fecioara mariaBiserica Ortodoxă cinsteşte, pe 15 august,  Adormirea Maicii Domnului, cel mai de seamă eveniment religios al anului, din grupul sărbătorilor care o preslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria (11 la număr). Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cunoscut în popor sub numele de Sfântă Măria Mare sau Uspenia (denumire slavă).

Despre această sărbătoare, creştinii spun că Maica Domnului a fost înştiinţată, printr-un înger, de faptul că va trece în nefiinţă. Ulterior, după ce şi-a cerut iertare de la toată familia şi de la toţi apropiaţii, a murit. Se spune că, în momentul în care aceasta şi-a dat ultima suflare, au avut loc mai multe minuni: orbii şi-au recăpătat vederea, surzii au început să audă, iar ologii şi bolnavii s-au vindecat. Trupul Maicii Domnului ar fi stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în ceruri.

De Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții. În unele zone exista obiceiul de a se sărbători și onomastica, fapt ce nu este agreat de Biserică. De fapt, pe 15 august nu se spune “La multi ani” iar onomastica se sărbătorește pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului mai este cunoscută și ca  “Paştile verii”, această sărbătoare  reprezintând cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.

În cinstea acestei zile sfinte, oamenii merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au murit. Mai mult de atât, femeile merg în cimitire, unde tămâie mormintele celor dragi.

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului este celebrată şi Ziua Marinei, pentru că Maica Domnului este protectoarea marinarilor.

În tradiţia populară, Maica Domnului este ocrotitoarea familiei, şi a naşterii pruncilor sănătoşi. În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, se împodobeşte cu flori pentru ca norocul să nu părăsească acea familie.

În familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste.

În cazul în care se întamplă ca în apropierea acestei sărbători să înflorească trandafirii – acest lucru este interpretat în tradiția populară drept semn că ne așteaptă o toamnă lungă și frumoasă.

În calendarul popular, ziua marchează trecere de la vară spre toamnă, se interzice scăldatul în apa râurilor, din cauză că a fost spurcată  de cerb, de acum fiind interzis și dormitul pe prispă.

În ziua de 16 august se deschise sezonul nunţilor, care se încheie la 14 noiembrie. În acest interval, se desfăşoară târguri şi iarmaroace de toamnă şi praznice de pomenire a celor trecuţi la viaţa veşnică.

În tradiţia populară, în intervalul 14-16 august, femeile însărcinate respectă o datină numită „cercurile Maicii Domnului”. În aceste zile, pentru ca Maica Domnului să le ajute şi să le protejeze să nască fără probleme prunci sănătoşi, viitoarele mame nu lucrează.