Oare este sigur să merg la piscină? Pot să iau Covid-19 din apă? Trebuie să tratăm apa cu mai mult clor?
Noile măsuri de relaxare au dus la redeschiderea sezonului de mers la piscină și odată cu ele au apărut și noi întrebări și posibile dezinformări.

Pe de-o parte, vizitatorii care vor să știe despre siguranța și transmiterea virusului în apa, iar pe de altă parte, cei care administrează piscinele, despre creșterea anumitor cantități de substanțe chimice precum clorul, pentru a oferi un mediu mai sigur pentru vizitatorii lor.

Aflăm răspunsurile la toate aceste întrebări de la Răzvan Olaru, Inginer la HydroSpa.ro, cu experiență în tratarea apei din piscină încă din 2007.

Ce trebuie să știe vizitatorii în legătură cu măsurile de protecție împotriva Covid-19 la piscină:
1. Riscul ca virusul să se transmită prin apă este aproape nul
Vizitatorii trebuie să știe că pericolul nu ne pândește în apă, ne asigură specialiștii și cercetătorii americani.

Aceștia au declarat că nu există dovezi că virusul se poate transmite prin apă și mai mult decât atât, apa din piscine este tratată și filtrată, ceea ce ne poate face să afirmăm cu certitudine că virusul nu supraviețuiește acelor cantități de clor și nici procesului de filtrare care este menit să îndepărteze impuritățile și microorganismele din apă.

2. Cantitatea de clor din apă (între 0,5mg/l și 1,5 mg/l) este suficientă pentru a omorî virusul
Atât vizitatorii, cât și administratorii de piscine publice sau private, trebuie să știe că nu este nevoie de o doză mai mare de clor în apă, aceasta fiind deja eficientă și suficientă.

„Normele deja existente cu privire la cantitățile de substanțe chimice din apă sunt în continuare eficiente: un minim de 0,5 mg/l de clor liber este de ajuns pentru neutralizarea virusului.
Însă ce nu mulți proprietari știu este că 70% din calitatea apei este asigurată de tratarea fizică a apei. Degeaba respecți cantitățile de substanțe chimice dacă nu ai pompa sau filtrul dimensionate corect. Acestea au rolul de a îndepărta impuritățile și microorganismele neutralizate de clor. Filtrarea și recircularea apei sunt foarte importante, mai ales în această perioadă”, spune specialistul Răzvan Olaru.

3. Spațiile la care să fie atenți vizitatorii: dușurile, vestiarele și zonele cu apă mică
Dacă apa este relativ sigură din punct de vedere al transmiterii virusului, vizitatorii trebuie să știe că riscul de infectare apare în spațiile comune, precum dușuri, vestiare, dar și pe marginea piscinei.
De aceea, specialiștii recomandă aceleași măsuri ca în cazul celorlaltor activități: purtarea măștii, distanțarea socială, spălarea frecventă a mâinilor, dezinfectarea spațiilor comune și evitarea spațiilor aglomerate.

– Accesul la dușuri este interzis
Cu toate acestea, unele reguli sunt mai greu de respectat în cazul piscinelor: purtarea măștii în timpul înotului nu este tocmai la îndemână, însă accesul la dușuri este interzis deocamdată, iar în vestiare este limitat, fiind necesară asigurarea unei distanțe de siguranță de 2 metri între vizitatori.
– Evitați zonele cu apă mică, care tind să se aglomereze
Evitați zonele cu apă mică din piscină, care adesea strâng laolaltă mai mulți oameni. În astfel de situații apare riscul infectării de la om la om, risc omniprezent deja în spațiile aglomerate. Iar dacă piscina este prevăzută cu scări metalice (și nu cu trepte romane), nu uitați să nu duceți mâna la față după atingerea acestora și să vă spălați pe mâini imediat după ce le folosiți.

4. Legislația limitează accesul înotătorilor pentru a se respecta un spațiu personal de 12 m2 și se impun programări. Evitați piscinele care nu respectă aceste măsuri
Doar piscinele care au adoptat și care respectă întocmai aceste măsuri pot fi considerate locuri sigure.
Autorități au impus limitarea numărului de vizitatori, astfel încât fiecărui înotător să îi revină o suprafață exclusivă de 12 m2, dar și accesul realizat doar în baza unei programări prealabile, pentru ca astfel de măsuri să poată fi respectate.
– Unele piscine limitează și orele de acces pentru a asigura perioade pentru dezinfectare
Totodată, unele piscine au limitat orele de acces ale vizitatorilor pentru a putea efectua dezinfectarea spațiilor comune între intervalele de acces în piscină. Astfel, după o perioadă anunțată în prealabil, toți vizitatorii piscinei sunt invitați să părăsească incinta pentru ca personalul să poată dezinfecta toate spațiile comune înainte de intrarea următorilor înotători.

Ce trebuie să știe administratorii de piscine publice și proprietarii de piscine private:

Evitați supraclorinarea piscinei

Cea mai mare capcană în care pot cădea, în special cei care nu au experiență în tratarea apei, este să crească excesiv cantitatea de clor în speranța că vor omorî virusul.

Administratorii piscinelor nu trebuie să pună mai mult clor în piscine în această perioadă.
Cel mai important sfat la care recurg specialiștii este ca proprietarii să nu apeleze la supraclorinarea piscinei în speranța că vor fi mai eficienți în lupta cu virusul.
„Este foarte ușor să cădem în această capcană și să ne gândim că doar este dezinfectant, nu are ce să strice. Efectele negative ale unor cantități prea mari de clor sunt bine cunoscute și pot provoca boli de piele, boli respiratorii, iritații la nivelul ochilor și altele.
Noi le amintim constant clienților noștri că pentru a avea o apă curată și sănătoasă nu este nevoie doar de clor în apă, ci trebuie măsurați și alți parametri precum pH, alcalinitate, temperatura apei. Deja dacă ajungem să vorbim de un pH mai mare de 8, oricât clor am avea în apă, la o asemenea valoare a pH-ului clorul este ineficient.
Deci nu doar clorul este important pentru o apă sigură, ci toți parametrii care influențează echilibrul chimic. Și, așa cum spuneam, foarte importantă este și filtrarea apei”, a mai declarat Răzvan Olaru, consultant HydroSpa.

O apă cu mai mult clor nu este mai curată și sănătoasă, iar depășirea valorilor legale poate cauza probleme de sănătate pentru vizitatori. Informează-te bine înainte de a adăuga orice substanțe chimice, și în special clor, în apa din piscină.
În ceea ce privește posibilitatea renunțării complete la tratarea apei cu substanțe chimice, Răzvan Olaru ne asigură că sistemele de tratare a apei eco-friendly sunt la fel de eficiente și pot reduce adaosul de oxidanți cu până la 100%. Marele avantaj al acestor sisteme este că elimină din ecuație manevrarea substanțelor periculoase și sunt prietenoase atât cu organismul, cât și cu mediul înconjurător.

În concluzie, mersul la piscină este sigur, atât timp cât se respectă aceste măsuri de prevenție
Indiferent că vorbim de piscine publice sau private, riscul infectării cu noul coronavirus este cel mai mare în zone aglomerate, și după atingerea obiectelor de uz comun.
De aceea, indiferent că mergeți la piscină pentru a înota sau pentru a vă relaxa în apă, pentru a vă putea bucura de o experiență cât mai în siguranță, evitați pe cât posibil contactul cu alți oameni și spălați-vă pe mâini imediat ce ieșiți din apă.

Dacă asistați la situații în care vi se pare că piscina este prea aglomerată, contactați administratorul spațiului respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.