Concluziile anchetei privind cauza imbolnavirilor copiilor cu sindrom hemolitic uremicCauza îmbolnăvirilor copiilor care au dezvoltat sindrom hemolitic uremic este o tulpina de Escherichia coli (E-coli) enterohemoragic O26, au concluzionat specialiștii Centrului European de Boli Transmisibile împreună cu cei români. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimas Cadariu a anunțat, joi, într-o conferință de presă, concluziile anchetei, privind cauzele îmbolnăvirilor multiple din ultima perioadă, medicii care desfășoară ancheta epidemiologică anunțand că urmăresc două ipoteze privind cauzele îmbolnăvirilor, și anume: sursa de infecție de origine alimentară sau o posibilă transmitere interumană. Toate datele privind investigația epidemiologică au fost transmise deja către Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA), care a  demarat o anchetă în acest sens.

Ministrul Sănătății a subliniat, încă o dată, importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. De aceea, oficialul a recomandat achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Patriciu Achimas Cadariu, ministrul Sănătății a reamintit că a solicitat Corpului de Control al Ministrului ca până la data de 4 martie 2016 să finalizeze ancheta privind activitatea Spitalului de Pediatrie din Pitești, a Direcției de Sănătate Publică Argeș, respectiv gestionarea situației pacientului de 1 an și 4 luni internat în cursul zilei de miercuri, 24 februarie, de catre toate instituțiile implicate, inclusiv cele 3 unități spitalicești din București, și să stabilească  măsurile legale ce se impun.

Totodată, subliniind lipsa repetată a raportărilor din partea Spitalului de Pediatrie din Pitești, ministrul a accentuat că solicitarea unei demisii a conducerii acestei instituții nu trebuie interpretată ca o posibilă compromitere a descentralizării, ci de respectare a dispozițiilor legale în materie.

Referitor la starea copiilor aflați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” ministrul a arătat ca joi mai sunt internați 6 copii cu SHU. Dintre aceștia doar unul singur (copilul internat seara trecută) se mai află la secția de ATI. Ceilalți 5 primesc tratament în secția de nefrologie a unității.

În spitalul bucureștean se mai află internați 3 copii, dintre care unul în vârsta de 9 luni, din Feteşti, și alti 2 copii de 1 an şi 4 luni, respectiv 11 luni din Pitești. Toţi au venit de acasă, însoţiţi de părinţii lor. Au un istoric de diaree hemoragică de aproximativ 2-3 zile fiecare dintre ei. La fiecare s-a depistat în coprocultură verotoxina, deci toxina existentă în tulpinile de E.coli enterohemoragic. Au o stare bună. Sunt echilibraţi şi nu pun la acest moment problema evoluţiei către o boală de tip sindrom hemolitic uremic. Se află în spital, în observaţie.