Bonurile de 200 euro pentru calculatoarele elevilor vor fi distribuite in perioada 24 iunie – 30 iulie

calculatoare eleviGuvernul alocă, în acest an, 16 milioane de lei, pentru derularea „Euro 200”. Programul prevede acordarea unui  ajutor financiar  pentru 17.779 elevi și studenți în vederea achiziționării de calculatoare, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

Executivul a aprobat, printr-o Hotărâre, modelul bonului valoric de care vor beneficia elevii şi studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 150 lei pe membru de familie. Valoarea acestui bon este de 200 de euro.

Culoarea bonului valoric din acest an va fi albastru deschis. Din motive de securitate, în fiecare an, culoarea și seria bonului valoric se schimbă prin Hotărâre de Guvern.

În acest an, distruibuirea bonurilor pentru achiziționarea de calculatoare se va face în perioada 24 iunie-30 iulie, iar achiziționarea propriu-zisă e va face în perioada 24 iunie – 31 august, potrivit calendarului.

Programul “Euro 200” se derulează începând cu anul 2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT & C.

Cuantumul bonului valoric reprezintă echivalentul în lei al sumei de 200 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente achiziţiei.

Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus.

În cei zece ani de aplicare a „Euro 200” au beneficiat de acest program 281.349 de elevi și studenți.