festivalul international de folclorPeste 2.000 de artisti, o parada impresionanta a costumelor populare cu aproape 600 de participanti, orchestre, fanfare, ansambluri folclorice, targ de mestesugari, artisti consacrati de muzica populara si nu numai, toate acestea reunite in cadrul celei de-a IX-a editii a Festivalul International de Folclor „Muzici si Traditii in Cismigiu”

Primaria Municipiului Bucuresti, prin creart– Centrul de Creatie, Arta si Traditie, organizeaza, in perioada 19 – 21 iunie 2015, Festivalul International de Folclor „Muzici si Traditii in Cismigiu”.

Aflat la cea de-a IX-a editie, festivalul va reuni nu mai putin de 2.000 de artisti din toate zonele tarii, ansambluri folclorice, fanfare, minoritati si comunitati nationale, targ de mestesugari si hand-made, ateliere de creatie si bucate traditionale.

Timp de trei zile, intre orele 10:00 – 22:00, Parcul Cismigiu se va transforma intr-o oaza traditionala in centrul Bucurestiului. Pe cele doua scene vor urca artisti consacrati de muzica populara, ca Maria Ciobanu, Nicoleta Voica, Nicolae Furdui Iancu sau Matilda Pascal Cojocarita si  Nicolae Voiculet, dar si Nightlosers, Mihai Margineanu, Argatu’ sau Tapinarii, care vor sustine spectacole de folclor reinterpretat.

Parada costumelor populare

Festivalul se va deschide vineri, 19 iunie, la ora 15:00, cu o parada a costumelor populare romanesti si internationale ce se va desfasura pe traseul Ateneul Roman – Calea Victoriei – Cercul Militar National – Bulevardul Regina Elisabeta – Parcul Cismigiu (intrarea Arhivele Statului). Ansambluri nationale si internationale, fanfare, comunitati si minoritati nationale vor participa la parada FIF 2015, in total fiind prezenti 600 de artisti. Parada se incheie la intrarea in Cismigiu, unde  fanfarele din Hudesti, din Rupea, „Transilvania” si „Argesul” vor invita trecatorii la marea sarbatoare FIF 2015.

Ansambluri din Scotia, Armenia, Serbia, Republica Moldova si India in Cismigiu

Programul artistic se va desfasura pe cele doua scene amplasate in parc: Scena Principala si scena Fan Zone. La Scena Principala (situata pe peluza restaurantului Monte Carlo) vor concerta solisti indragiti de muzica populara, ansambluri folclorice profesioniste, minoritati si comunitati nationale, orchestre, in total peste 2.000 de artisti.

La editia din anul acesta vor participa Ansamblul „Sheffield Pipe Band” din Scotia, Ansamblul „Geghard Dance” din Armenia, Ansamblul „Dhoad Gypsies of Rajasthan” din India, Ansamblul „Lada” din Serbia si Ansamblul „Fluieras” din Republica Moldova, toate cu un palmares international remarcabil. Acestea vor urca pe Scena Principala in toate cele trei zile, oferind reprezentatii inedite de muzica si dans, reprezentative culturii lor.

Vineri, 19 iunie 2015, pe Scena Principala vor urca reprezentanti ai minoritatilor (germana, italiana, greaca, aromana, rroma, maghiara), ansambluri profesioniste, invitati din strainatate si orchestra „Lautarii”, condusa de maestrul Nicolae Botgros. Tot vineri, invitati precum Nicoleta Voica, Gheorghe Turda, Marius Ciprian Pop si Marioara Man Gheorghe ne vor oferi un spectacol inedit alaturi de copiii lor, care le impartasesc pasiunea pentru muzica, moment ce se afla in ton cu tema editiei de anul acesta, FAMILIA.

Sambata, 20 iunie 2015, vor urca pe scena ansambluri din Romania si Orchestra Nationala Valahia dirijata de maestrul Marius Zorila, impreuna cu invitatii sai. Andreea Chisalita, Gelu Voicu, Silviu Biris si Dinu Iancu Salajanu sunt doar cateva dintre numele mari care vor concerta alaturi de Orchestra Nationala Valahia.

Evenimentul se va incheia la Scena Principala duminica, 21 iunie 2015, cu un program ce cuprinde nume ale unor artisti recunoscuti, precum Maria Ciobanu, Floarea Calota, Cornelia si Lupu Rednic, Nicolae Furdui Iancu, Matilda Pascal Cojocarita, Nicolae Voiculet, Lavinia Goste si Marius Zorila. Ansambluri profesioniste vor asigura o atmosfera de sarbatoare in ultima seara, iar Orchestra Nationala Valahia va completa ritmurile acest tablou muzical.

Folclor reinterpretat la Fan Zone

Nu vor lipsi nici evenimentele dedicate celor tineri, pentru care punctul de atractie va fi deja consacratul „Fan Zone”, unde Nightlosers, Mihai Margineanu, Fantome, Argatu’, K-LU, Ad-Hoc, Danaga, Steaua de Mare, Tapinarii, Mihai Toma, TRI, Domino Sibiu, Cobzality, Balako sau Balkansambel vor sustine spectacole de folclor reinterpretat.

Tot la „Fan Zone”, in prima parte a zilei, sunt asteptati si cei mici, cu tot felul de surprize, iar cei mari isi pot alege suveniruri hand-made sau se pot racori la standul „Limonada lui Iulian” – cea mai fresh limonada sociala, unde fiecare pahar cumparat ajuta un copil bolnav.

In „satul” din Cismigiu vizitatorii pot descoperi si alte produse traditionale originale, dantele lucrate de mana, „Tricouri Faine”, „Colti Romanesti”, „Perne de decor”, „Carti Postale cu Povesti” la Mandra Chic si „Pravalia cu iisoare” prin intermediul carora se pot redescoperi motivele autentice romanesti reinterpretate intr-un mod creativ.

Targ de mestesugari si zona gastronomica

Festivalul International de Folclor aduce in atentia publicului mestesuguri si traditii ce impresioneaza prin tehnicile folosite. La cele peste 60 de casute amplasate pe aleile parcului, mestesugari autentici din toate zonele tarii vor reconstitui traditiile de arta taraneasca, existand si demonstratii ale unor mesteri si artisti plastici care vor impartasi din tainele tehnicilor folosite: razboi de tesut, roata olarului, atelier de sticlarie.

Vizitatorii pot alege dintr-o gama diversificata de obiecte de artizanat (ceramica, sculpturi in lemn si os, articole din piele, covoare, tesaturi, impletituri din fibre vegetale, icoane, instrumente muzicale, ceramica, ii, costume, papusi, masti) si de bucate variate (miere, prajituri de casa, siropuri, dulceturi, turta dulce, covrigei, branzeturi, paine de casa, placinte, cozonac, scovergi, baclava sau kurtos colacs). Totodata, in cadrul festivalul, langa Foisor, va fi amenajata si o zona gastronomica, deschisa intre orele 11:00 – 22:00.

Ateliere de creatie si plimbari cu trasuri si ponei

Pe langa spectacolele de muzica si dans de pe scenele din Parc, vizitatorii sunt asteptati cu ateliere inedite de creatie ce vor avea loc la Foisor, in intervalul orar 11:00 – 20:00. Unul din aceste ateliere este sustinut de Prof. Ovidiu Papana, un important culegator si teoretician al folclorului muzical romanesc, pasionat colectionar de instrumente muzicale. Cei prezenti se vor putea intalni la ateliere si cu un producator de tambale din Slovacia, care le va impartasi taine muzicale stravechi.

Plimbarile prin parc cu trasuri si ponei nu lipsesc nici in aceasta editie si intregesc atmosfera de sarbatoare oferind doritorilor o promenada la ceas de seara, prin cel mai vechi parc al Capitalei.

Intrarea la toate evenimentele din Parcul Cismigiu este libera.

Pentru mai multe informatii accesati site-ul www.creart.ro si paginile de Facebook: Festivalul International de Folclor<https://www.facebook.com/FIF.MuzicisiTraditiiinCismigiu?fref=ts> si creart<https://www.facebook.com/creartpmb?fref=ts>.