Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca devine hub pentru învăţământul superior dual din România, în cadrul unor proiecte în valoare de 63 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de UBB, este vorba despre trei proiecte de constituire a unor campusuri duale, pe care Ministerul Educaţiei a anunţat că le va finanţa, la Reşiţa – proiect coordonat de Primăria municipiului Reşiţa, care a oferit terenul, la Sfântu Gheorghe – proiect coordonat de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, care a oferit terenul, şi în Cluj-Napoca – proiect coordonat de USAMV, care a oferit terenul.

Fiecare dintre aceste campusuri va fi susţinut cu aproximativ 21 de milioane de euro, proiectele vizând realizarea unor construcţii (săli de curs/laboratoare cu aparatură performantă/zone de cazare/cantină/zone de recreere etc.), dotări şi formare de resursă umană pentru învăţământ dual dedicat elevilor şi studenţilor.

“Ca universitate globală, UBB nu are învăţământul dual ca element cheie în arhitectura sa academică, dar este o dezvoltare adiţională şi complementară importantă pe care ne-am asumat-o pornind de la prerechizite puternice în UBB (specializări de top care se pretează şi învăţământului dual sau relaţiei cu acesta) şi în contextul noilor politici naţionale şi europene. Dacă în Cluj-Napoca implicarea UBB în învăţământul dual este una mai mult adiţională şi complementară demersului academic principal de tip “world-class”, în extensiile proprii implicarea, în urma discuţiilor cu autorităţile locale, este una complet strategică, pe linia industriilor emergente/ingineriei/tehnologiei/turismului sustenabil (în principal, dar nu numai) la Reşiţa şi pe linia serviciilor de ospitalitate/sănătăţii/industriilor emergente (în principal, dar nu numai) la Sfântu Gheorghe. Cu siguranţă dezvoltările vor fi extrem de importante pentru Reşiţa şi Sfântu Gheorghe, UBB onorându-şi de asemenea misiunea academică asumată acolo şi completându-şi astfel în extensii profilul academic “world-class” cu o componentă duală, adiţională şi complementară, importantă în lumea de astăzi. Sper să putem coordona raţional aceste campusuri cu altele aflate în regiune, pentru o dezvoltare cumulativă complementară”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, potrivit sursei citate.