Cetăţenii republicii San Marino au votat duminică, într-o proporție covârșitoare, legalizarea avortului, anulând astfel o lege care datează din 1865, conform Reuters.

Aproximativ 77,3% dintre alegători au votat pentru a permite întreruperea unei sarcini de până la 12 săptămâni, în cadrul unui referendum. După aceea, avortul va fi permis doar în cazurile în care viaţa mamei este ameninţată sau în cazul în care anomaliile sau malformaţiile găsite la făt „reprezintă un risc grav pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii”.

Aproximativ 22,78% dintre cetățenii din San Marino nu au susținut acest referendum, votând „nu”.

Avortul este un subiect extrem de controversat în acest mic stat cu o puternică tradiţie catolică. De altfel, mica enclavă muntoasă din centrul Italiei a rămas unul dintre ultimele state din Europa, alături de Malta, Andorra şi Vatican, care interzic complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă, după cum notează Agerpres.

În total, au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate, la acest referendum, al cărui rezultat este obligatoriu şi nu pur consultativ. Rata participării s-a ridicat la 41,11%.

San Marino este recunoscut ca un stat în care progresul social a avut tendința de a fi lent. Femeile nu au primit dreptul de vot decât abia în 1960. Au primit permisiunea de a ocupa funcții politice doar după anul 1974, iar divorțul a fost legalizat în 1986, la aproximativ 16 ani după Italia.
Legalizarea avortului în San Marino, o inițiativă a femeilor

La iniţiativa Sindicatului femeilor din San Marino (UDS), o asociaţie feministă creată în anii ’70 şi ’80 și reapărută în 2019, locuitorii acestei ţări mici au fost chemați duminică la urne pentru a decide dacă vor oferi sau nu femeilor posibilitatea de a alege liber să avorteze până în a douăsprezecea săptămână de sarcină.

Înainte de ziua votului, Francesca Nicolini, în vârstă de 60 de ani, medic şi membră a UDS, declara că își pune speranța într-o victorie. „Sperăm să câştigăm. Marea majoritate a tinerilor sunt de partea noastră, pentru că aceasta este o problemă care le afectează direct viaţa. Este intolerabil să tratăm femeile care sunt forţate să facă avort ca pe nişte criminale”, spunea Francesca Nicolini.

Până în prezent, avortul era o infracţiune care se pedepsea cu până la trei ani de închisoare pentru femeie şi şase ani pentru medicul care îl efectuează. Dar, în realitate, nu a existat niciodată nicio condamnare, deoarece femeile din San Marino au călătorit de-a lungul timpului în Italia pentru a face avorturi, ocolind astfel legea. Costul unei intervenții era de aproximativ 1.500 de euro.
Partidul de guvernământ s-a poziționat împotriva referendumului

Opoziţia faţă de legalizarea avortului a fost puternică și a fost manifestată public chiar de Partidul Creştin-Democrat (PDCS), aflat la guvernare, care a făcut apel la un vot negativ pentru a „apăra dreptul la viaţă”.

Această opoziţie a fost întărită de papa Francisc care, cu zece zile înainte de referendum, şi-a exprimat din nou dezaprobarea faţă de avort, pe care l-a comparat cu o „crimă”.

Înainte de deschiderea urnelor, Manuel Ciavatta, secretar adjunct al PDCS, preciza că indiferent de rezultat, partidul său „va respecta vocea alegătorilor”.

Episcopul de San Marino, Monseniorul Andrea Turazzi, a spus că Biserica Catolică este „în mod hotărât împotriva” legalizării măsurii, deși a mai spus că această campanie a crescut gradul de conștientizare despre nevoia de a asigura servicii medicale mai bune, în mod special pentru mame în situații speciale, potrivit canalul virtual WFMJ, un post de televiziune afiliat NBC.

Clopotele bisericii au răsunat duminică dimineață mai mult timp decât de obicei, ca un semnal pentru credincioși ca să voteze împotriva referendumului.
O schimbare istorică

Prin proporția de aproape 80% din voturi, cetățenii din San Marino au făcut o schimbare radicală, deoarece interzicerea avortului datează din 1865 şi a fost confirmată în timpul regimului fascist (1923 – 1943) şi de codul penal din 1974.

Potrivit cifrelor Institutului italian de statistică, citate de comitetul anti-avort, femeile din San Marino au recurs foarte puţin la opţiunea avortului. Între 2005 şi 2019, aproximativ douăzeci de femei din San Marino au făcut avort în Italia în fiecare an, cu o tendinţă de scădere accentuată în 2018 (12 femei) şi 2019 (7 femei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.