1 Decembrie, Ziua Nationala: Peste 10.000 de persoane au venit sa vada parada militara din Piata Constitutiei

1 Decembrie, Ziua Nationala:  Peste 10.000 de persoane au venit sa vada parada militara din Piata ConstitutieiPeste 10.000 de persoane au venit sa vada marti, de Ziua Nationala a Romaniei, parada militara care a inceput in Piata Constitutiei cu prezentarea Gărzii de Onoare preşedintelui Klaus Iohannis şi cu intonarea imnului naţional al României. In semn de salut, bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” a executat 21 de salve de tun. Şeful statului s-a aflat în tribuna oficială, alături de el fiind premierul Dacian Cioloş, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, şi ministrul Internelor, Petre Tobă. La parada care a durat aproximativ o ora si jumatate, au defilat peste 2.600 de militari şi 360 de mijloace tehnice. Parada militară, desfăşurată în Piaţa Constituţiei, s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate.

Românii sărbătoresc pe 1 Decembrie 97 de ani de la Marea Unire cand, prin hotararea Marii Adunari Nationale intrunita la Alba Iulia se infaptuia statul national unitar roman. 1 Decembrie 1918 a fost momentul hotarator in istoria neamului nostru in care tara noastra si-a reintregit granitele si s-a indeplinit dorinta romanilor de a trai liberi si uniti.

In fiecare an la Bucuresti, in orasul unirii, la Alba Iulia la Catedrala Reintregirii sau Incoronarii, dar si in toate orasele mari din intreaga tara au loc parade militare, manifestari culturale si ceremonii prilejuite de aniversarea acestei zile, evenimente care ii reunesc alaturi pe romanii de pretutindeni.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, în jurul ore 11:00, în Piaţa Constituţiei din Capitală, unde are loc parada militară de Ziua Naţională a României, la care iau parte peste 2.600 de militari şi 360 de mijloace tehnice, la manifestări fiind prezente mii de persoane.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit cu onoruri militare. La sosirea şefului statului, a fost intonat imnul naţional.

La paradă au fost prezenţi şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, fostul preşedinte Traian Băsescu, care a venit împrepună cu nepoţica sa, liderii PNL Alina Gorghiu şi Ludovic Orban, Ilie Năstase, precum şi reprezentanţi ai Armatei, Jandarmeriei, ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti şi parlamentari.

Militarilor români li s-au adaugat detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

Toate străzile din jurul Casei Poporului au fost închise până la ora 16.00, parcarea maşinilor fiind interzisă. In Bucuresti a mai avut loc la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori.

De asemenea, au fost programate ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

De Ziua Naţională, drapelul tricolor este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se ridică Marele Pavoaz.