Colorful Chalk at ChalkboardPeste 3 milioane de copii încep luni şcoala, anul scolar  urmând a dura până pe 20 iunie 2014, având 36 de săptămâni de studiu (176 de zile de lucru), cu două zile de lucru mai puţine ca anul trecut.  Cele două semestre ale noului an şcolar au fost egalizate prin scurtarea vacanţei de iarnă şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru, potrivit Ministerului Educaţiei.

Anul trecut, vacanţa de iarnă a ţinut aproape o lună (22 decembrie – 13 ianuarie), dar anul acesta, vacanţa de sărbători are puţin peste două săptămâni (21 decembrie – 5 ianuarie).

Potrivit Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), aproape 95.000 sunt elevi care au ales să înveţe în instituţii private (în jur de 1.000), mai mult de jumătate dintre ei, 44.000, la şcolile postliceale, majoritatea sanitare, şcoli care vor fi verificate amănunţit în anul următor, susţin reprezentanţii ARACIP.

20.000 de copii vor merge la grădniţe private anul acesta, o necesitate apărută după criza locurilor manifestată în special în Capitală, în timp ce 11.000 sunt în şcoli private şi 15.000 în licee private.

Ca în fiecare an, mii de instituţii din preuniversitar din ţară nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, adică nu au reuşit să obţină avizele sanitare de funcţionare, situaţie repetată an de an. Între timp, autorităţile anunţă intensificarea măsurilor de siguranţă în zona şcolilor în ziua festivităţilor.

În privința programei şi a examenelor şcolare, oficialii Ministerului Educaţiei au anunţat câteva dintre principalele schimbări din noul an şcolar: scăderea importanţei notelor din gimnaziu la admiterea la liceu şi o pondere de 75% a Evaluării Naţionale în media finală de admitere, evaluarea periodică a tuturor elevilor din România, în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi introducerea celor două simulări la nivel naţional pentru Bac, prima în clasa a XI-a.

Noul an şcolar vine si cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete, trebuie să aibă vestimentaţie decentă şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat de asemenea că prioritatea în anul şcolar viitor trebuie să fie monitorizarea orelor de la clasă şi felul în care elevii sunt notaţi, prin inspecţiile la clasă şi evaluările periodice ale elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.