Operatorul medical privat MedLife introduce in gama de servicii din această lună în unităţile din Bucureşti, testul respirator neinvaziv pentru depistarea infecţiei cu Helicobacter Pylori. Acest test este o premieră pentru sistemul medical privat din România şi este disponibil doar în cadrul cabinetelor de gastroenterologie din reţeaua MedLife. Acesta este cel mai fidel test neinvaziv de depistare a infecţiei cu Helicobacter Pylori, având o specificitate şi o senzitivitate de 95%. Procedura indică infecţia activă şi poate verifica şi eradicarea acesteia, după tratamentul corespunzător.

Metoda este simplă şi constă în măsurarea concentraţiei de amoniu din aerul expirat, după administrarea unei soluţii de uree marcată cu un izotop de carbon (C13). Pacientul suflă iniţial într-un tub de unică folosinţă, timp de 6 minute, apoi bea o soluţie specială, după care suflă din nou timp de 6 minute. Procedura durează aproximativ 15 minute, iar rezultatul se eliberează pe loc.

“Testul respirator are câteva avantaje importante. În primul rând este rapid, este neinvaziv şi nedureros, este precis, având o acurateţe dovedită clinic. Este o opţiune mult mai la îndemână decât celelalte variante de investigaţii şi mă bucur să pot spune că MedLife oferă pacienţilor din România astfel de soluţii de diagnostic de ultimă oră“, a declarat dr. Ovidiu Vasile, director medical MedLife.

Helicobacter Pylori este o bacterie spiralată care colonizează mucoasa stomacului şi a duodenului, rezistând într-un mediu extrem de acid. Infecția mucoasei gastrice cu Helicobacter, reprezintă cea mai frecventă infecție bacteriană din lume. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 50% din populaţia planetei este afectată de Helicobacter Pylori, acesta fiind principalul factor incriminat în apariţia unor afecţiuni gastro-duodenale precum gastrita, ulcerul sau cancerul gastric.

Cercetările au demonstrat că aproximativ 20% din pacienții sub 40 de ani au fost diagnosticaţi cu această infecție, iar la cei peste 60 de ani, unul din doi pacienți sunt infectați.

În lipsa unui tratament corespunzător, se creează condiţii pentru apariţia ulcerului duodenal (în 90% din totalul infectărilor) şi a celui gastric (în 30-40% din infectări). Există şi situaţii când gastritele cronice evoluează direct spre cancerul de stomac. Statisticile arată că 10% din cazurile de cancer de stomac sunt cauzate de această bacterie.

Prin urmare, identificarea infecţiei este esenţială pentru tratamentul afecţiunilor acute şi cronice ale tubului digestiv superior. Dacă rezultatul testului respirator este pozitiv, infecția poate fi tratată rapid cu ajutorul medicamentelor și germenul poate fi îndepărtat .

Pentru tratament, există o varietate de combinații de medicamente. Tratamentul reduce considerabil riscul crescut de ulcer gastric sau cancer la stomac.

Hyperclinica MedLifePersoanele apropiate sau rudele celor care au fost descoperiți cu Helicobacter pylori, trebuie să facă un asemenea test, deoarece bacteria se transmite atât pe cale respiratorie cât şi digestiv, prin intermediul salivei şi a alimentelor contaminate