Consumul unui pahar sau mai mult de suc de fructe 100% în fiecare zi este asociat cu creșterea în greutate la copii și adulți, potrivit unei noi analize, care a fost publicată în JAMA Pediatrics. Cercetarea a găsit o asociere pozitivă între consumul de suc de fructe 100% și IMC  – un calcul care ia în considerare greutatea și înălțimea – în rândul copiilor. De asemenea, a găsit o asociere între consumul zilnic de suc de fructe 100% cu creșterea în greutate în rândul adulților.

Sucul de fructe 100% a fost definit ca suc de fructe fără zahăr adăugat.

Creșterile au fost mici – în rândul copiilor, de exemplu, fiecare porție suplimentară pe zi a fost asociată cu un IMC cu 0,03 mai mare – dar a variat în funcție de vârstă, creșterile IMC părând mai mari pentru copiii mai mici.

„Analizele noastre au sugerat că copiii mai mici”, cei sub 11 ani, „au arătat o creștere mai mare a IMC la fiecare porție suplimentară de 8 oz pe zi de suc de fructe 100% decât copiii mai mari”, a menționat studiul.

Înseamnă asta că ar trebui să sări peste sucul complet? Nu neapărat – dar studiul sugerează să fii mai atent la cât de mult consumi.

„Descoperirile noastre sunt în sprijinul îndrumărilor de sănătate publică pentru a limita consumul de suc de fructe 100% pentru a preveni excesul de greutate și obezitatea”, scriu autorii.

De asemenea, ridică întrebarea: dacă fructele sunt bune pentru tine și sunt recomandate  ca parte a unei diete sănătoase, de ce sucul de fructe 100% poate duce la creșterea în greutate? Autorii indică „caloriile lichide” ca posibil factor.

„Un mecanism potențial care leagă sucul de fructe 100% de creșterea în greutate este consumul de calorii lichide, care s-a dovedit a duce la o creștere mai mare în greutate în comparație cu ingestia de calorii solide”, notează ei.

Sucul conține „puține sau deloc fibre în comparație cu întreaga formă de fructe, ceea ce duce la o sațietate scăzută”, adaugă ei, ceea ce înseamnă că sucul nu te va face să te simți la fel de plin ca și consumul de fructe în sine.

Autorii notează, de asemenea, că descoperirile lor sunt în conformitate cu ghidurile Academiei Americane de Pediatrie conform cărora copiii mai mici de 6 ani ar trebui să consume „mai puțin de un pahar de suc de fructe pe zi”, un pahar tipic fiind o porție de 8 uncii.

 AAP și  Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă, de asemenea, ca copiii mai mici de 1 ani să evite sucul în întregime  .

Îndrumările AAP pentru alte vârste sunt următoarele:

    Copii între 1 și 3 ani – limitează sucul la 4 uncii pe zi.

    Copii între 4 și 6 ani – limitați la 6 uncii pe zi.

    Copii între 7 și 18 ani – limitează la 8 uncii pe zi.

Dacă doriți să vă bucurați de acea aromă de fructe cu mai puține calorii , CDC recomandă adăugarea unui strop de suc 100% în apă plată sau spumante pentru o „băutură răcoritoare, cu conținut scăzut de calorii”.