... ...

Medicilor de familie li se reamintesc procedurile de diagnosticare a copilului cu tulburari de spectru autist

Share Button

Ministrul Sănătății a transmis, luni, cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, o circulară către medicii de familie prin intermediul direcțiilor de sănătate publică din țară, pentru a le reaminti procedurile de diagnosticare și importanța depistării precoce a copilului cu tulburări din spectrul autist.

Începând cu anii 1990, incidența şi prevalenţa Tulburărilor din Spectrul Autist au  crescut treptat în întreaga lume. Acest fenomen este dezbătut de clinicieni şi cercetători internaționali, iar Autism Society of America consideră că datele raportate de studiile din ţară, cît şi de cele din lume, demonstrează faptul că este vorba de o criză naţională şi internaţională în sănătate.

De asemenea, Profesioniștii în Sănătatea Mintală a Copilului și Adolescentului din Romania atrag atenția despre o creștere alarmantă a cazurilor diagnosticate cu o Tulburare de Spectru Autist la noi în țara, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

„Cu cât un copil este diagnosticat din timp și se inițiază terapia, cu atât cresc șansele de recuperare pentru acel copil.  Fac un apel către medicii de familie și cei din specialitatea pediatrică să folosească toate metodele  necesare  pentru identificarea precoce a acestei patologii. Instrumentul cel mai potrivit pe care îl au la îndemână este chestionarul de screening   elaborat în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală și profilaxie în patologia psihiatrică. De asemenea,  cu consultarea specialiștilor și a  organizațiilor neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor  cu dizabilități, vom gândi o serie de măsuri pentru a  asigura adultului cu tulburări din spectrul autist asistența medicală de care acesta are nevoie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populaţie pediatrică, cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, şi se realizează pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 15, 18, 24, 36 de luni de către medicul de familie la care este înregistrat copilul.

Acest chestionar de screening se aplică în cadrul consultației preventive a copilului, precum și în cadrul consultațiilor preventive anuale ulterioare.

 

Share Button

CITESTE SI ALTE STIRI UTILE PENTRU FAMILIA TA:

Noi reguli pentru inregistrarea nasterii copilului

Meseria de insotitor al copilului cu autism, predata la cursuri ale societatii civile

Romanii vor putea circula fara viza in Canada de la 1 decembrie 2017

Ecografia transfontanelara, un examen imagistic precis, usor si neinvaziv pentru bebelusi

Peste 600 de olimpici, sefi de promotie, profesori si diriginti primesc cate 1.000 de lei

Cele mai bune filme ale anului pentru publicul tanar, la KINOdiseea YOUTH

Andrei ii invata pe copii cum sa reactioneze in situatii de urgenta, printr-un joc video

Iti amortesc mainile si picioarele? Atentie, poti avea hernie de disc!

loading...