Ministerul Sănătăţii continuă în acest an campaniile de informare şi vaccinare demarate anul trecut. Locaţia aleasă de Ministerul Sănătăţii pentru desfăşurarea primei campanii de acest gen din acest an este localitatea Ţăndărei, unde, din evidenţele DSP Ialomiţa, sunt 611 copii cu vârsta între 0-9 ani care necesită imunizare ROR. Pe lângă aceştia, un număr de 513 copii cu vârsta 10 – 18 ani nu au fost vaccinaţi la timp, porivit unui comunicat de presă.

Rata de vaccinare în primul trimestru al anului 2019 a fost de doar 2,3%, în luna martie fiind vaccinat un singur copil din cei 611 care necesitau vaccinare, conform Planului Naţional de Vaccinare.

Cu sprijinul autorităţilor locale, a fost înfiinţat la sediul Primariei din Ţăndărei un centru temporar de informare şi de vaccinare. Echipa Ministerului Sănătăţii împreună cu reprezentanţiai DSP, ai administraţiei locale şi asistenţi medicali comunitari au informat door to door populaţia despre acţiunea din această saptamână. Primaria din Ţăndărei a pus la dispoziţie mijloace de transport necesare pentru părinţii şi copiii care participă la această campanie.

Pe 7 mai, în urma şedinţelor de informare a părinţilor susţinute de medici specialişti în promovarea sănătăţii, s-au prezentat la cabinetul de vaccinare 73 de copii. Au fost utilizate 80 de doze de vaccin pentru 52 de copii care au fost vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare, astfel: 47 vaccinuri ROR, 5 vacinuri Hexavalent, 4 vaccinuri antipneumococice şi 24 de doze vaccin tetravalent. Alţi 21 de copii au fost consultaţi, dar au primit contraindicaţie temporară de vaccinare.

Acţiunea va continua pe parcursul acestei săptămâni. La această campanie, alături de medici de familie din Ţăndărei, participă medici voluntari din cadrul Asociaţiei Medicilor de Familie din Judeţul Ialomiţa, se mai arată în comunicatul de presă.

“Am decis să continuăm parteneriatul cu UNICEF şi OMS anul acesta pentru că numărul cazurilor de rujeolă a crescut foarte mult în ultima perioadă. Este foarte important să realizăm campanii de informare astfel încât părinţii să cunoască beneficiile vaccinării. Acestea trebuie susţinute nu doar de Ministerul Sănătăţii, ci şi de direcţiile de sănătate publică, de medicii de familie, de mass-media. De asemenea, mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari au un rol important în ceea ce priveşte creşterea ratei de vaccinare” , a declarat Sorina Pintea la Ţăndărei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.