Peste 200.000 de copii cu varsta prescolara din Romania au nevoie de servicii de sanatate mintalaSpecialistii atrag atentia asupra situației  problematice a copiilor cu tulburări de comportament în grădinițele și creșele din România și centrele educaționale alternative care oferă sprijin copiilor respectivi și părinților acestora.

Statisticile arata ca peste 200.000 de copii cu vârsta preșcolară din România au nevoie de servicii de sănătate mintală, peste 50.000 dintre ei suferă de tulburări comportamentale și emoționale severe, iar 55,7% dintre cei afectați suferă de tulburări de conduită perturbatoare (agresivitate, sfidare, comportament antisocial). Restul copiilor se confrunta cu probleme de anxietate sau de dispoziție (sunt paralizați de teama de evaluare negativă, se simt neiubiți, deprimați, nu se pot concentra timp îndelungat).

Pentru buna lor integrare și dezvoltare, ședințele de consiliere psihologică nu sunt de ajuns, spun specialistii. Este extrem de important ca activitățile de la grădiniță/ creșă să completeze și să sprijine eforturile medicilor și ale părinților. Însă, cei mai mulți dintre copiii hiperactivi sau cu deficit de atenție sunt transferați din grădiniță în grădiniță, educatoarele refuzând să le ofere atenție specială, și chiar părinții celorlalți copii din grupă solicitând transferul celor care ridică probleme.

Acest lucru nu face decât să înrăutățească situația și să creeze un context nefavorabil pentru buna lor integrare în colectivitate.

Fundația Estuar a deschis în acest an Centrul Educațional Alternativ pentru Copii Isteți, un centru în care activitățile educative sunt dublate de cele de dezvoltare personală și consiliere medicală pentru copii și părinți, iar profesioniștii de acolo, dar și părinții copiilor care sunt deja înscriși v-ar putea povesti mai multe despre nevoile speciale ale acestor copii, despre obstacolele pe care le întâmpină sau despre soluțiile existente pentru a combate problemele emoționale sau de dezvoltare a celor mici.

La Fundatia Estuar sunt bineveniți și copii sănătoși. Clasele sunt formate dintr-un număr mic de copii, așa că toți se bucură de atenție, și cei cu nevoi speciale și cei fără. Se merge în această direcție tocmai pentru a-i ridica pe cei cu deficit de atenție, hiperactivitate, hipersensibilitate, de exemplu. Așadar, oricine își dorește o grădiniță unde educația copilului să fie dublată și de consiliere psihologică și sprijin emotional pentru o dezvoltare sănătoasă din toate punctele de vedere este binevenit.

Cei care își doresc să se înscrie, se pot adresa fundației Estuar și pot organiza un tur al grădiniței, unde să cunoască educatoarele, dar și specialiștii și să vadă dacă este ceea ce au nevoie.

Mai multe detalii pe http://copilcuminte.ro/