Expoziția „Ascultă” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum / Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, mai poate fi văzută până pe 11 iunie 2023 la Muzeul Național al Țăranului Român din București, sala Noua Galerie, cu acces gratuit. Invitatul special al ediției de anul acesta al Nopții Muzeelor, War Childhood Museum este singurul muzeu din lume dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experiența războiului și a fost distins în 2019 cu unul din cele mai prestigioase distincții – Premiul Muzeului Consiliului Europei.
Creat de un grup de tineri care și-au trăit copilăria în timpul războiului din Bosnia și Herțegovina, War Childhood Museum/ Muzeului Copilăriei în Vreme de Război și-a deschis porțile în 2017, în Sarajevo. În ultimii ani, muzeul și-a extins activitățile către zonele de conflict contemporane, devenind o platformă internațională care dă voce copiilor afectați de război din toată lumea. În prezent, colecția multi-premiatului muzeu este formată din peste 4.000 de obiecte personale și sute de ore de mărturii de istorie orală și mărturii video.
Datorită perspectivei unice a experiențelor copiilor afectați de războaie, War Childhood Museum / Muzeului Copilăriei în Vreme de Război prezintă narațiuni inspiraționale care celebrează reziliența celor mici și oferă o privire intimă asupra modului în care aceștia și-au trăit copilăria în zone de război. Expoziția de la București include poveștile emoționante ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați în România.
De la cărți pe care le-au citit de mii de ori și care i-au ajutat să evadeze într-o realitate alternativă, la obiecte-talisman pe care le-au purtat după ei în încercarea de a fugi de război sau haine primite de la un membru al familiei care nu s-a mai întors acasă – fiecare artefact al expoziției a ajutat un copil să îndure războiul. „Toată lumea a avut o copilărie – indiferent dacă a fost în timpul războiului sau în timpul păcii” spune Jasminko Halilovic, fondatorul muzeului, „acest lucru, combinat cu realizarea faptului că atât de multe amintiri din copilărie sunt legate de obiecte, a stat la baza muzeului”.
Muzeul Copilăriei în Vreme de Război a fost invitatul special al Nopții Muzeelor 2023, care a avut loc pe 13 mai, în prima ediție comună România – Republica Moldova. Organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), ediția a XIX-a a adus publicului peste 350 de expoziții, intervenții culturale și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte și tururi interactive din cele două țări.
Un număr record de 618.346 de vizitatori au fost înregistrați anul acesta în toată țara, din care 113.570 în București, după centralizarea a 87,17% dintre obiectivele din programul ediției 2023. În procente, 3,24% din populația României a participat la ediția a XIX-a a Nopții Muzeelor, una din cele mai puternice mărci culturale locale, iar expoziția „Ascultă” a fost vizitată de peste 3600 de persoane în timpul acestui eveniment.