Sparanghelul proaspat este o leguma usor de gatit si extrem de sanatoasa. Contine potasiu, care ajuta la reducerea grasimii de pe abdomen si fibre, care au rolul de a regla digestia. Nu contine deloc colesterol sau grasimi, fapt ce-l face perfect pentru curele de slabire sau detoxifiere. Asparagina, substanta continuta de sparanghel, are efect diuretic, ajutand la eliminarea toxinelor si sarii in exces din organism si asigurand functionarea normala a ficatului, scrie Labucatarie.ro.

Sparanghelul mentine pielea tanara, datorita continutului ridicat de glutation, un aminoacid cu proprietati antioxidante, care protejeaza celulele de radicalii liberi si de toxine. De asemenea, are efect anticancerigen, datorita folatilor, compusi care se gasesc in legumele verzi si in citrice. Folatii ajuta si la reducerea inflamatiilor si reduce riscul de boli de inima.

Un alt beneficiu al sparanghelului este continutul bogat de vitamina K, care are rol in cresterea densitatii osoase, prevenind aparitia osteoporozei.

Acidul folic si folatii din sparanghel sunt recomandati in alimentatia viitoarelor mamici, deoarece carenta in aceste substante creste riscul de Spina Bifida (afectiune congenitala a coloanei vertebrale a fatului) si predispune la anencefalie (absenta cerebelului si a encefalului).

Pentru a gati sparanghelul, in primul rand este necesar sa indepartati partile inferioare ale tulpinilor, partea lemnoasa. Sparanghelul verde nu necesita sa fie curatat de pielita, pe cand cel alb, in general, se curata inainte de a fi gatit, pastrand doar miezul.

Multi dintre noi, incepatori in ale gatitului, au facut greseala sa-l fiarba pana se inmoaie complet. Sparanghelul nu se gateste ca alte legume uzuale din bucataria romaneasca. Pentru a obtine o textura crocanta, dar si usor de servit, adaugati sparanghelul in apa care a inceput sa fiarba (nu in apa rece) si lasati timp de cateva minute, testand din cand in cand cu o scobitoare. Sparanghelul este gata atunci cand scobitoarea intra usor in el, dar totusi nu este moale. Scurgeti bucatile de sparanghel printr-o strecuratoare si asezati-le pe o farfurie. Daca doriti un fel de mancare mai dietetic, il puteti servi ca atare, cu putina sare si, optional, stropit cu ulei de masline. Este perfect ca garnitura pentru fripturi de orice fel sau alaturi de alte legume.

Daca nu tineti regim, varianta cea mai gustoasa de a gati sparanghelul este ca, dupa ce l-ati oparit, sa-l caliti intr-o tigaie, in unt topit, adaugand deasupra sare si piper.

Sparanghelul se poate gati si la cuptor. Asezati-l intr-o tava in care ati pus hartie de copt si puneti-l in cuptorul preincalzit la 200 ° C. Zaharurile naturale continute de sparanghel vor produce un efect de caramelizare. In timpul coacerii, tulpinile de sparanghel pot capata pe alocuri o culoare maronie; nu va ingrijorati, gustul va fi deosebit.

O alta varianta de a gati sparanghelul este pe gratar. Este un mod de a-l gati rapid, el capatand o aroma usor afumata, delicioasa.

Pe langa modalitatile de baza de a gati aceasta minunata leguma, tine de imaginatia noastra felul cum includem sparanghelul in mesele de zi cu zi, fie dietetic, alaturi de alte legume, fie alaturi de o friptura sau gratinat cu parmezan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.