implicați în proiect. Rezultatele inițiale au demonstrat un interes crescut din partea elevilor și a profesorilor pentru competențele în domeniul tehnologiei 3D Printing, ceea ce a condus la inițiative cum ar fi introducerea unui opțional național pentru liceu de către Ministerul Educației și recunoașterea de către Ministerul Muncii a unei noi ocupații în COR – “tehnician imprimare 3D”. Programul urmărește o actualizare a calificărilor, care să țină pasul cu realitățile din piața muncii profund influențată de transformările tehnologice.

Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, mai multe şcoli din România devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare ediție, cel puțin 10 licee din țară sunt dotate cu imprimante 3D performante, iar cel puţin 20 de profesori și 200 de elevi au oportunitatea să obţină gratuit certificarea recunoscută internațional ECDL/ ICDL 3D Printing.

Ediția a șasea se desfășoară în perioada ianuarie – iunie 2024 și urmărește activarea a 12 noi 3D printing hubs în următoarele licee:                                                                                          

  • Colegiul National “Andrei Muresanu”- Bistrita
  • Colegiul National “Avram Iancu”- Cîmpeni (Alba)
  • Colegiul National “Barbu Stirbei”- Calarasi
  • Colegiul National “Ion Minulescu”- Slatina
  • Colegiul National “Octavian Goga”- Miercurea- Ciuc
  • Colegiul Tehnic Resita
  • Liceul Teoretic “Alexandru Ghica”- Alexandria
  • Liceul Teoretic “Carol I”- Fetesti
  • Liceul Teoretic de Informatica “Grigore Moisil”- Iași
  • Liceul Teoretic “Ion Heliade Radulescu”- Târgoviște
  • Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu”- Medgidia
  • Liceul Teoretic “Tudor Vianu”- Giurgiu

Află care sunt toate liceele hub-uri 3D Printing și mai multe detalii despre proiect, pe www.3dutech.ro și pe pagina de Facebook 3DUTECH.