Proiectul “Fii Avocat în Şcoala Ta!”, prin care, până la finalul actualului an şcolar, elevi din clasele V – XII din Bucureşti vor beneficia de cursuri de educaţie juridică, a fost lansat, joi, la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”, de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prezent la eveniment, a subliniat că educaţia juridică este o componentă importantă alături de cea pentru sănătate, punctând că proiectul s-ar putea intitula “Fii avocat în şcoala ta, respectându-ţi profesorii!”.

În cinci cursuri săptămânale cu durata de o oră vor fi abordate umătoarele subiecte: “Infracţiuni de violenţă şi contra vieţii”, “Viaţa şi libertatea sexuală. Bullying-ul”, “Infracţiuni contra patrimoniului”, “Traficul de droguri” şi “Criminalitatea cibernetică”.

“În proiect sunt implicaţi aproximativ 300 de avocaţi ai Baroului Bucureşti şi 147 de şcoli. Înscrierile continuă. Colegii avocaţi aleg cu tact şi îndrumaţi de dirigintele de clasă despre ce le să le vorbească copiilor, despre infracţiunile care pot fi abordate la respectiva vârstă. Finanţatorul proiectului este Uniunea Naţională a Barourilor din România şi aici mă refer la logistică, pentru că toţi avocaţii implicaţi sunt voluntari”, a precizat coordonatorul proiectului, Silvana Racoviceanu, avocat în Baroul Bucureşti.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, a afirmat că oamenii se confruntă cu o serie de probleme generate de o cultură juridică “care se face prea târziu, discontinuu şi din surse greşite”.

“Am observat după mulţi ani de practică şi în avocatură, dar şi în profesorat, că societatea noastră are o problemă care nu este de obicei cea care apare cel mai pregnant. Se vorbeşte despre multe probleme pe care le avem, dar ele sunt false. Problemele noastre apar, în general, din faptul că, aş spune sintetic, cultura juridică se face prea târziu, discontinuu şi din surse greşite. Cultura noastră juridică, parte a culturii sociale, este făcută în general după 25 de ani, ocazional, atunci când ai o problemă juridică şi din surse greşite, adică ce găseşti în momentul respectiv, cauţi pe internet, vorbeşti cu un prieten, te uiţi la televizor şi tragi o concluzie în legătură cu un eveniment juridic care ţine fie de situaţia ta, fie de situaţia ţării, fie de situaţia societăţii per ansamblu. (…) Acest lucru generează o necunoaştere a fenomenelor din societate care în principal sunt juridice”, a explicat Briciu.

El a susţinut că, dacă proiectul va continua pe parcursul a zece ani, există şansa ca “în 20-30 de ani societatea noastră să arate altfel”.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, care a acceptat să fie unul dintre juriştii implicaţi în proiect, a mărturisit că şi-a ales meseria în anul 1987, în clasa a X-a, după ce a citit romanul “Întoarcerea” de Romulus Cojocaru, iar după ce a absolvit Facultatea de Drept a optat pentru a profesa ca procuror “pentru a-i apăra pe cei care nu se pot apăra singuri”.

“Nu rataţi nicio întâlnire, ocazie care să vă ajute să mergeţi pe drumul vostru. (…) Vom fi prezenţi pentru a vă ajuta să fiţi cetăţeni respectaţi şi respectabili. Să respecţi legea este o formă de respect pentru cei care te-au crescut, educat, pentru cei care vor veni după tine”, le-a spus elevilor Cazanciuc.

Prodecanul Baroului Bucureşti, senatorul PNL Daniel Fenechiu, şi-a exprimat speranţa ca proiectul să nu se termine la sfârşitul acestui an şcolar, ci să se extindă, pentru că “cel mai important lucru este ca tinerii să aibă posibilitatea să înţeleagă care este rolul şi menirea avocatului, a legii şi ce trebuie faci în momentul în care apare o îndoială”.

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, i-a invitat pe elevii care vor să devină avocaţi să se înscrie, după absolvirea Facultăţii de Drept, în organizaţia profesională pe care o conduce şi în care media de vârstă este de 40 ani.

“Vrem să spargem clişeele că avocaţii sunt rechini preocupaţi numai de bani şi sunt convins că aceia pe care îi veţi întâlni dumneavoastră în sălile de curs vă vor demonstra că suntem preocupaţi să meargă societatea bine, că suntem preocupaţi să vă formaţi frumos şi responsabil şi întotdeauna să fii informat este elementul cel mai la îndemână pentru a decide”, a spus Dragne.

Inspectorul general al Municipiului Bucureşti, Mihaela Ştefan, a subliniat că “elevii nu trebuie să fie pregăţiţi doar pentru piaţa muncii, ci şi pentru viaţă”.

“Trebuie să cunoaştem cu toţii drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. (…) ISMB este foarte interesat de o derulare de excepţie a acestui proiect şi de sustenabilitatea lui, pentru că este nevoie să extindem”, a spus Mihaela Ştefan.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog, Monica Necula, a lăudat iniţiativa, remarcând că “o cunoaştere bună a legilor, îi face pe toţi cetăţenii responsabili, să se gândească de două ori înainte de a face anumite lucruri”.