Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantitate adecvată, asigură multiple beneficii pentru sănătate. Etimologic, termenul probiotic este derivat din limba greaca, însemnând „pentru viață”, explică prof. univ. dr. Cristina Dehelean, de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.
Se estimează ca tractul gastrointestinal al unui om adult conține 1013 bacterii, de 10 ori numarul de celule eucariote din organism. Pe baza efectului lor asupra mediului intestinal, aceste bacterii pot fi grupate in bacterii benefice si bacterii daunatoare, mai precizează specialistul în cadrul ”Lecției de la Babeș”.
Bacteriile benefice sunt reprezentate de Bifidobacterium și Lactobacillus (tulpinile cel mai frecvent intalnite si in formulele de probiotice) care omoara bacteriile daunatoare.
Printre cele mai cunoscute beneficii ale probioticelor sunt:
– imbunatatirea sanatatii intestinale
– tratamentul bolii diareice
– ameliorarea simptomatologiei in cazul sindromului de colon iritabil si a bolii Crohn
– prevenirea diareei asociate antibioticelor
– imbunatatirea metabolismului lactozei
– imbunatatirea raspunsului imunitar
– reducerea colesterolului seric
– prevenirea cancerului
– au efect antialergenic
Probioticele au diferite mecanisme de actiune. Desi modul exact in care isi exercita efectele nu este inca pe deplin elucidat, se cunoaste faptul ca actioneaza specific asupra colonizarii si normalizarii comunitatilor microbiene intestinale perturbate la copii si adulti.
In acelasi timp stimuleaza productia de acizi grasi care, la randul lor, au efecte ample nu numai in intestin, ci si in tesuturile periferice. Nu in ultimul rand, moduleaza sistemul imunitar.
In cazul antibioticelor, atat bacteriile bune, cat si cele rele sunt distruse din organism. Asadar, este foarte important sa inlocuim bacteriile bune pierdute, pentru a nu crea dezechilibre, acest lucru facandu-se cu ajutorul probioticelor. Insa, tocmai pentru a avea efect, probioticele nu se recomanda a se administra simultan cu antibioticul, potrivit prof. univ. .Cristina Dehelean.