Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță celebrarea Zilelor Europene ale Arheologiei în zilele de 17 și 18 iunie 2022. Evenimentul propune o perspectivă inedită asupra domeniului arheologiei publice printr-o nouă serie de conferințe organizate la sediul său, fiind abordate teme deosebite ce aduc în atenție aspecte mai puțin cunoscute despre grafica arheologico-istorică, reconstituirea istorică și arheologia aeriană. Conferințele vor avea loc în Holul Central al MNIR. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile (50 de locuri).

Programul conferințelor este următorul:

Vineri 17 IUNIE 2022

  • ora 1400 – Radu OLTEAN – Despre ilustrația arheologică și istorică. De la obiect sau ruină la reconstituire
  • ora 1530 – Victor MARIN (Terra Dacica Aeterna) – Popularizarea arheologiei prin reconstituire istorică

Sâmbătă 18 IUNIE 2022

  • ora 1100 – Carmen MIU – Despre arheologie altfel. Situri și monumente arheologice văzute din văzduh

Zilele Europene ale Arheologiei sunt un prilej de sărbătorire și promovare a patrimoniului arheologic. În colecțiile Muzeului Național de Istorie a României se păstrează numeroase artefacte arheologice excepționale, iar în egală măsură instituția participă – de peste jumătate de secol – la derularea unor importante cercetări arheologice sistematice și preventive, la organizarea unor expoziții cu tematică arheologică în țară și străinătate, precum și la desfășurarea unor proiecte cu tematică arheologică (finanțate cu fonduri naționale sau europene).

În acest context, muzeul cooperează în mod divers pentru cercetarea, protejarea, promovarea și valorizarea patrimoniului arheologic. Zilele Europene ale Arheologiei sunt sărbătorite începând din anul 2010, la inițiativa Ministerului Culturii din Franța prin Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive.

Demersul a fost treptat preluat de numeroase alte instituții și organizații din diverse țări ale Europei, inclusiv din România. Acesta este un prilej deosebit pentru toți cei implicați în domeniul arheologiei pentru a prezenta publicului valorile acestei categorii de patrimoniu (situri, monumente, artefacte) și diverse aspecte ale profesiunilor legate de arheologie (arheologi, cercetători, desenatori, graficieni, muzeografi, restauratori etc.), dar și a celor pasionați de arheologie și care realizează reconstituiri istorice (activități de tip reenactment).

Pentru alte informații generale privind Zilele Europene ale Arheologiei veziꓽ https://journees-archeologie.fr/c-2022/lg-en/romania/Home.