Pacient cu meningiom cerebral recidivat operat cu succes dupa ce a fost calificat ca fiind "inoperabil"O echipă medicală a Centrului de Neurochirurgie Spinală și Cerebrală NeuroLife, centru de excelență în domeniul neurochirurgiei ce aparține Sistemului Medical MedLife, a efectuat cu succes o intervenție de îndepărtare a unei tumori cerebrale unui pacient de 60 de ani. Pacientul a fost diagnosticat cu meningiom cerebral atipic recidivat, localizat fronto-parietal, pe partea stângă.

Înainte de a fi preluat de medicii centrului NeuroLife, pacientul a suferit trei intervenții chirurgicale de îndepărtare a tumorii, însă în ciuda operațiilor, a tratamentelor de tip radioterapie și a controalelor periodice, aceasta recidiva mereu în alte zone ale creierului. La sfârșitul anului 2014, un nou meningiom i-a apărut la baza craniului, urmat de încă două meningioame mai mici, în zona frontală, ce i-au afectat mișcările din jumătatea dreaptă a corpului, în special mâna, pe care ajunsese să n-o mai poată folosi deloc.

În acest stadiu, după ce mai mulți medici din România au calificat acest caz ca fiind „inoperabil”, singurii medici care au acceptat să preia cazul fac parte din echipa medicală coordonată de Dr. Dan Șuiaga, medic specialist neurochirurgie în cadrul NeuroLife și cei de la International Neuroscience Institute (INI) din Hanovra.

Pacientul a ales să se opereze în România. Intervenția s-a desfășurat în două etape: prima operație a avut loc în luna august, când au fost extirpate tumorile cele mai mari. În luna septembrie, a urmat partea a doua a operației, când au fost îndepărtate celelalte tumori. Postoperator, controalele imagistice au stabilit o evoluție favorabilă, pacientul și-a recuperat o parte însemnată din abilitățile afectate și urmează ședințe de kinetoterapie și controale imagistice periodice, pentru a preveni recidivele sau apariția formațiunilor tumorale în alte zone ale creierului.

„La primul consult la centrul NeuroLife, cu o săptămână înainte de intervenție, pacientul avea o hemipareză dreaptă predominant brahială și o afazie motorie. În ziua anterioară operației era deja complet hemiplegic pe partea dreaptă și cu o afazie mixtă (motorie și senzitivă). După intervențiile efectuate în cadrul centrului nostru, pacientul a avut o evoluție neașteptat de bună, acesta și-a recuperat o parte însemnată din abilitățile afectate, abilități locomotorii, de memorie și de vorbire, iar după o lună, evoluția favorabilă i-a permis să își reia activitățile obișnuite”, a declarat Dr. Dan Șuiaga.

Meningiomul cerebral este o tumoră benignă ce se dezvoltă de la nivelul meningelui cerebral sau spinal, cu caracter recidivant la un interval mare de timp postoperator. Cel mai frecvent, meningioamele se găsesc la suprafața creierului sau la nivelul bazei craniului. Unele meningioame sunt clasificate ca atipice, ceea ce înseamnă că se află la granița dintre benign și malign.

Centrul de Neurochirurgie Spinală și Cerebrală NeuroLife este găzduit de Spitalul de Ortopedie MedLife și este coordonat de Prof. Dr. Ștefan Mindea, medic primar neurochirurgie, și dr. Dan Șuiaga, medic specialist neurochirurgie, doi dintre cei mai experimentați neurochirurgi români la ora actuală.