Specialiștii, despre posibila confuzie între răceală și Covid-19

De la începutul pandemiei de coronavirus au existat numeroase controverse legate de modul în care anumite simptome pot fi înșelătoare, astfel că numeroși pacienți au crezut că suferă de răceală, când de fapt erau infectați cu Covid-19.

Confuzia este și mai mare în cazul copiilor, care mai ales la început de an școlar când intră brusc în comunitate, par mereu răciți.
Când avem de-a face cu o banală răceală și când trebuie să mergem la medic și să facem un test anti-Covid copilului?

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit la Digi24 despre simptomele care ar trebui să îngrijoreze orice părinte.

Specialiștul le recomandă părinților să fie atenți la trei lucruri: dacă sunt în familie și alțe rude cu simptome, rata de transmitere comunitară din zonă și dacă simptomele sunt însoțite de febră persistentă.

„Aș restrânge la 3 sfaturi practice. Primul lucru pe care l-aș lua în seamă, aș vedea în contextul familiei. Dacă există și alții cu guturai, răceală, în familie, atunci mai degrabă ne gândim la ceva care a fost luat, nu neapărat la o reacție alergică. Al doilea lucru, contează foarte mult rata de transmitere comunitară, a zonei. Aici, în Ilfov, sunt zone unde se apropie de roșu sau a intrat în roșu, deja foarte clar. Adică acolo părinții trebuie să fie mai îngrijorați decât în nu știu ce sat sau școală de regiune de deal unde sunt în verde și n-a fost nimeni în comună bolnav. Și, în fine, strict din punct de vedere clinic, dacă boala aia este cu febră care nu scade la antitermicele obișnuite, la o doză, la două doze, dacă are și a doua zi febră, trebuie văzut. Nu există alergie cu febră mai multe zile la rând. Deci o boală febrilă care înfundă nasul și face tuse și strănut, dacă vine în context, dacă e în zonă de transmitere comunitară mare și dacă persistă temperatura, trebuie mers la doctor,” explică medicul Mihai Craiu, citat de Money.ro.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *