Clujenii au la dispozitie o retea de Bike SharingClujenii pot, de marţi, să se deplaseze prin oraş cu biciclete puse la dispoziţie de municipalitate, în mod gratuit, cu condiţia să returneze vehiculul după o oră de folosinţă, scrie Monitorulcj.ro

Primăria Cluj-Napoca a organizat, cu această ocazie, în zona Sălii Sporturilor “Horia Demian”, un marş de promovare şi încurajare a utilizării bicicletei ca mijloc alternativ de transport, în vederea îmbunătăţirii mobilităţii urbane în zona metropolitană Cluj.

Managerul proiectului Bike Sharing, Ovidiu Câmpean, a precizat că regulamentul include această prevedere pentru a se evita acapararea bicicletelor de către anumite persoane. Cei care vor să folosească bicicleta un timp mai îndelungat fie vor plăti o sumă de 2 lei pentru fiecare jumătate de oră de depăşire a timpului, fie vor putea continua să meargă gratuit cu aceasta dacă fac o pauză de minimum 10 minute şi o depun într-un stand aflat în apropierea destinaţiei lor.

“Bicicleta poate fi folosită gratuit timp de o oră, iar timpul adițional va fi taxat. Utilizatorul va semna un contract pe 4 ani cu primăria, va primi un card și un cod pin, care i se va transmite pe adresa de e-mail. I se va transmite și un cont online, unde va putea verifica istoricul traseelor efectuate sau eventuale întârzieri în returnarea bicicletei. Poate fi închiriată o bicicletă timp de mai mult de o oră, dar cu pauză de 10 minute. La o întârziere de 30 de minute, este o penalizare de 2 lei, însă aceasta poate ajunge și la 80 de lei dacă bicicleta este returnată cu o întârziere de 12 ore. Bicicletele pot fi folosite până la sosirea iernii și vor fi date din nou în folosință în primăvara anului viitor”, a declarat Ovidiu Câmpean.

Primarul Emil Boc a explicat marţi, la lansarea proiectului, că scopul Bike Sharing este de a le oferi oamenilor o alternativă pentru transport în condiţiile în care Cluj-Napoca este un oraş în plină dezvoltare şi, prin urmare, cu un număr foarte mare de maşini în trafic.