Elevii din Cluj si Sibiu incep cursuri de educatie medicala si prim ajutor

Elevii din Cluj si Sibiu incep cursuri de educatie medicala si prim ajutorElevii din 15 clase din Cluj, si 76 de clase  din Sibiu incep cursuri de educatie medicala si prim ajutor cu sprijinul serviciilor judetene de ambulanta, inspectoratelor scolare judetene si Serviciului unic 112, in cadrul Proiectul Pilot de Educatie Medicala Sunt Primul Ajutor! SPA Junior.

Proiectul care se desfasoara si in 12 scoli din Bucuresti, se bazează pe voluntari si specialişti care îi învaţă pe copii când, cum şi cum să sune la 112, manevre de prim ajutor, precum şi informaţii despre alimentaţie, igiena, comportament in situatii de urgenta- a precizat iniţiatorul proiectului, Mihaela Arion, redactor la radio Bucuresti, 98,3 FM.

Pe 25 mai 2015 a fost lansat la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, în prezenţa fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, si site- ul de educaţie medicală şi prim- ajutor pentru copii „suntprimulajutorjunior.ro” şi a fost anunţată extinderea acestuia in tara.

Proiectul a început acum doi ani, odată cu apariţia Ghidului de educaţie medicală şi prim ajutor – Sunt primul ajutor! SPA Junior!. Întrucât în Bucureşti se  deruleaza deja în 12 clase şi pentru că majoritatea inspectoratelor din ţară, dar şi majoritatea serviciilor de ambulanţă s-au oferit să ţină aceste cursuri în şcoli, am hotărât să avem şi o variantă online, astfel încât tot mai multe persoane să aibă acces la informaţii. Site-ul este redactat în patru limbi, respectiv în română, engleză, franceză şi maghiară.

„suntprimulajutorjunior.ro” conţine “Ghidul de educaţie medicală şi prim- ajutor- Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, pe capitole, o secţiune dedicată proiectului pilot de educaţie medicală şi prim- ajutor pentru copii, fotografii realizate în cadrul acestuia şi apariţiile proiectului în media, dar si testimoniale ale participanţilor la evenimentele precedente.

Cursurile de educaţie medicală şi prim-ajutor pentru copii au fost susţinute deja si proiectul va continua în mai multe şcoli

Elevii implicaţi în program învată să aplice şi să execute corect manevre de salvare a vieţii. Învată în acelaşi timp noţiuni de igienă şi de prevenire a afecţiunilor transmisibile. Prezentarea noţiunilor privind modul de organizare, funcţionare şi utilizare a Sistemului Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112, către grupurile de elevi din şcolile desemnate să participe în cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului.

Acestuia se adaugă însuşirea noţiunilor de prevenire a accidentelor casnice, şcolare, rutiere, conştientizarea obiceiurilor cu mare risc! (droguri, alcool, tutun), rolul alimentaţiei sănătoase, conştientizarea importanţei donării voluntare de sânge şi prevenirea riscurilor situaţiilor de urgenţă în şcoli şi în afara lor.

Proiectul pilot din şcoli “Sunt primul ajutor!” presupune mai mult decât o predare a unui curs şi se face cu ajutorul echipajelor de voluntari experimentaţi şi specialiştilor Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF), Societătii de Salvare Bucureşti, Inspectoratului Şcolar Bucuresti şi ai reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în Capitală şi cu sprijinul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi Inspectoratelor Şcolare Judeţene Cluj şi Sibiu.

Dacă începem devreme să ne educăm copiii, dacă începem devreme să le acordăm atenţia cuvenită, sigur vom avea nişte adulţi pregătiţi, nişte adulţi sănătoşi. Practic, asta urmărim cu aceste ore de educaţie sanitară. Pe lângă faptul că ne ajutăm pe noi toţi învăţându-i tehnici de prim-ajutor, îi ajutăm pe ei să crească sănătoşi, să fie adulţi sănătoşi, să înveţe noţiuni de igienă, să se ferească de boli transmisibile şi să intervină atunci când lângă ei se produce un accident acasă, la şcoală şi ei pot interveni la un anumit nivel.

La baza realizării proiectului pilot din şcoli “Sunt primul ajutor!” a stat Ghidul de educaţie medicală şi prim ajutor „Sunt primul ajutor –SPA Junior!”- autor Mihaela Arion, redactor Bucureşti FM, 98,3.

Proiectul este sustinut de Apa Nova Bucuresti.