luni, decembrie 4, 2023
AcasăCulturaComorile regalității la Art Safari. Exponate tezaur de la Muzeul Național Cotroceni,...

Comorile regalității la Art Safari. Exponate tezaur de la Muzeul Național Cotroceni, în vizită la Palatul Dacia-România!

  • Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari);
  • Obiecte prețioase comandate de Regina Maria a României acum peste 100 de ani se numără printre exponatele ce pot fi admirate în Palatul Dacia-România, alături de artă regală de la Victoria and Albert Museum, Londra;
  • La Muzeul Național Cotroceni, Art Safari organizează o expoziție temporară cu opere semnate de Irina Dragomir și Felix Aftene;
  • Biletele pot fi achiziționate online pe site-ul Art Safari. Un bilet, două muzee: biletul Art Safari oferă acces și la Muzeul Național Cotroceni;

 „Unde se potrivesc mai bine comorile regale decât la Palat? Puse în lumină de artă din colecția familiei regale a Marii Britanii. Vă invităm să descoperiți în Palatul Dacia-România pocale, pahare, carafe, cupe cu picior clasate Tezaur care fac parte dintr-un set de masă din cristal aurit comandat de Regina Maria acum mai bine de un secol, precum și alte obiecte foarte valoroase care au aparținut familiei regale din România, alături de artă regală adusă de la Victoria and Albert Museum, Londra. Ne bucurăm să celebrăm astfel Ziua Națională a României și mulțumim Muzeului Național Cotroceni pentru deschiderea față de acest parteneriat”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de la Veneția.

 „Colaborarea dintre Art Safari și Muzeul Național Cotroceni, o inițiativă frumoasă și inspirată a doamnei Ioana Ciocan, pentru care îi mulțumim, are potențialul de a genera o experiență inedită pentru public. Să pășești în spațiul încărcat de istorie al Muzeului Național Cotroceni și să descoperi operele unor artiști contemporani valoroși este o surpriză pe care, cu siguranță, toți vizitatorii o vor aprecia. Totodată, să nu uităm că Regina Maria a fost o iubitoare și o creatoare de artă, deci unde ar putea să își găsească loc mai bine arta contemporană decât în apartamentele și saloanele pe care, cu mai bine de o sută de ani în urmă, le-a decorat cu atâta rafinament”, afirmă Ana-Maria Ludatșer, director general al Muzeului Național Cotroceni.  

 Portretul Reginei Maria, alături de opere din muzeul Reginei Victoria

Una dintre cele mai apreciate lucrări din Muzeul Național Cotroceni, „Portretul Principesei Maria”, de Costin Petrescu (1872 – 1954), se numără printre operele care vor fi expuse la Art Safari. Portretul a fost realizat imediat după căsătoria tinerei principese Maria cu principele Ferdinand, moştenitorul tronului României. Deosebit de expresiv, portretul surprinde frumuseţea şi delicateţea principesei Maria, dar şi starea de melancolie, consecinţă poate a depărtării de familia regală britanică şi a adaptării la noua stare de lucruri: căsătoria la doar 17 ani cu moștenitorul tronului unei țări necunoscute şi îndepărtate.

in colecția muzeului provine și tabachera din argint a Regelui Ferdinand I. Aceasta a fost realizată în atelierul „Belmont Palace Bucureşti 935”, în anii ʼ20, perioadă din care datează foarte multe obiecte folosite în viaţa de zi cu zi de către familia regală. Regele Ferdinand era un fumător împătimit, fapt pentru care comanda unor firme renumite de bijuterii port-ţigarete din aur şi argint (Cartier, A&J Roller, Joseph Resch&Fils).

5 o’clock la Palatul Dacia-România, cu veselă regală

Printre obiectele care întregesc expoziția temporară a Muzeului Național Cotroceni la Art Safari se regăsesc mai multe piese din Serviciul de masă din cristal în stil Neobizantin, comandat de  principesa Maria, viitoarea regină., Serviciul a fost realizat în anul 1906 la Oberwieslau, München, de către firma Poschmeyer, autor fiind Carl George von Reichenbach. Câteva piese din acest serviciu – carafă cu dop, bol, cupe cu picior, pahare, pocale, pocal cu picior înalt – vor putea fi admirate într-un cadru special la Art Safari.

Serviciul neobizantin clasat Tezaur era frecvent folosit la dejunurile şi dineurile regale luate la masa rotundă în stil bizantin şi celtic din Sufrageria Regală Cotroceni. Toate piesele serviciului sunt aurite, pictate cu un bogat decor trasat cu peniţa în nuanţă de roşu cărămiziu şi sunt decorate cu caboşoane (pietre semipreţioase) de diferite forme, dimensiuni şi culori. Pe cupele cu picior sunt conturate şi elemente zoomorfe: peşti, pasărea Phoenix, leu, acvilă.

O altă piesă specială din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni prezentă la Art Safari este un jilț în stil Art Nouveau, al cărui comanditar a fost, în anul 1905, principesa Maria. Realizat din lemn, la Şcoala de Arte şi Meserii Sinaia, jilțul era denumit „Lily chair”, pentru că pe spătar este sculptat un lujer de crin înalt, floarea preferată a principesei Maria.

Program de vizitare

 Art Safari: joi-duminică (12:00-21:00), până pe 11 decembrie, Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20, București; în fiecare vineri și sâmbătă, se organizează Night Tours, între 22:00 și 1:00, experiențe speciale care cuprind ghidaj în expoziții, muzică live și prosecco.

  • Muzeul Național Cotroceni: marți-duminică (9:00-17:00, doar pe bază de programare cu 24 de ore înainte), Bulevardul Geniului, nr. 1, București
  • Biletele pot fi achiziționate online, dar și la intrare. Organizatorii recomandă achiziționarea biletelor online, pentru evitarea aglomerației.

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale de artă. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean.

Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Partenerul educațional al Art Safari este Centrul Step by Step din București. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Muzeul Național Cotroceni este amenajat în cadrul unui monument istoric reprezentativ pentru arhitectura românească de la sfârşitul secolului al XIX-lea, palatul regal Cotroceni, care a integrat remarcabil o parte din arhitectura medievală a mănăstirii ctitorite de domnul Ţării Româneşti, Şerban Cantacuzino, către finele veacului al XVII-lea.

Muzeul Naţional Cotroceni este o instituţie axată pe reflectarea istoricului ansamblului Cotroceni, pe evoluţia şi transformările sale survenite de-a lungul timpului. Specificitatea îi este conferită de îmbinarea caracteristicilor unui spaţiu memorial, cu o istorie de aproape 350 de ani, cu cele ale unui muzeu de artă decorativă.

Vizitatorul va fi impresionat de originalitatea spațiilor cantacuzine amintind de fondatorul ansamblului, voievodul Șerban Cantacuzino (1679-1688), de biserica mănăstirii Cotroceni, obiectele care i-au aparținut și care sunt expuse în pivnița mare, în cadrul expoziției „Biserica Cotroceni. Istorie, spiritualitate și artă“, de arhitectura interioară cu multitudinea de stiluri specifice sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX, de amprentele artistice ale celor mai importante personalități istorice care l-au locuit: domnitorul Alexandru Ioan Cuza și doamna Elena Cuza, regele Carol I și regina Elisabeta, regele Ferdinand I și regina Maria.

Saloanele şi apartamentele sale au o deosebită putere evocatoare, accentul fiind pus nu doar pe valoarea intrinsecă a diferitelor artefacte, ci şi pe semnificaţia lor din perspectiva raporturilor cu personalităţile care au locuit în aceste încăperi de-a lungul timpului.

Printre exponatele vedetă se numără sabia de paradă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, primită  din partea principelui Serbiei Mihail Obrenovici; serviciul din cristal aurit decorat cu pietre prețioase și semiprețioase al Reginei Maria; masa rotundă din lemn aurit cu douăzeci şi patru de scaune, în stil celtic şi bizantin, din sufrageria regală, realizată după designul Reginei Maria; masa de biliard a Regelui Carol I datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea;  lucrarea „Alegoria aerului“, sec. XVI (atelier Jacopo Bassano); candelabrul cu 74 de brațe al bisericii Cotroceni (secolul XIX); Constituţia României din 1923, cu semnăturile membrilor guvernului și ale celor doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului.

În cei peste 30 de ani de existenţă, Muzeul Naţional Cotroceni s-a impus în mediul cultural şi social românesc ca o instituţie modernă, care tinde, prin organizare şi prin proiectele culturale, să se sincronizeze cu noile tendinţe din muzeologia contemporană. Au fost realizate programe ştiinţifice şi expoziţionale diverse, abordându-se teme de istorie, istoria artei (de la arta medievală la cea contemporană) şi de restaurare.

ARTICOLE SIMILARE

Târgul Național de Știință CODE Kids 2023 organizat de Fundația Progress este deschis în București pe 9 decembrie la Politehnică pentru toți pasionații de...

Sâmbătă, 9 decembrie 2023, între orele 11:00 și 15:00, are loc Târgul Național de Știință CODE Kids 2023 la Facultatea de Automatică și Calculatoare...

Radisson Blu Hotel București propune de sărbători evenimente pentru parinți și copii, cu scop caritabil

În perioada sărbătorilor de iarnă, hotelul Radisson Blu, București îi invită pe bucureșteni și pe cei care vizitează Capitala să petreacă momente speciale și...

Expoziția Tinere Talente la TNB – o colecție de lucrări realizate de bursierii Fundației Regale Margareta a României, ediția 2023

A 15-a generație de tineri artiști talentați români marchează finalizarea anului de bursă printr-o colecție de lucrări de artă vizuală expuse la Teatrul Național...

Nestlé sărbătorește 10 ani de activitate în sprijinul tinerilor

Nestlé marchează a zecea aniversare a inițiativei Nestlé Needs YOUth, o inițiativă creată pentru a crește șansele de angajare ale tinerilor într-o perioadă când...

Timp de patru luni Grădina Botanică a Universității din București se transformă în Grădina Luminilor

O întâlnire uimitoare între poveste, tehnologie și creativitateCompania Wonderful Lighting, deținătoare a brandului “Garden of Lights”, aduce în România expoziția multimedia „Grădina Luminilor”. Gradina...

Vedetele s-au bucurat de noile meniuri FITFOODWAY

Pese 60 de vedete, influenceri și jurnaliști au participat, joi, la București, la lansarea celor mai noi meniuri FITFOODWAY. Aceștia s-au bucurat de preparatele...

Ziua pisicilor negre la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Romfilatelia și Asociația TNR vă invită pe 27 octombrie să sărbătorim împreună Ziua pisicilor negre...

Copiii devin designeri de genți! Art Safari Kinder lansează concursul „The Bags of Tomorrow”

·       Art Safari Kinder lansează o provocare pentru copiii cu vârste între 4 și 18 ani: să creeze propriile genți, în cadrul concursului „The...

Probabilitatea ca o persoană să se vaccineze antigripal depinde de recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății și de încrederea în eficacitatea vaccinurilor gripale

Odată cu apariția sezonului gripal, este important ca toată lumea să înceapă să planifice să se protejeze pe sine și pe cei dragi. Conform...

Ediţia de toamnă a Baby Boom Show – unicul târg pentru viitoare mămici şi copii- începe joi, 19 octombrie, la Romexpo, Pavilion A

Timp de patru zile, peste 300 de branduri vin cu promoţii exclusive, special concepute pentru eveniment, la produsele sau serviciile prezentate.Oferte exclusive, doar la...

Casa de avocatură Bordianu&Asociații se implică în educarea antreprenorilor despre fiscalitate, relații de muncă, marketing medical

Casa de avocatură Bordianu&Asociații derulează programul ”Chance or Change”, o serie de webinarii susținute alături de profesioniști, experți în anumite domenii, cu scopul de...

Brandul KitKat® reinventat în cereale crocante pentru mic dejun

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, vine în întâmpinarea fanilor cerealelor pentru micul dejun cu un nou produs,...

Până în 2030, aproape 500.000 de copii vor suferi de obezitate în România. ”Principalul factor al obezității la copii îl reprezintă mediul familial”

Obezitatea infantilă constituie o problemă de sănătate publică în expansiune la nivel global, iar România nu face excepție. Această afecțiune, care poate avea implicații...

Ziua Educației 2023: Editura DPH a finalizat dotarea a 11 școli cu colțuri de lectură

Didactica Publishing House, editură care de peste 19 ani se axează pe publicarea de cărți și jocuri educaționale, anunță finalizarea amenajării a 11 colțuri...

Ateliere pentru copiii de 0-3 ani la Opera Comică pentru Copii

Pentru prima dată în istoria instituției, Opera Comică pentru Copii lansează un program educațional adresat categoriei de public cu vârste cuprinse între 0-3 ani....

PURINA® celebrează Ziua Internațională a Animalelor

PURINA®, unul din cei mai mari producători de hrană de pisici și câini la nivel mondial, deținut de Nestlé, va lansa peste 20 de...

APIVITA BEEVINE ELIXIR – O nouă eră în tratamentul anti-aging

Soluțiile anti-îmbătrânire reprezintă una dintre principalele preocupări ale femeilor care au ajuns în pragul celor 40 de ani. Da, din acest moment, femeile își...

Expozițiile Generații – un periplu fotografic al educației intergeneraționale în 5 comunități din România, de Ziua Mondială a Educației

Pe data de 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, o colecție de 5 expoziții fotografice vor ilustra proiectele de educație intergenerațională derulate în...

Peste 100 de fete din România participă la cluburi de ”empowerment” în cadrul bibliotecilor

Peste 100 de fete din 12 orașe din România cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani participă la cluburi de ”empowerment” în cadrul...

Art Safari Stars Edition se deschide din 29 septembrie! Artă, experiențe multisenzoriale marca Madrigal, povești de noapte ale Bucureștiului și primul design show în...

 Art Safari revine cu o ediție de cinci stele dedicată starurilor, în perioada 29 septembrie-14 ianuarie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Celebrul...

NESCAFÉ® susține extinderea Pădurii de Miere Nestlé printr-o campanie națională cu premii pentru iubitorii cafelei

NESCAFÉ® premiază în această toamnă consumatorii printr-o campanie inedită cu premii, în care fiecare înscriere unică înseamnă o șansă de câștig și un puiet...

Startup-ul MedValet estimează că 10.000 români vor utiliza platforma de arhivare electronică a istoricului medical propriu până la sfârşitul anului 2023

Aplicaţia MedValet, start-up inovativ lansat de o echipă de clujeni, formată din medicul specialist Iuliu Cătană, studentul la medicină Sebastian Nădăşan şi specialistul IT...

EduKiwi School lansează cea mai mare platformă educațională din România

Joi, 5 octombrie 2023, se lansează la nivel național cel mai mare proiect educațional românesc - aplicația eduKiwi School. Această platformă este dedicată elevilor,...

Cum să integrezi principiul NutriPorția în pachețelul de școală sau de serviciu?

Venirea toamnei aduce reluarea stilului de viață trepidant, după o perioadă de concedii, înseamnă reînceperea școlii pentru elevi și a cursurilor pentru studenți, dar...

Programul „Hai la Olimpiadă!” deschide înscrierile pentru elevii care își doresc performanță la matematică, fizică sau informatică

Fundația Nouă ne pasă a deschis înscrierile pentru ediția din acest an a programului „Hai la Olimpiadă!”, în cadrul căruia, elevi de liceu sau...

Terasa The Garden Colosseum Mall devine pentru 4 weekend-uri locul de distracție și petrecere a serilor de vară

Colosseum Mall anunță că dă startul seriei de evenimente tematice organizate pe terasa The Garden, 4 weekend-uri consecutiv. Astfel, cei care vor rămâne în...

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți

Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema...

 Până pe 30 iulie, MAMBricolaj oferă promoții estivale și transport gratuit la achiziții de cel puțin 2.500 de lei

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), derulează, până pe...

Un start-up din Cluj își propune să ofere 500 de cărți personalizate copiilor de la sate!

My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, dorește să ofere copiilor de la sate șansa de a avea cărți...

Vaccinarea copiilor dă semne de redresare după încetinirea cauzată de COVID-19

La nivel mondial, serviciile de vaccinare au reușit să imunizeze în 2022 cu patru milioane mai mulți copii decât în anul precedent, în urma...

Ultimele stiri

Cele mai citite