În România, ziua copilului se celebrează de regulă prin evenimente dedicate, cele mai multe dintre ele având loc în parcurile centrale sau în locurile de joacă. Fiind prima zi de vară, ziua copilului se sărbătorește în primul rând prin activități în aer liber.

În anul 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 836 potrivit căreia țările trebuie să acorde o atenție deosebită copiilor, motiv pentru care, doi ani mai târziu a fost implementată Ziua Copilului. Această zi a fost marcată ca fiind “o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei ONU și bunăstării copiilor din toată lumea“.

La 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii, prin declararea zilei de 1 Iunie – Ziua Copilului, ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Dacă în România Ziua Copilului este sărbătorită pe data de 1 iunie, alte țări au ales date calendaristice diverse pentru această zi. Având în vedere că ONU nu a impus o anumită dată pentru Ziua Copilului, majoritatea țărilor sărbătoresc Ziua Copilului în funcție de propria istorie. Ziua internaţională pentru protejarea copilului este marcată în 50 de ţări din lume pe 1 iunie. Prima aniversare a fost în 1950, fiind hotărâtă în luna noiembrie a anului anterior, de Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, la Moscova.

ONU a ales data de 20 noiembrie pentru a serba Ziua Copilului deoarece în această dată a fost adoptată Declarația Drepturilor Copilului, în 1959.

MAREA RELAXARE, tot de la 1 iunie

Coincidența face ca ziua de 1 iunie să fie considerată pentru toată lumea o mare sărbătoare, deoarece începând cu luni, 1 iunie, măsurile impuse împotriva răspândirii coronavirus în România au început să fie ridicate, țara noastră ajungând deja în a doua etapă. Atenție însă, deoarece o serie de amenzi au rămas în continuare în vigoare.

Chiar dacă s-au relaxat unele măsuri, până în 15 iunie autorităţile pot da în continuare amenzi. România a ajuns la jumătatea perioadei stării de alertă, instituite în ţara noastră începând cu data de 15 mai 2020, în contextul pandemiei de COVID-19.

De la 1 iunie, autorităţile au anunţat relaxarea mai multor măsuri

Se deschid terase, oamenii pot circula între localităţi fără a mai completa o declaraţie pe propria răspundere. Tot de astăzi se dechide sezonul estival, se deschid plajele, se reiau transporturile feroviare şi rutiere internaţionale și competiţiile sportive şi se pot organiza spectacole şi concerter în aer liber.
Ce măsuri și amenzi au rămas în vigoare

Atenţie! Chiar dacă se relaxează unele măsuri, alte rămân în vigoare. De exemplu, purtarea măștilor în spații închise, în mijloacele de transport, la magazin. Iar pentru nepurtarea măştilor şi nerespectarea măsurilor de distanțare socială puteţi primi în continuare amenzi.

Poliţiştii pot da o amendă de până la 2.500 de lei pentru cei care nu poartă masca peste nas în starea de alertă.

Amenzile pentru cei care nu respectă legea și anume pentru cei care nu poartă masca în mod corect, deasupra gurii și a nasului, sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei. Purtatul măştii poate fi obositor, dar amenda poate fi un motiv bun pentru a o purta. Altfel, cei care nu poartă masca deasupra nasului riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul, conform Legii 55/2020. Aceeaşi lege precizează şi locurile în care oamenii sunt obligați să poarte masca. În schimb, „cei care prezintă simptome cum sunt temperatura, tusea şi strănutul, sunt obligaţi să poarte masca peste tot ”, a explicat avocatul. În spaţii deschise, cum este parcul sau pe stradă, oamenii pot ieși fără mască, în cazul în care nu au niciun fel de simptom al coronavirusului.

Special pentru ZIUA COPILULUI

Teatru de animatie, ateliere de creatie, sotron online, dar si reduceri considerabile la titluri de la editura Corint, vizite gratuite la Muzeul Hartilor si programe tv speciale sunt cateva dintre surprizele pregatite pentru copii de 1 Iunie.

Muzee deschise pentru copii

La Muzeul Hartilor din Capitala, copiii au intrare gratuita de ziua lor. Pana la 7 iunie, Muzeul va fi deschis pentru vizitare, zilnic, intre orele 10.00 – 18.00, inclusiv luni si marti. Luni, de Ziua Copilului, Muzeul “Antipa” isi deschide portile.

Spectacole nationale si internationale, pe Facebook

Teatrul “Ion Creanga” ii invita pe cei mici la “Spectacole de poveste gazduite de Teatrul Ion Creanga”, o selectie de spectacole prezentate la Bucuresti in perioada 2015-2017, in cadrul Festivalului International de Teatru pentru Copii (FITC).

Pe pagina FB.com/TeatrulIonCreanga vor putea fi urmarite productii realizate de teatre din Rusia (Teatrul Ceh), Italia (Teatrul Principio Attivo), Argentina (Circul Mandragora) – sau din programul artistilor din Cluj-Napoca (MiniReactor).

In program, luni, de la ora 11.00, este difuzat “Circul Mandragora”, Circul Mandragora, Argentina (+6 ani), iar de la ora 18.00 – “Povestea unui om si a umbrei sale”, Teatrul Principio Attivo, Italia (+5 ani). Toate inregistrarile vor putea fi accesate timp de 24 de ore de la publicare.

Premiera online la Odeon

Premiera online a primului episod din spectacolul de teatru de animatie “Sami intr-o zi de vara”, de Antoaneta Zaharia, va avea loc luni, de la ora 9.00. Transmisiunea va avea loc pe pagina de Facebook, pe Instagram si pe contul de YouTube al Teatrului Odeon.

La Teatrul Tandarica, de ziua copiilor, au fost programate spectacolele “Ratusca cea urata”, de la ora 10.00, iar “Cariasa zapezii” este de la ora 18.00.

Sotron online

De luni, incepe o editie speciala a festivalului Sotron, eveniment organizat de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Asociatia “Patrimoniu pentru comunitate”.

Vor fi publicate, timp de trei zile, recomandari de lectura din partea scriitorilor romani, tutoriale practice, retete pentru cei mici, inregistrari surpriza, mesaje speciale din partea muzeografilor din muzeele literare iesene. In plus, clubul de lectura pentru copii si adolescenti se va reuni intr-o editie speciala, online, dedicata zilei de 1 iunie. Organizatorii promit concursuri interactive cu premii constand in carti, jocuri si jucarii. Toate pot fi urmarite pe site-ul sotroniasi.ro si pe Facebook Sotron.

Festivaluri

O sezatoare muzicala va fi organizata in cadrul festivalului “Saptamana de joaca pentru parinti si copii”, care propune din 1 si pana in 7 iunie demonstratii de magie, spectacole de teatru, ateliere de gatit, programare, muzica si percutie, modelaj si origami pentru cei mici si workshop-uri. Transmisiunile live vor fi gratuite pe pagina de Facebook a hotelului Melodia din Venus.

Programe TV

TVR 1 a pregatit o editie speciala “Nadine”, de la ora 18.00. Invitatii vedetei si ai lui Noah, baiatul ei, sunt Diana, Irina si Razvan Fodor, o famile cu care prezentatoarea emisiunii e prietena de 15 ani. De la ora 11.30, copiii vor vedea filmul de aventuri “Bernie, un delfin special (Bernie the Dolphin)”, productie Canada, 2018, in regia lui Kirk Harris.

Mai multe vedete TVR vor participa la campania “3,2,1…Iunie. Restart copilarie!!! “. Fiecare poate posta pe pagina de Facebook a TVR scurte inregistrari filmate cu telefonul care sa demonstreze ca si adultii au ce invata de la copii, iar la sfarsitul campaniei, cele mai bune/ apreciate filmulete vor fi premiate.

Carti cu pret redus

Editura Corint Junior a pregatit reduceri de 50% la toate cartile pentru copii. Un alt eveniment literar dedicat celor mici, Festivalul Arthur, organizat de editura Arthur, in desfasurare, a pregatit 100 de titluri si reeditari cu reduceri intre 20% si 30% pe site.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.