Ministrului propus al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, atrage atenția pe pagina de Facebook, că părinţii folosesc alocaţiile copiilor şi pentru alte cheltuieli decât cele pentru creşterea copiilor, iar uneori se mai joacă şi la păcănele.

“Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceştia. Este cunoscută realitatea conform căreia de alocaţiile copiilor (mai) beneficiază şi aparţinătorii/părinţii pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creşterii şi dezvoltării copilului. Se mai joacă şi la păcănele”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ministrul Muncii a propus ca soluţie pentru această situaţie înlocuirea alocaţiilor cu un sistem de vouchere care să încurajeze şcolarizarea copiilor.

“În Constituţia României este garantat dreptul copilului de a primi alocaţie, dar este la latitudinea autorităţilor să găsească cele mai bune soluţii pentru ca banii chiar să adreseze nevoile copilului. Da, am ridicat în discuţie ideea eficientizării sistemului actual; o soluţie ar putea fi voucherele. Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuţie cu şcoala, ca să încurajăm părinţii să vină mai des la şcoală”, a adăugat Violeta Alexandru.

Oficialul scrie că va lansa la momentul oportun o consultare publică pe acest subiect. “În alte state membre UE alocaţia de stat este fie condiţionată de veniturile părinţilor (Slovenia, Italia), fie de numărul de copii din familie (Franţa). Multe alte state acordă vouchere ca sprijin pentru grădiniţă, pentru nou-născuţi, pentru baby-sitting etc. Din toate aceste motive, personal, nu văd altă soluţie de reglementare decât printr-o largă consultare publică, pe care o voi lansa la momentul oportun”, a completat Violeta Alexandru.

Ministrul propus al Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat luni că ar susţine varianta înlocuirii alocaţiilor pentru copii cu vouchere, acest sistem fiind folosit şi în Statele Unite ale Americii pentru a se asigura că banii nu vor fi folosiţi de părinţi în alte scopuri.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că nu s-a luat nicio decizie în privinţa alocaţiilor şi că s-a discutat despre faptul că există şi alte modele, precum acela de a fi acordate sub formă de vouchere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.