Cel puţin 43 de clinici au încetat să mai practice avorturi de la decizia Curţii Supreme a SUA de a nu mai garanta dreptul femeilor la întrerupere de sarcină, comentează presa de peste ocean.

În doar o lună de la decizia luată la 24 iunie, 11 state au interzis toate avorturile sau pe cele de peste şase săptămâni de sarcină, relevă un bilanţ realizat de Institutul Guttmacher, care militează pentru acces la contracepţie şi la avort.

În consecinţă, 43 de clinici, dintre care 23 numai în statul Texas, cinci în Oklahoma şi cinci în Alabama, şi-au închis porţile sau şi-a schimbat activităţile pe alte tipuri de îngrijire, conform numărătorii realizate de această organizaţie ale cărei date sunt un reper.

Una dintre clinici, cum este Maison Rose, aflată în centrul dosarului care a dus la schimbarea de direcţie a Curţii Supreme, s-a închis la 7 iulie după ce mult timp a fost singura care practica avorturile în Mississippi.

Unele state, cum ar fi Lousiana sau Dakota de Nord, dispun de legi care interzic întreruperile de sarcină, dar luptele în justiţie au încetinit punerea lor în aplicare. Altele, cum este Indiana, au convocat o sesiune parlamentară excepţională pentru a adopta noi legi în acest sens.