„Star Wars: Trezirea fortei”, o noua generatie isi spune povestea, din 18 decembrie, pe marile ecrane romanesti“Star Wars: Trezirea forţei”, de J.J. Abrams, cel mai recent film din franciza epică ştiinţifico-fantastică, va fi lansat vineri, 18 decembrie, pe marile ecrane româneşti, în format 3D, în variantă subtitrată şi dublată, IMAX 3D şi 4DX, în varianta subtitrată.

„Star Wars: Trezirea fortei” – cel mai recent film din franciza epică ştiinţifico-fantastică – promite să aducă Forţa şi mai aproape de fanii adevăraţi, deşi lansarea este complet învăluită în mister şi speculaţii. În regia lui J.J. Abrams, pelicula este o continuare a faimoasei saga creată de George Lucas, dar de data aceasta acţiunea se petrece la 30 de ani distanţă de la episodul al şaselea al seriei, „Războiul Stelelor: Întoarcerea lui Jedi”, lansat în 1983.

Record de încasări înainte de lansare

Cele mai mari publicaţii din industria filmului speculează zilnic pe tema noii pelicule, dar informaţiile oficiale sunt foarte puţine, producătorii mizând pe nota de mister şi anticipare. De exemplu, la final de noiembrie, regizorul declara că primul cuvânt rostit în al şaptelea episod al seriei este „acesta” (this), ridicând speculaţiile la un nivel aproape absurd. Întrebările cel mai des rostite de presa de specialitate sunt următoarele: va replica noul episod nota din primele două despre perioada războiului civil şi va începe filmul cu o navă care pluteşte în spaţiu? Actorii şi producătorii păstrează, însă, tăcerea până la lansarea de anul acesta. Cu toate acestea, cu o lună înainte de premiera noului filmului, în Statele Unite se vânduseră bilete în valoare de 50 de milioane de dolari, depăşind recordul de 25 de milioane de dolari stabilit în 2012 de „The Dark Knight Rises”. Vânzările record de bilete în avans vin pe turnanta unei aşteptări din ce în ce mai ridicate a fanilor.

O saga fenomen

„Star Wars” reprezintă o amplă saga despre spaţiul cosmic, iniţial conceput de George Lucas, şi care cuprinde aventurile unor variate personaje fantastice într-o galaxie îndepărtată, acum mult, mult timp. Seria a debutat cu un prim film în 1977, urmat de alte două, la o distanţă de trei ani fiecare, care au generat un adevărat fenomen internaţional, dând naştere unei bogate culturi a fanilor.

În spiritul popularităţii trilogiei, la peste un deceniu distanţă, a fost creată o continuare de trei episoade, a cărei acţiune se petrece înaintea primei serii. Încasările au fost pe măsura succesului: în 2008, la capătul a şase episoade, saga „Star Wars” adunase câştiguri de 4,3 miliarde de dolari, fiind a treia cea mai bine vândută serie cinematografică, după francizele „James Bond” şi „Harry Potter”.

În 2012, Disney a cumpărat compania Lucasfilm şi a anunţat o nouă trilogie a seriei, primul episod fiind acesta, care are premiera pe 18 decembrie 2015.

În noul film, Han Solo (interpretat de Harrison Ford) trece printr-o schimbare şi, dintr-un cinic al Forţei, devine un personaj care le spune eroilor că totul este adevărat. Dar nu vă aşteptaţi la o schimbare amplă, avertizează Harrison Ford, citat de presa de specialitate. Practic, Han Solo nu îşi schimbă caracterul, e pur şi simplu mai înţelept şi nu aspiră la poziţia lui Obi-Wan Kenobi. Transformarea lui, însă, este generată de unele elemente emoţionale şi e şi o formă de maturizare, mai spune actorul, iar acesta este unul dintre puţinele lucruri sigure pe care le ştim despre noul film al seriei „Star Wars”.

În „Star Wars: Trezirea Forţei”, Rey (Daisy Ridley) şi Finn (John Boyega) se întâlnesc pentru prima dată, iar asta descoperim într-un scurt video de doar un minut, transmis la ABC. Secvenţa cuprinde şi câteva imagini cu luptele epice cu câini, dar şi o privire de câteva secunde în camera de război a Alianţei Rebele.

Pentru multe dintre noile personaje ale ultimei pelicule din serie, Luke Skywalker pare să fie personajul negativ. Iar, potrivit trailerului, Han Solo se vede nevoit să le spună lui Finn şi Rey că evenimentele din trilogia originală „Star Wars” au fost reale.  Aparent, trupele Primului Ordin au fost crescute sub auspiciile fostului Imperiu şi au fost învăţate totul despre aventurile lui Luke Skywalker, într-o mişcare de propagandă care susţine că Luke a fost un nemernic care a distrus binevoitorul Imperiu. Asta ar putea explica absenţa lui din trailere şi de pe posterele producţiei.

În plus, în noua producţie nimeni nu i se mai adresează personajului Leia cu apelativul „Prinţesă”, ci cu formula „Generale”. Potrivit lui J.J. Abrams există, totuşi, un moment, când un personaj i se adresează cu vechiul apelativ, dar nu ştim nici cine, nici în ce context. Producătorii nu au comentat nimic despre asta, iar declaraţiile actriţei Carrie Fisher, care o joacă pe Prinţesa Leia, s-au axat doar pe faptul că i s-a cerut să slăbească 15 kilograme pentru a juca, în continuare, iconicul rol. În ultimul film, însă, o găsim pe Leia mult mai solitară şi mai stresată, a dezvăluit actriţa.

În cel mai recent film al seriei o regăsim pe Rey aşteptând, după ce a descoperit că a fost abandonată de familie în lumea pustie din Jakku, pe când era copil. „A fost atât de singură atât de mult timp. Când se întâmplă aşa ceva la vârsta de 5 ani eşti conştientă de ce s-a întâmplat, dar nu ştii din ce cauză. Rey e totuşi optimistă în ceea ce priveşte viitorul, chiar dacă asta include şi trecutul”, a explicat actriţa presei de specialitate. Rey n-a avut niciodată parte de o masă în familie, ea singură munceşte ca să aibă ce mânca şi ca să aibă unde dormi şi face asta în fiecare zi, arată actriţa, subliniind că în acest episod pentru Rey se iveşte prilejul unei călătorii la capătul căreia descoperă că nimeni nu e neînsemnat.

Episodul al şaptelea al francizei „Războiul Stelelor: Trezirea Forţei” este regizat de J.J. Abrams şi îi are în distribuţie pe Harrison Ford, Daisy Ridley, Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver, Peter Mayhew, Gwendoline Christie, Oscar Isaac, Simon Pegg.