Stresul are un impact negativ, dar nu e un motiv de infertilitate

Stresul poate fi un motiv pentru a obţine mai greu o sarcină, însă nu constituie un motiv de infertilitate, a afirmat medicul specialist Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociaţiei de Reproducere Umană, la un eveniment pe această temă organizat la Atena.

Festivalul de Fertilitate organizat în perioada 8-9 iunie, la Atena, de Centrul Internaţional de Turism Medical, a reunit specialişti, pacienţi, expozanţi şi profesionişti în domeniul sănătăţii, scrie Agerpres.ro.

Dr. Andreas Vythoulkas a subliniat importanţa vârstei pentru reuşita obţinerii unei sarcini, precum şi faptul că nu trebuie amânată prezentarea la un medic specialist.

“De Ziua Fertilităţii să dăm un mesaj pentru toate cuplurile să nu lase să aibă un copil mai târziu şi mai ales este un mesaj pentru femeile tinere. Cu cât trece timpul, lucrurile devin mai dificile şi ultimele statistici arată că aproximativ unul din cinci cupluri are probleme de fertilitate. Mesajul este: faceţi copii! Dacă după un an de zile de contact neprotejat regulat nu reuşiţi să aveţi un copil, mergeţi la un medic specialist de fertilitate, pentru că vârsta este cel mai important lucru ca să avem un rezultat pozitiv, este un lucru pe care nu-l putem să-l schimbăm, nu putem să schimbăm natura, nu putem să schimbăm biologic vârsta ovarelor şi este un lucru extrem de important”, a declarat dr. Vythoulkas.

Stresul nu constituie un motiv real de infertilitate, consideră dr. Vythoulkas.

“Are un impact, dar nu este un motiv de infertilitate. Adică nu putem să vorbim – un cuplu, suntem stresaţi, de aceea de trei ani încercăm să avem un copil şi nu avem un copil. Nu e un motiv de infertilitate. Poate să devină un motiv să obţină o sarcină poate un pic mai greu. Ce înseamnă un pic mai greu, adică nu putem din prima sau a doua sau a treia lună, dar a patra, a cincea, a şasea lună ar trebui să obţinem deja o sarcină. Nu e un motiv de infertilitate, absolut. Are un impact negativ, dar nu e un motiv de infertilitate în niciun caz”, a spus medicul.

El a menţionat că, din diverse motive, multe femei amână prezentarea la un cabinet de fertilitate până la vârsta de 35 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *