Grădiniţa ”101 Dalmaţieni” şi grădiniţa afiliată Şcolii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Sectorul 4 au primit din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) amendă de câte 10.000 de lei şi notificare de părăsire a spaţiului în care funcţionează temporar, a anunţat, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB).

Cele două grădiniţe de stat funcţionează în prezent în cele două spaţii deoarece la sediile lor se efectuează lucrări de reabilitare.

ANPC susţine că în cazul celor două unităţi nu sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare din cauza amplasării lor la parterul unui imobil de locuinţe, ceea ce contravine legislaţiei în vigoare.

“Grădiniţa afiliată Şcolii Gimnaziale ‘Avram Iancu’ şi Grădiniţa ‘101 Dalmaţieni’ din Sectorul 4 au primit amendă şi notificare de părăsire a spaţiului în care funcţionează”, se arată într-o informare a IŞMB.

Potrivit sursei citate, în baza documentelor primite de la cele două unităţi de învăţământ, IŞMB va face o solicitare în regim de urgenţă către Primăria Sectorului 4 pentru găsirea unei soluţii.

Pe de altă parte, ptrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 4 transmis marţi AGERPRES, Grădiniţa “101 Dalmaţieni” şi cea de la Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” îndeplinesc toate normele necesare funcţionării în condiţii de siguranţă.

“Din punctul de vedere al Primăriei Sectorului, grădiniţele îndeplinesc toate normele necesare funcţionării în condiţii de siguranţă, întrucât pentru noi siguranţa copiilor este prioritară. În clădirea în care acestea funcţionează merg zilnic 421 de copii relocaţi din fostele sedii aflate în grad de risc seismic 1, clasa I”, explică sursa citată.

Potrivit comunicatului, în prezent, autoritatea locală se află în litigiu atât cu Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, cât şi cu Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Bucureşti.

“În fapt, procesele-verbale emise de instituţiile sus-menţionate în ideea suspendării cursurilor în grădiniţe au fost atacate în instanţă, aşa că aplicabilitatea acestora este suspendată de drept până la momentul în care un complet de judecată se va pronunţa în cauză. Facem precizarea că, la nivelul anului 2016, din cele 26 de clădiri în care funcţionau grădiniţe, un număr de 14 se aflau în grad de risc seimic 1, clasa I, ceea ce a dus la nevoia indentificării şi amenajării unor spaţii temporare care să găzduiască copiii din aceste unităţi de învăţământ în perioada lucrărilor. Menţionăm că lucrările necesare consolidării şi obţinerii autorizaţiilor de securitate la incendiu nu se pot derula având în interior copii preşcolari”, a adăugat Primăria Sectorului 4.

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a declarat marţi că aceste două grădiniţe au fost amendate cu câte 5.000 de lei fiecare, emiţându-se ordin de suspendare a activităţii.

“Direcţia de Sănătate Publică nu a autorizat acel spaţiu ca fiind funcţional pentru a desfăşura activităţi de educaţie preşcolară, iar în acest moment am emis un ordin de suspendare a activităţii celor două grădiniţe până la şase luni şi sancţionarea lor cu o amendă de 5.000 de lei pentru fiecare”, a spus Anghel.

Potrivit sursei citate, spaţiile nu corespundeau normelor legale în vigoare pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi, în condiţiile în care camerele copiilor erau delimitate de nişte dulăpioare de 1,5 metri înălţime, iar zonele de masă, educaţie şi odihnă erau una şi aceeaşi. În plus, curtea grădiniţelor era chiar curtea blocului la parterul căruia se situau şi unde stăteau şi restul locatarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.