foto smartiesPe cat de frumoasa si interesanta, pe atat de anevoioasa poate fi geografia de invatat. Orientarea in spatiu, citirea unei harti, denumirea tarilor si plasarea lor pe unul dintre continente sunt lucruri care pot crea dificultati. Insa trezirea curiozitatii si mentinerea motivatiei pe termrn lung pot fi chiar usoare daca transformam totul intr-un joc in care este implicata intreaga familie. Si cum geografia nu se poate invata fara harta, un glob pamantesc si un atlas geografic sunt esentiale.

Vizionarea de documentare impreuna este o activitate placuta, care va poate imbogati cunostintele atat voua ca parinti, dar mai ales copilului. Partea cea mai frumoasa a documentarelor este ca sunt usor de urmarit si ca redau intr-un mod cat se poate de realist viata in anumite tari sau zone geografice, obiceiurile, stilul de viata si cultura. Va puteti face un ritual saptamanal din aceasta activitate, mentinand astfel aprinsa curiozitatea copilului, practicand si o activitate de familie in acelasi timp.

Pozitionarea si gasirea tarilor pe harta poate o fi adevarata provocare, dar nu imposibil de invatat. Luati continentele pe rand, uitati-va cum sunt impartite, gasiti asemanari intre forma tarii si obiectele inconjuratoare, observati care le sunt vecinii. Odata invatate acestea, sunteti gata pentru intrecere. Iar bomboanele Smarties sunt tot timpul pregatite sa intre si ele in joc. Scrieti pe biletele numele tarilor de pe un continent sau cat mai multe de pe intregul glob si puneti-le intr-un bol sau o palarie. Fiecare jucator isi alege cate o culoare si primeste bomboanele Smarties ce au culoarea aleasa. Deschideti atlasul geografic la planiglob si pe locuri, fiti gata, start! Participantii extrag pe rand cate un biletel, cauta tara pe harta si asaza o bomboana pe ea atunci cand o gaseste. Castigatorul este cel care gaseste cele mai multe tari, iar bomboanele Smarties intra in posesia lui.

Pe parcursul invatarii, putem schimba specificatiile dupa care cautam o tara: dupa capitala, dupa clima, dupa limba vorbita, dupa clima sau dupa ce obiceiuri se practica. Spiritul de competitie va fi intotdeauna antrenant pentru a invata lucruri noi!

Un alt joculet pe care il puteti juca este T.O.M.A.N.A.P. Sau Tari, Orase, Munti, Ape, Nume, Animale, Plante. Demonstrarea cunostintelor si reusirea completarii tuturor casutelor intr-un timp scurt il va face pe copil sa invete mai mult pentru a avea avantaj in fata celorlalti participanti, mai ales daca sunt parintii.

Invatatul geografiei poate fi distractiva atunci cand totul este transformat in joc, iar alaturi aveti si o gustare vesela, bomboanele Smarties.

adtext-2