Sfaturi pentru o digestie usoara in timpul sarciniiIn primul trimestru de sarcina, la majoritatea femeilor insarcinate se manifesta disgravidia, care este caracterizata prin greata, varsaturi, balonare, apetit capricios, mirosuri care deranjeaza, fiind determinata de modificari hormonale.

Factorii externi precum stresul psihic, efortul fizic, poluarea, fumatul, noxe chimice, alcoolul, temperaturile extreme sau oscilatiile termice din decursul aceleiasi zile, pot accentua disconfortul gravidei.

Trimestrul al doilea este in general caracterizat printr-o stare de bine a gravidei, dar in ultimul trimestru, cu cat sarcina este mai avansata, apar probleme legate in mod special de modificarile somatice (uterul gravidei care creste in volum, modificari la nivelul coloanei lombare si a oaselor bazinului), dar si de modificarile hormonale. Apare frecvent pirozis (arsuri in capul pieptului), senzatie de satietate precoce, balonare, durere in regiunea hepatica sau constipatia.

Pentru a atenua disconfortul digestiv care este inevitabil si pentru sarcina normala, specialistii recomanda:

  • fractionarea meselor si aportul suficient de lichide;
  • evitarea bauturilor acidulate si a unor alimente care provoaca balonare: varza gatita, fasolea uscata, ceapa, usturoiul, condimentele, mazarea, maioneza, tocatura, afumatura, vinetele etc;
  • consumul zilnic de fructe si legume proaspete;
  • respectarea programului de odihna si adoptarea unei pozitii de odihna cu corpul usor ridicat, pe partea stanga;
  •  exercitii fizice usoare si plimbari in aer liber;
  • in cazul in care tulburarile sunt accentuate se poate apela si la tratament dar numai la recomandarea medicului.

In anumite cazuri, in primele luni de sarcina, varsaturile pot fi foarte numeroase si fac imposibil aportul de lichide si alimente. Ele pot conduce la dezechilibre hidroelectrolitice si hipoglicemie. Este vorba despre disgravidia patologica si este nevoie de spitalizarea gravidei si instituirea unui tratament perfuzabil.