Kindergarten Class Picture 001Decizia prin care grupa mare ar putea fi cuprinsă, din septembrie 2015, în învăţământul obligatoriu, durata acestuia crescând astfel de la 11 la 12 ani, va fi luată până la sfârşitul acestui an, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

“Fiecare măsură pe care o introducem trebuie să fie fundamentată, foarte bine pregătită şi să reprezinte consensul discuţiilor cu toţi responsabilii din sistem. Dacă nu am fi aprobat, în decembrie, o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii educaţiei, în inauarie trebuia să mergem pe cinci ani gimnaziu şi trei ani liceu, idee respinsă de toţi actorii din sistem. De aceea, încă de acum, analizăm şi posibilitatea de a modifica Legea educaţiei pentru a introduce grupa mare în învăţământul obligatoriu, proiect bine primit”, a explicat ministrul Educaţiei.

Potrivit lui Pricopie, în prezent, în grupa mare sunt cuprinşi 98-99 la sută dintre copiii cu vârsta între 5 şi 6 ani. Prin comparaţie, la nivel european, sunt ţări unde învăţământul obligatoriu începe şi de la trei ani. “Sigur, nu foarte multe, dar sunt”, a adăugat Remus Pricopie. În acelaşi context, ministrul Educaţiei afirmă că tendinţa în educaţie este de scădere a vârstei la care începe învăţământul obligatoriu.

“Această măsură nu a fost cuprinsă în ordonanţa de urgenţă din decembrie, pentru că nu a fost discutată suficient. Ceea ce este foarte important este aceea că pentru a introduce grupa mare în învăţământul obligatoriu nu este necesară o nouă infrastructură, ci măsura ar fi introdusă mult mai simplu. Grupa mare rămâne la grădiniţă. Este vorba doar despre obligativitatea de a merge la grădiniţă. Trebuie asumat din 2014. Dacă se ia această decizie, mergem pe 12 ani de învăţământ obligatoriu. Această prevedere ar intra în vigoare din septembrie 2015”, a adăugat Pricopie.

După ce va fi adoptată respectiva prevedere, învăţământul obligatoriu va începe la cinci ani şi se va încheia după finalizarea clasei a X-a.

Legea educaţiei naţionale (1/2011) a fost modificată în decembrie 2013 printr-o ordonanţă de urgenţă care, printre altele, menţine durata de patru ani pentru ciclul gimnazial şi liceu, mărind totodată durata învăţământului obligatoriu de la 10 la 11 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.