luni, septembrie 25, 2023
AcasăSanatate & NutritieDe vorba cu specialistiiVaccinarea copiilor dă semne de redresare după încetinirea cauzată de COVID-19

Vaccinarea copiilor dă semne de redresare după încetinirea cauzată de COVID-19

La nivel mondial, serviciile de vaccinare au reușit să imunizeze în 2022 cu patru milioane mai mulți copii decât în anul precedent, în urma intensificării eforturilor realizate de către țări pentru a opri regresul fără precedent înregistrat la nivelul imunizării din cauza pandemiei de COVID-19.

Potrivit datelor publicate marți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF, în 2022, 20,5 milioane de copii au ratat cel puțin un vaccin de rutină, comparativ cu 24,4 milioane de copii în 2021. În ciuda progreselor, numărul acestor copii este în continuare mai mare decât cel din 2019 când, înaintea perturbărilor provocate de pandemie, 18,4 milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri. Prin urmare, trebuie continuate eforturile pentru recuperarea vaccinării și pentru redresarea și consolidarea sistemului.

Vaccinul împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP) este folosit la nivel global ca un indicator al acoperirii vaccinale. Dintre cele 20,5 milioane de copii care nu au beneficiat de una sau mai multe doze de vaccin DTP în 2022, 14,3 milioane nu au primit nicio doză, fiind supranumiți copiii fără nicio doză de vaccin. Cifra arată un progres față de 2021, când s-au raportat 18,1 milioane de copii fără nicio doză de vaccin, dar este în continuare mai mare decât cifra înregistrată în 2019, respectiv 12,9 milioane de copii.

„Aceste date sunt încurajatoare și reprezintă o încununare a tuturor eforturilor depuse pentru redresarea serviciilor de vaccinare atât de vitale, după doi ani în care acoperirea vaccinală a înregistrat un declin susținut”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director general al OMS. „Însă cifrele medii globale și regionale nu spun întreaga poveste și maschează inegalități grave și persistente. Când țările și regiunile rămân în urmă, cei care plătesc sunt copiii”.

În primă fază, procesul de redresare a imunizării nu a avut o evoluție uniformă la nivel mondial, progresele concentrându-se în câteva țări. Progresele înregistrate în țările care dețin resurse și care au un număr mare de copii, cum ar fi India și Indonezia, ascund redresarea mai lentă sau chiar scăderile continue din majoritatea țărilor cu venituri mici, în special în ceea ce privește vaccinarea împotriva rujeolei.

Dintre cele 73 de țări care au înregistrat o scădere substanțială* a acoperirii vaccinale în timpul pandemiei, 15 au revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, 24 sunt în curs de redresare și, cel mai îngrijorător, în 34 de țări, nivelul a stagnat sau a continuat să scadă. Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă tiparele observate la nivelul altor indicatori din domeniul sănătății. Țările trebuie să accelereze procesul de recuperare, de redresare și de consolidare pentru a asigura fiecărui copil vaccinurile de care are nevoie și – având în vedere că vaccinarea de rutină reprezintă un pilon fundamental al asistenței medicale primare – să profite de această ocazie pentru a realiza progrese și în alte sectoare din domeniul sănătății.

Vaccinarea împotriva rujeolei – care este unul dintre cei mai infecțioși patogeni – nu a cunoscut o redresare comparabilă cu cea înregistrată în cazul altor vaccinuri, ceea ce înseamnă că 35,2 milioane de copii sunt expuși riscului de infectare cu rujeolă. Acoperirea cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a crescut până la 83% în 2022, de la 81% în 2021, dar rămâne în continuare sub procentul de 86% atins în 2019. Prin urmare, anul trecut, 21,9 milioane de copii nu au beneficiat de vaccinurile de rutină împotriva rujeolei în primul an de viață – cu 2,7 milioane mai mult decât în 2019 – în timp ce alte 13,3 milioane nu au primit a doua doză, copiii din comunitățile cu o acoperire vaccinală slabă fiind astfel expuși riscului apariției epidemiilor.

„În spatele acestei tendințe pozitive, se ascunde un avertisment grav”, a afirmat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF. „Dacă nu se remediază acoperirea deficitară a vaccinării de rutină în mai multe țări, copiii de pretutindeni vor continua să fie expuși riscului de a contracta și de a muri din cauza unor boli pe care le putem preveni. Virusurile precum rujeola nu cunosc granițe. Trebuie intensificate urgent eforturile de a imuniza copiii care nu au fost vaccinați, stabilizând și îmbunătățind totodată serviciile de vaccinare pentru a depăși nivelul de dinaintea pandemiei”.

Datele arată că țările care au avut o acoperire vaccinală constantă și susținută în anii de dinaintea pandemiei au avut mai mult succes în restabilizarea serviciilor de vaccinare. De exemplu, Asia de Sud, care a raportat o creștere graduală și continuă a acoperirii vaccinale în deceniul de dinaintea pandemiei, a înregistrat o redresare mai rapidă și mai robustă decât regiunile care s-au confruntat cu o scădere pe termen lung, cum ar fi America Latină și Caraibe. Regiunea africană, care a rămas în urmă în ceea ce privește redresarea, se confruntă cu o altă provocare. Având o populație de copii în creștere, statele trebuie să își extindă în fiecare an serviciile care administrează vaccinarea de rutină pentru a menține acoperirea vaccinală.

În regiunea Europa și Asia Centrală, ratele estimate de imunizare au început, de asemenea, să își revină după perioada pandemică, dar nu au atins încă pe deplin procentele înregistrate în 2019. Pentru România, estimările pentru doza DTP 1 sunt de 89% acoperire în 2022 (21.000 de copii neimunizați), în scădere de la 97% în 2021 și 96% în 2019. Administrarea dozei RCV1, împotriva rubeolei, a înregistrat, de asemenea, o acoperire în scădere, de 83% în 2022, cu 7% față de 90% în 2019, ceea ce înseamnă că 32.000 de copii neprotejați în 2022. Vaccinarea împotriva hepatitei B – doza administrată în termen de 24 de ore de la naștere – se estimează că a scăzut de la 99% în 2019 la 97% anul trecut. Administrarea vaccinului BCG a înregistrat o creștere de 1% din 2019 la 97% în 2022.

În cele 57 de țări cu venituri mai mici sprijinite de Gavi, Alianța pentru vaccinuri, gradul de acoperire al vaccinului DTP3 a crescut până la 81% în 2022 – o creștere considerabilă de la 78% în 2021, numărul copiilor care nu au beneficiat de nicio doză din vaccinurile de bază scăzând, de asemenea, cu două milioane în aceste țări. Cu toate acestea, la nivelul țărilor în care Gavi implementează programe, gradul de acoperire al vaccinului DTP3 a crescut în țările cu venituri medii inferioare, acoperirea vaccinală necrescând în țările cu venituri mici, fiind astfel necesare eforturi pentru redresarea celor mai vulnerabile sisteme de sănătate.

„După perturbările masive cauzate de pandemie, este extrem de îmbucurător să vedem o astfel de redresare a vaccinării de rutină în țările sprijinite de Gavi, în special în ceea ce privește reducerea numărului de copii fără nicio doză de vaccin”, a afirmat dr. Seth Berkley, Directorul executiv al Gavi, Alianța pentru vaccinuri. „Însă, din acest studiu important reiese, de asemenea, faptul că trebuie să găsim o modalitate prin care să ajutăm fiecare țară să își protejeze populația, altfel riscăm să ne confruntăm cu două direcții diferite, țările mai mari și cele cu venituri medii inferioare luând un avans față de celelalte”.

Pentru prima dată, gradul de acoperire al vaccinului împotriva HPV a depășit nivelul de dinaintea pandemiei. Programele de vaccinare împotriva HPV demarate înaintea pandemiei au imunizat în 2022 același număr de fete ca în 2019. Cu toate acestea, în 2019, acoperirea vaccinală a fost cu mult sub ținta de 90%, lucru valabil și în 2022, rata medie a acoperirii programelor HPV ajungând la 67% în țările cu venituri mari și la 55% în țările cu venituri mici și medii. Recenta revitalizare a programelor HPV, sub coordonarea Alianței Gavi, urmărește consolidarea furnizării programelor existente și facilitarea demarării altor programe.

Mulți actori depun eforturi pentru accelerarea procesului de redresare în toate regiunile și prin toate platformele de vaccinare. La începutul anului 2023, OMS și UNICEF, alături de Gavi, Fundația Bill și Melinda Gates și alți parteneri din cadrul Agendei de vaccinare 2030, au lansat ‘The Big Catch-Up’, o campanie globală de comunicare și advocacy, care îndeamnă guvernele să imunizeze copiii care nu au fost vaccinați în timpul pandemiei, să readucă serviciile de vaccinare la nivelul de dinaintea pandemiei

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

 

ARTICOLE SIMILARE

Terasa The Garden Colosseum Mall devine pentru 4 weekend-uri locul de distracție și petrecere a serilor de vară

Colosseum Mall anunță că dă startul seriei de evenimente tematice organizate pe terasa The Garden, 4 weekend-uri consecutiv. Astfel, cei care vor rămâne în...

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți

Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema...

 Până pe 30 iulie, MAMBricolaj oferă promoții estivale și transport gratuit la achiziții de cel puțin 2.500 de lei

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), derulează, până pe...

Un start-up din Cluj își propune să ofere 500 de cărți personalizate copiilor de la sate!

My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, dorește să ofere copiilor de la sate șansa de a avea cărți...

British Council a lansat o nouă platformă de pregătire pentru testul IELTS

British Council IELTS anunță lansarea unui serviciu nou, IELTS Ready: Premium, care oferă sprijin inovativ celor care se pregătesc să susțină un test IELTS...

Cât de periculoasă e ”banana”, distracția preferată a românilor la mare: La viteza la care aceasta de deplasează, e ca și cum ne lovim...

Vara, când ne bucurăm de vacanță și ne relaxăm la malul mării, este important să fim conștienți de riscurile de accidentare care pot apărea...

A mai rămas mai puțin de o zi până la evenimentul „Noapte albă pentru zile negre”, organizat de Crucea Roșie Română

Doar o zi ne mai desparte de evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre“, organizat de Crucea Roșie Română în perioada 1-2 iulie, în...

Shakespeare School Essay Competition, ediția #15. Peste 9.890 de copii și tineri s-au întrecut în creativitate și originalitate

 Shakespeare School Essay Competition s-a bucurat de o mare popularitate în rândul tinerilor, atingând un record al înscrierilor din ultimii ani. Competiția dedicată elevilor de...

“Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și Cadranul Destinului”, aventura finală a unui erou ce sfidează trecerea timpului

De la apreciatul scriitor-regizor James Mangold vine ultimul capitol din saga unuia dintre cei mai mari eroi din istoria cinematografiei: Indiana Jones.  “Indiana Jones...

Art Safari Love Edition se deschide din 30 iunie! Capodopere cu și despre dragoste de la National Portrait Gallery din Londra, în premieră la...

 Cel mai hot eveniment al verii, Art Safari Love Edition, prezintă Love Stories, cu peste 100 de capodopere de Andy Warhol, Man Ray,...

Până pe 28 august, MAMBricolaj oferă 3 vacanțe MAMrelaxat clienților cu bonuri de cel puțin 250 de lei

   MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), oferă clienților care...

Nestlé lansează cea de-a 6-a ediție a programului de internship de vară plătit pentru studenți și absolvenți

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, se pregătește să primească luni, 3 iulie, 50 de studenți și absolvenți...

EXPOZIȚIE DE FLUTURI EXOTICI VII LA ANTIPA

Credeai că verde și roz nu arată bine împreună? Natura te contrazice! Vino să descoperi combinații de culori și modele neobișnuite în expoziția de...

Farmec lansează Gerovital Kids, o gamă variată de îngrijire a pielii copiilor și bebelușilor

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, se extinde pe nișa produselor dedicate îngrijirii copiilor și lansează Gerovital Kids, o gamă completă de...

O viață sănătoasă începe din copilărie. Șapte medici oferă informații prețioase despre obiceiurile sănătoase pe care copiii ar trebui să le deprindă 

Obiceiurile sănătoase învățate încă din copilărie joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung și în îmbunătățirea calității vieții. Potrivit specialiștilor, copiii...

Noapte albă pentru zile negre – vino să afli de la Crucea Roșie Română ce trebuie făcut în cazul unui dezastru

În perioada 1-2 iulie, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate, Crucea Roșie Română organizează în Parcul Mogoșoaia evenimentul maraton „Noapte albă...

Locurile pentru ”Grădiniţa de vară” vor fi suplimentate

Locurile pentru programul "Grădiniţa de vară" vor fi suplimentate a anunțat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern, motivând decizia prin faptul...

Criza climatică, un subiect care îi preocupă pe părinți

Criza climatică pare să reprezinte un subiect care îi preocupă pe părinți și îi determină să își remodeleze viața și obiceiurile de cumpărare.Potrivit unui...

Avertisment în privința siropului de tuse

După ce mai mult de 300 de copii au murit în urma ingestiei de sirop de tuse, în unele țări cu nivel scăzut de...

Continuă campania de ecologizare „Și naturii îi e greu să se lase de fumat”. Voluntarii de la “Colorăm Zâmbete” participă la acțiuni de colectare...

Protejarea mediului este esențială pentru a asigura un viitor durabil generațiilor viitoare. Vulcan Value Centre continuă inițiativa #ResponsiblyTogether sub umbrela campaniei „Și naturii îi...

Școala de Vară 2023 la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să pășească în fascinanta lume...

Cât de periculoasă este minimalizarea gravității infecției cu virus varicelos

Medicul Mihai Cariu atrage atenția în privința abordării iresponsabile a modului în care este tratat un copil bolnav de varicelă și avertizează: ”Mesaj practic...

Dino Parc Râșnov sărbătorește 8 ani de la deschidere cu numeroase jocuri, concursuri și premii pentru cei mici

Dino Parc Râșnov aniversează 8 ani de la deschidere în weekend-ul 17 - 18 iunie 2023, printr-o serie de activități, jocuri și concursuri cu...

Spitalele, hotelurile și zonele de agrement vor avea acces la cafea premium de la Starbucks, preparată cu apă de la Cumpăna

Nestlé Professional, expertul Nestlé în domeniul consumului în afara casei ce oferă soluții personalizate de băuturi calde și reci pe bază de cafea și...

30% dintre români optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor, iar 10% dintre aceștia consumă produse pe bază de plante...

Danone România anunță noi rezultate cu privire la studiul despre interesul și comportamentul de consum al românilor, în privința produselor pe bază de plante...

Ce a schimbat Ministerul Educației în calendarul activităților specifice de final de an școlar pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral...

Ministerul Educației anunță că în contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar a fost nevoit să adapteze calendarul activităților specifice de final de an școlar,...

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Cuzin Toma, debutează în 2023 la Islaz

Festivalul de artă „Film în sat” revine în 2023 cu și mai multe ediții în toată țara! Proiectul cultural imaginat de actorul Cuzin Toma...

Programul Național Cantus Mundi anunță înscrierile la Școala de Vară

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi lansează înscrierile la Școala de Vară Cantus Mundi, Ediția 2023.A cincea...

Ultima săptămână la București a expoziției „ASCULTĂ” a Muzeului Copilăriei în Vreme de Război

Expoziția „Ascultă” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum / Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, mai poate fi văzută până pe 11...

Studiu: Ce își doresc părinții români pentru copiii lor și care sunt cele mai mari temeri?

”Sănătate, că-i mai bună decât toate” pare a fi o expresie care să reprezinte realitatea din familiile din România, după cum o arată un...

Ultimele stiri

Cele mai citite