temerari.phpCancerul este dezbătut de tinerii supravieţuitori ai bolii în Delta Dunării. Săptămâna trecută a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Taberei de Vară „Temerarii“, organizată special pentru adolescenţii care au învins în lupta cu această afecţiune cumplită. Timp de şase zile, 160 de tineri din toate colţurile ţării, dar şi de peste graniţă, au învăţat să devină ambasadori ai mesajului pozitiv al supravieţuirii, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Au fost prezenţi în tabără şi zece ieşeni, dornici de a aduce schimbări în sânul comunităţii locale la întoarcere. Printre aceştia de numără şi A.A., o tânără în vârstă de 18 ani. Aceasta face parte din Clubul „Temerarii“ de patru ani de zile, devenind membru imediat după finalizarea tratamentului pentru limfom non-hodgkin, boală cu care a fost diagnosticată la 10 ani. Şi-a dorit enorm să facă parte din Asociaţia „Little People“, înţelegând mai bine decât oricine cât este de important să fii sprijinit în lupta cu cancerul. De atunci, an de an, a participat la taberele organizate pentru tinerii supravieţuitori din ţară, luând parte la activităţi precum: realizarea de campanii de strângere de fonduri pentru adolescenţii cu cancer, identificarea nevoilor stringente ale acestora şi a strategiilor de ajutorare a temerarilor la care cancerul a recidivat. De asemenea, a fost şi este unul dintre cei mai devotaţi voluntari ai Clubului „Temerarii“, mergând săptămânal la copiii diagnosticaţi cu cancer de la Spitalul „Sf. Maria“. „Asociaţia are mai multe programe concepute pentru pacienţii Secţiei de Oncologie Pediatrică. «Şcoala mea în spital» este unul dintre ele şi presupune realizarea de activităţi educative pentru copiii care, din cauza tratamentului, nu mai frecventează orele de curs. De asemenea, derulăm programul «Nu mi-e frică!». Acesta are ca obiectiv familiarizarea micuţilor cu materialele şi instrumentele sanitare, cu halatele albe şi cu ideea de intervenţie chirurgicală. Avem şi noi un model pe care operăm, numit Freddy. El este pacientul nostru, îl pregătim pentru tratament, îl consultăm şi aşa mai departe. În felul acesta, copiii se obişnuiesc cu stetoscopul, cu branula, cu seringile sau cu spatulele“, a explicat A.A.

În cadrul taberei de anul acesta, a fost lansat numărul IV al Revistei „Temerarii“, o publicaţie realizată de tineri care au finalizat tratamentul, spre inspiraţia şi încurajarea celor care sunt pacienţi actuali în una dintre cele 12 secţii de oncopediatrie din România. Revista „Temerarii“ a primit premiul I în cadrul Galei Societăţii Civile şi recunoaşterea întregii comunităţi pentru inovaţia şi contribuţia adusă în acest domeniu.

„Prin intermediul acestei reviste, încercăm să le oferim tinerilor bolnavi optimismul şi încrederea de care au nevoie pentru a învinge cancerul. De la an la an, observăm că numărul temerarilor este în continuă creştere, ceea ce ar trebui să îi impulsioneze să lupte mai departe. Noi suntem exemple concrete de reuşită şi dorim să le arătăm că a suferi de cancer nu este chiar un capăt de ţară. Ştiu că e greu în timpul tratamentului şi te simţi uneori descumpănit, însă satisfacţia pe care o ai după ce l-ai încheiat este inimaginabilă. Practic, simţi că-ţi recâştigi viaţa“, a mai spus A.A. Anual, Asociaţia „Little People“ derulează campania „Poţi şi tu!“.

În 2013, temerarii au hotărât să investească banii obţinuţi de pe urma acestei acţiuni în camerele de joacă de la spitalele de copii din ţară şi în tratamentele tinerilor la care cancerul a recidivat. Începând din 2010, spaţiul de joacă de la Spitalul „Sf. Maria“ este renovat şi reamenajat an de an din fondurile oferite de temerari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.