România nu va schimba schema de vaccinare, prin combinarea serurilor anticovid așa cum fac deja alte țări, în cazul celor care au primit o doză de la AstraZeneca, a anunțat Valeriu Gheorghiță, șeful Campaniei naționale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea spune că este e prudent să așteptăm validarea rezultatelor finale pentru combinarea vaccinurilor cu tehnologie diferită. ”Nu putem anticipa frecvența reacțiilor adverse”, potrivit acestuia, informează Stiri.tvr.ro.

Autoritățile sunt prudente, mai ales că tulpina Delta a SARS-CoV- 2 devine din ce în ce mai răspândită în Europa.

Cei care au trecut prin schema completă de vaccinare sunt mai bine protejați în fața unor forme simptomatice, precum și în fața riscului de spitalizare, dar cei nevaccinați sunt mult mai expuși.

Valeriu Gheorghiță mai spune că infecția cu varianta Delta crește riscul de spitalizare de 2-3 ori, se multiplică în ritm mai accelerat. Există astfel un procent de cazuri care nu sunt, motiv pentru care autoritățile recomandă cetățenilor să poarte masca.

Cercetătorii au mai descoperit o tulpină nouă a virusului, pe care au botezat-o Epsilon și care poate reduce activitatea anticorpilor. Deocamdată, această variantă nu este îngrijorătoare, spun speclialiștii.

Mult mai periculoasă este tulpina din Africa de Sud. În plus, ar putea să apară noi mutații care să facă virusul și mai agresiv, iar vaccinurile, mai puțin eficiente.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție.

Mariangela Simao, director adjunct OMS: Oamenii trebuie să continue să folosească măștile în mod constant, să stea în spații ventilate, să păstreze igiena mâinilor, să aibă grijă când tușesc sau strănută, să mențină distanțarea fizică și să evite aglomerația.

În ciuda acestor semnale de alarmă, ritmul vaccinării a încetinit. Cele mai multe centre vaccinează sub 25% din capacitate, iar 117 și-au sistat activitatea.

În schimb, echipe mobile de vaccinare se deplasează în mediul rural. În comuna Smârdan din Galați, rata de vaccinare este de 25%.

Puțin peste un sfert din populația eligibilă a României s-a vaccinat până acum. Pe primele locuri sunt București, Cluj și Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.