Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat, luni seară, decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de a închide unitățile din învățământul preuniversitar din România, în perioada 11-22 martie.
”Am luat decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, între 11-22 martie, inclusiv, cu posibilitate de prelungire. Este o măsură cu caracter preventiv. Primul argument este o creștere a riscului de intrare în țară a unor persoane din zone cu o largă răspândirii a virusului. Este vorba despre opt zile de curs. Grija este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare”, a spus Orban.

Ministrul Marcel Vela anunță măsurile suplimentare de combatere a noului coronavirus:

– Articolul 1. Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile din învățământul preuniversitar de la data de 11 martie până la data de 22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

– Articolul 2. Se aprobă suspendarea transportul rutier de persoane, pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport spre Italia și dintre Italia, în perioada 10 martie – 31 martie.

– Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate au obligația de a comunica cetățenilor români faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României.

Articolul 3. Se aprobă suspendarea sau interzicerea de către operatorii feroviari de noi trenuri spre Italia și dinspre Italia spre România, începând din 12 martie până pe 30 martie.

– Operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.

– Articolul 4. Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență, cu unități de învățământ din Italia, până la data de 31 martie.

– Articolul 5. Se suspendă stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

Articolul 6. Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică de a lua măsuri în privința: dezinfecția frecvente a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat, cât și instituirea de măsuri pentru evitarea aglomerației, în special în zona caselor de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore

– Articolul 7. Se aprobă desfășurarea reuniunilor de sub 200 de persoane fără avizul DSP.

– Articolul 8. Se aprobă transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal.

– Articolul 9. La nivel național autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice – gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică.

O altă decizie de impact îi vizează chiar pe pacienții deja internați în spitale din ordinul autorităților de Sănătate publică rudele familiile sau aparținătorii obișnuiți vor avea interdicția de a face orice vizită în spitale cel puțin până la finalul acestei luni.

În cazul pacienţilor care vor sta în carantină, autorităţile se angajează să le deconteze cheltuielile făcute în perioada de izolare.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: ″Vom implementa un sistem de telemedicină, de monitorizare de la distanţă a celor aflaţi în carantină. Vor fi monitorizate frecvența cardică, frecvența respiratorie, temperatura, locaţie GPS. Va fi imposibil să plece sau să prezinte o alterare a stării de sănătate fără a se ştie în timp real.″

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.