„Să-ți fie rușine!” îi spune părintele copilului care a desenat pe pereții camerei sale, fetiței care și-a luat înapoi ursulețul din mâinile fratelui mai mic, băiatului care a venit de la joacă plin de noroi.

Rușinarea copiilor a devenit aproape un gest reflex, o replică mereu la îndemâna adultului care vrea să întrerupă un anumit comportament nedorit al celui mic. Dar haideți să ne oprim o clipă și să reflectăm asupra efectelor pe termen lung pe care le poate avea inducerea acestui sentiment. Psihologii și specialiștii în neuroștiințe ne spun că sentimentul de rușine scade încrederea în sine, produce convingeri negative despre propria persoană, reduce creativitatea și crește răspunsul la stres – consecințe pe care niciun părinte iubitor nu le dorește atunci când încearcă să corecteze comportamentul copilului său.

Betsy de Thierry ne va ajuta, prin intermediul acestei cărți scrise cu empatie și căldură, să înțelegem de unde provine rușinea, care este impactul ei asupra ființei umane și ce putem face pentru a o preveni și pentru a o vindeca.

Betsy de Thierry este psihoterapeut, speaker și formator. Lucrează cu copii și cu familiile acestora pentru a-i ajuta să depășească momentele dificile și să-și recapete echilibrul. A înființat, în Marea Britanie, Centrul pentru recuperare în urma traume.

Rușinea la copii este propusă de Editura Trei si face parte din Colecția: PSIHOLOGIE PRACTICĂ PENTRU PĂRINȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.