anul nou chinezesc

Anul nou chinezesc 2014 supranumit Anul Calului de Lemn începe pe 31 ianuarie 2014 şi se va încheia pe 18 februarie 2015. Maeştrii Feng Shui spun că Anul Calului de Lemn va fi unul deosebit de tumultuos, marcat prin conflicte, catastrofe naturale sau o criză în Asia. Anul nou chinezesc a fost marcat în Asia prin tradiţionalele focuri de artificii şi prin patronajul extraordinar al actriţei franceze Sophie Marceau, care a cântat o piesă celebră a cântăreţei Edith Piaf la televiziunea chineză.

Potrivit Mediafax.ro., la sate şi în marile oraşe de pe continentul asiatic, chinezii petrec această zi în familie sau în temple, această ocazie specială fiind sărbătorită în estul şi sud-estul Asiei, dar şi în celelalte ţări în care există comunităţi chinezeşti.

Mulţi dintre ei, dintre care 245 de milioane de muncitori navetişti chinezi, au invadat gările şi aeroporturile cu această ocazie, călătorind în unele cazuri pe distanţe de câteva mii de kilometri cu trenul sau cu autocarul pentru a fi alături de cei dragi în aceste câteva zile libere.

Preşedintele chinez Xi Jinping a citit mesajul său oficial de Anul Nou din Mongolia interioară.  “Vă transmit tuturor şi familiilor voastre urările mele de sănătate şi fericire”, a spus preşedintele chinez, citat de agenţia China Nouă.

Succedându-i cântăreţei canadiene Céline Dion, actriţa Sophie Marceau şi-a prezentat la rândul ei urările de Anul Nou, joi seară, în faţa celor peste 750 milioane de telespectatori chinezi, în cadrul unei gale grandioase, în timpul căreia vedeta franceză a interpretat cântecul “La Vie en Rose” în duet cu Liu Huan, un star al muzicii pop chineze.

Gala de Revelion ocazionată de Anul Nou chinezesc, organizată de postul naţional de televiziune CCTV, reprezintă o veritabilă instituţie în sine încă din 1983. Timp de 24 de ani, soţia actualului preşedinte chinez, Peng Liyuan, o cântăreaţă de operă, a apărut în această gală, la care a renunţat în cele din urmă, cu puţin timp înainte ca soţul ei să ajungă în fruntea Partidului Comunist Chinez, în anul 2007.

La Beijing, cerul a fost brăzdat la miezul nopţii cu jerbe de artificii, iar locuitorii capitalei au ieşit pe străzi pentru a aprinde petarde, lansate cu scopul de a alunga spiritele rele.   Autorităţile din capitala chineză au limitat vânzarea de petarde în speranţa de a reduce poluarea aerului care atinge, mai ales în timpul iernii, niveluri alarmante, potrivit cotidianului China Daily.

Un spectaculos foc de artificii va avea loc, sâmbătă, în portul din Hong Kong, iar un altul la Sydney, Australia, cu o importantă comunitate chineză, unde va fi organizată, duminică, o paradă la care vor lua parte 2.700 de persoane.

În China, Calul reprezintă în mod tradiţional loialitatea şi energia. Este animalul cel mai popular din calendarul lunar după Dragon. Printre practicile străvechi de Anul Nou chinezesc se regăseşte “hongbao”, o tradiţie ce constă în înmânarea de bani într-un plic roşu rudelor şi angajaţilor.  În acest an, aplicaţia de chat pe mobil WeChat, care numără peste 600 milioane de utilizatori, permite expedierea unei sume de până la 200 yuani într-un “plic electronic”, potrivit China Daily.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.