miercuri, martie 22, 2023
Acasă*Experții avertizează: O nouă criză de sănătate publică! Milioane de oameni au...

Experții avertizează: O nouă criză de sănătate publică! Milioane de oameni au rămas fără simțul mirosului sau al gustului după Covid-19. Femeile își recapătă simțul miroului mai greu decât bărbații

Cercetările arată că 5% dintre persoanele care au avut Covid-19 se confruntă cu pierderi de lungă durată a mirosului sau gustului, o schimbare

Încă te lupți cu lipsa mirosului după o criză cu Covid-19? Ești departe de a fi singur. Se estimează că aproximativ 5% dintre pacienții cu cazuri confirmate de Covid-19 – aproximativ 27 de milioane de oameni din întreaga lume – au suferit o pierdere de lungă durată a mirosului sau gustului, sugerează un studiu realizat de un expert care spune că ar putea fi considerată „o nouă criză de sănătate publică”, scrie nbcnews.com.

În analiza publicată miercuri în The BMJ, cercetătorii au evaluat 18 studii anterioare despre pierderea mirosului și gustului pe mai multe continente și pe diferite grupuri demografice. Aproximativ trei sferturi dintre cei afectați de pierderea gustului sau a mirosului și-au recăpătat acele simțuri în decurs de 30 de zile.

Ratele de recuperare s-au îmbunătățit în timp, dar aproximativ 5% dintre oameni au raportat „disfuncție persistentă” la șase luni după infectarea cu Covid-19. Analiza sugerează că pierderea mirosului și a gustului ar putea fi o preocupare prelungită care necesită mai multe cercetări și resurse de sănătate pentru pacienții care se luptă cu simptome pe termen lung.

Pierderea mirosului a fost legată de rate mai mari de deces la adulții în vârstă și s-a demonstrat că are un impact major asupra bunăstării emoționale și psihologice a oamenilor, a spus dr. Zara Patel, rinolog la Universitatea Stanford, care nu a fost implicat în cercetarea BMJ.

„A avea acum milioane de oameni în întreaga lume cu scăderea capacității de a mirosi – poate fi pur și simplu o nouă criză de sănătate publică”, a spus Patel.

Pierderea mirosului a fost unul dintre cei mai distincți markeri ai Covid-19 în zilele de început ale pandemiei.

„Ați putea urmări pandemia de pe tot globul” analizând căutările Google despre pierderea mirosului, a spus Patel. Analiza BMJ oferă o revizuire amplă a studiilor de miros din întreaga lume și de-a lungul timpului. Datele de la aproape 3.700 de pacienți au fost incluse în analiză.

Studiile din America de Nord, Europa și Asia au fost toate incluse în analiză, care a remarcat că femeile au mai puține șanse să-și recapete simțul mirosului și al gustului decât bărbații.

De asemenea, pacienții cu congestie nazală mai mare au avut mai puține șanse de a se recupera.

Analiza a arătat creșteri constante ale proporției de pacienți care și-au recuperat simțul mirosului în timp.

După 30 de zile, aproximativ 74% dintre pacienți și-au revenit; după 90 de zile, acest număr a ajuns la 90%. După șase luni, aproximativ 96% dintre pacienți au spus că pot mirosi din nou.

Oamenii de știință încep să înțeleagă modul în care Covid-19 afectează funcția mirosului.

Coronavirusul provoacă adesea umflarea despicăturii olfactive, adică pasajele din partea superioară a cavității nazale, unde oamenii percep simțul mirosului și procesează aroma dincolo de gusturile de bază precum acru sau amar.

Cercetătorii cred că virusul nu infectează inițial neuronii olfactivi, ci se prinde pe celulele de susținere, care ajută neuronii să furnizeze o cale de semnalizare.

Pacienții care au suferit pierderi de miros după Covid-19 alcătuiesc un subset unic, a spus dr. Aria Jafari, rinolog la Centrul pentru Sinusuri UW Medicine din Seattle, care nu a fost implicat în noua analiză.

„Ele tind să se îmbunătățească și mai repede, ceea ce are sens în funcție de celulele care sunt afectate.”

Jafari a spus că aproximativ jumătate dintre pacienții săi lipsiți de simțul mirosului probabil au avut Covid-19 la un moment dat. Mulți au experimentat un impact dramatic asupra bunăstării lor din cauza pierderii.

„Au tendința de a fi tulburați de pierderea simțului mirosului. Este o parte atât de importantă din fiecare zi și ceea ce ne face umani”, a spus Jafari, adăugând că a tratat un bucătar profesionist, un ciocolatier și alții ale căror mijloace de existență depind de capacitatea lor de a determina mirosul și aroma.

„Cel mai obișnuit lucru pe care îl aud este că duce la izolarea socială și la sentimentul de deconectat de lume și societate așa cum o cunosc ei. Și asta poate fi cu adevărat deranjant.”

Jafari a spus că mulți pacienți descriu, de asemenea, o perioadă de tranziție „care poate fi supărătoare”, pe măsură ce simțul lor revine în care miros lucruri care nu sunt prezente – cum ar fi cauciucul ars sau fum – sau simt mirosuri anormal de urât.

Persoanele care nu sunt în stare să miroasă sau să simtă aromele pot avea rate mai mari de boli psihiatrice, depresie și anxietate, a spus Jafari.

Într-un caz extrem, Jafari a spus că a tratat un pacient care a devenit subnutrit după ce și-a pierdut simțurile mirosului și gustului. Mirosul stă la baza modului în care interacționăm unul cu celălalt și ne facem drum în lume, dictând „primele tale impresii despre alți oameni, despre oamenii pe care îi alegem pentru întâlniri sexuale sau pentru parteneri pe viață”, a spus Patel.

Semnele de la miros ar putea influența subconștient atracția oamenilor față de ceilalți pe baza geneticii lor subiacente, sugerează studiile.

Analiza se bazează pe studii care utilizează date care au fost auto-raportate de către pacienți. Patel a spus că acest lucru ar putea subestima adevărata disfuncție a mirosului și ar putea denatura unele dintre rezultatele cercetării, deoarece oamenii sunt uneori incapabili să perceapă cât de multă sensibilitate și-au pierdut. Autorii studiului au fost de acord.

„Multe studii anterioare au arătat că testarea obiectivă a mirosului poate identifica mult mai mulți oameni cu pierdere a mirosului decât dacă le-am solicita să se auto-raporteze”, a scris profesorul Song Tar Toh, autor al studiului și șef al departamentului de Otolaringologie-Șef. & Chirurgie a gâtului la Spitalul General din Singapore.

„Numărul real de persoane afectate va fi probabil mult mai mare decât estimările noastre.” Patel suspectează că rata reală a disfuncției mirosului în rândul celor care au suferit de Covid-19 ar putea fi peste 20%.

Este posibil ca femeile să nu aibă mai multe șanse să se lupte cu recuperarea, dar să fie mai perceptive cu privire la un deficit prelungit în capacitatea lor de a mirosi.

„Femeile, în general, au, în medie, un simț al mirosului mai acut decât bărbații”, a spus Patel.

„Știm că oamenii cu un simț al mirosului și al gustului mai acut au mult mai multe șanse să recunoască când au o pierdere și sunt mai predispuși să caute îngrijire pentru o pierdere.”

Jafari a spus că analiza BMJ urmărește în general experiența sa clinică și observațiile sale despre recuperările pacienților.

„Este plăcut să colectăm date din întreaga lume pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă și pentru a elimina o oarecare variabilitate din aceste analize specifice unei populații sau instituții de pacienți”, a spus Jafari.

„Mărește nivelul dovezilor, în general, pentru a susține ceea ce noi, ca chirurgi de sinusuri, vedem în cabinetele noastre.”

Versiunile inițiale ale variantei omicron păreau să afecteze simțul mirosului mai puțin decât valurile anterioare de Covid-19, a spus Patel. Dar cea mai recentă subvariantă, BA.5, ar putea inversa această tendință.

„Nu avem încă suficiente date pentru a ști sigur”, a spus Patel. „Acum, în clinica mea, încep să văd din nou o creștere.”

Tratamentele sunt disponibile pentru persoanele care și-au pierdut simțul gustului și mirosului din cauza Covid-19.

Antrenamentul olfactiv structurat – în care pacienții adulmecă de două ori pe zi uleiuri esențiale precum lămâie, cuișoare, eucalipt și trandafir pentru a stimula diferite tipuri de neuroni – poate reînvăța creierul să recunoască diferite mirosuri.

Medicii vor prescrie adesea o clătire cu steroizi pentru sinusuri pentru a reduce inflamația și pentru a ajuta antrenamentul. Unele dovezi emergente sugerează că suplimentele de acizi grași Omega 3 ar putea fi utile pentru pacienții cu disfuncție a mirosului.

Patel și alții explorează alte tratamente, inclusiv injecțiile nazale cu plasmă bogată în trombocite și stimularea electrică.

Patel a spus că speră că finanțarea cercetării și interesul public pentru disfuncția mirosului și a gustului continuă să crească, astfel încât cercetătorii să se poată cerceta mai bineși să deblocheze noi tratamente.

Înainte de pandemie, „era simțul orfan, Cenușăreasa”, a spus Patel. „Abia după ce atâtea milioane de oameni au fost afectați sau au fost afectați cei dragi, oamenii ajung să înțeleagă impactul imens pe care mirosul și gustul le au asupra calității vieții tale.”

ARTICOLE SIMILARE

Numărul bibliotecilor școlare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani. Accesul la bibliotecă, încă inegal

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor...

Irina Rimes devine ambasador AVON și prezintă Hydramatic, primul ruj mat din lume cu nucleu hidratant

AVON  anunță, în premieră, parteneriatul cu Irina Rimes, una dintre cele mai populare artiste din România. Irina s-a remarcat pe piața din România odată...

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO, primul pas cu super reduceri spre experiențe de neuitat în destinații de vis

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO este în plină desfășurare la ROMEXPO și își așteaptă vizitatorii cu oferte dintre cele mai variate...

S-a lansat platforma de resurse educaţionale pentru „Săptămâna Verde”

Elevii și cadrele didactice au acum la dispoziție o platformă de resurse educaționale, Saptamanaverde.edu.ro, lansată, vineri, de Ministerul Educației și Ministerul Apelor și Pădurilor,...

Programul pentru şcoli al României pentru perioada 2023-2029 a fost pus în dezbatere publică

Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene pentru distribuirea fructelor, legumelor şi laptelui în şcoli, în perioada 1 august 2023 - 31 iulie 2029, se...

Știai că îți poți dărui cadoul de 1 și 8 Martie pentru o cauză socială pe Galantom.ro?

Platforma de fundraising Galantom.ro lansează campania de Mărțișor, prin care doamnelor și domnișoarelor își pot dărui cadourile de 1 Martie sau 8 Martie către...

La fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit agențiilor ONU

La fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau al nașterii, potrivit ultimelor estimări prezentate astăzi într-un raport de către agențiile ONU. Raportul...

Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2023-2024 a fost trimis la Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educaţiei privind aprobarea calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunță Ministerul...

Târg de Mărțișor Învie Tradiția 27 februarie – 1 martie

În perioada 27 februarie - 1 martie 2023, Învie Tradiția va organiza, ca în fiecare an, un târg de mărțișor, cu sute de modele...

Luna iubirii, sărbătorită cu premieră la OCC

Pentru a facilita accesul cât mai multor spectatori la cea mai recentă producție a Operei Comice pentru Copii, conducerea instituției a decis prelungirea ofertei...

Ministerul Educației prezintă lista celor 39 de clădiri cu destinația de învățământ care au risc seismic

Ministerul Educației a anunțat că în urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de către conducerile unităților de învățământ,...

ANCHETĂ: Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu...

Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea...

Putem crește o nouă generație de fete în tech? „Începând cu 7-10 ani fetele își pot pierde interesul în științele exacte, dar motivele nu...

11 februarie a marcat ziua femeilor și fetelor în știință, o zi care a apărut pentru a încuraja meritele și participarea în știință și...

Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți își duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o...

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET în colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor...

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 25 februarie – 1 martie 2023 la TÂRGUL MĂRȚIȘORULUI

Șnur alb și roșu de mătase, lânică și bumbac, hârtie de ziar, semințe, fetru, ceramică, podoabe, lut, rotițe de ceas, metal, taste de computer,...

„moving [m]others”, un spectacol despre EMOŢIA MATERNITĂŢII pe 1 şi 8 martie la ARCUB

Pe 1 şi 8 martie 2023, de la ora 18.30, ARCUB prezintă la Sala Mare instalaţia performativă despre maternitate „moving others”, organizat de Centrul...

Atelier creativ pentru copii de Mărțișor: „Mărțișug cu meșteșug”, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București vă invită miercuri, 1 martie 2023, ora 15.30, la atelierul pentru copii „Mărțișug cu meșteșug". Întâlnirea va avea loc la Palatul...

De Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, MedLife lansează primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, în vederea...

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile, urmate de limfoame,...

„SHAME – European Stories”, expoziția care oferă o voce victimelor abuzului trăit în copilărie

Expoziția de fotografie „SHAME - European Stories” a fost inaugurată pe 15 februarie în stația de metrou Piața Unirii 1 din București. Organizată de...

Structura anului școlar 2023-2024, avizată în cadrul Comisiei de Dialog Social

Proiectul de Ordin al ministrului Educației privind structura anului școlar 2023-2024, în forma pusă în consultare publică, a fost avizat marți în cadrul...

15 februarie: Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educației îndeamnă cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, ministrul Educației, Ligia Deca, invită cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în școlile în care își desfășoară activitatea. „Pentru...

MAMBricolaj lansează, în premieră, programul „Rabla” pentru produse de bricolaj și accesorii de mobilier uzate

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează, în 20...

Școala de duminică, o nouă sesiune de cursuri, la UNATC

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale" București începe o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC...

Ministerul Educației anunță repartizarea celor 1.200 de posturi de consilieri școlari

Ministerul Educației anunță repartizarea la nivel național a celor 1.200 de noi posturi de consilieri școlari aprobate în decembrie 2022. Ordinul prin care au...

Începe Carnavalul la Opera Comică pentru Copii

În acest weekend are loc evenimentul „Noaptea Carnavalului”, în exclusivitate la Opera Comică pentru Copii. Personajele din spectacolele OCC, cu măști și costume impresionante,...

Compartiment pentru copiii cu autism, la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfânta Maria" Iaşi va fi înfiinţat un compartiment adresat copiilor cu patologie din spectrul autist, a anunțat...

Ce vor elevii de la universitatea ideală? Mai multă tehnologie și o programă adaptată la nevoile și realitățile din prezent: liceeni și-au spus dorințele...

Mai multă tehnologie pentru a facilita învățarea, o programă adaptată la nevoile și pasiunile elevilor, teme practice, încurajarea dezvoltării personale și abordarea unor probleme...

MAMBricolaj invită pasionații de bricolaj și DIY la ”Școala de Mobilă”

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează din 26...

Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023

Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp...

Ziua Mondială a Zonelor Umede la Muzeul Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Primăria Municipiului București, Direcția de Mediu - Serviciul Ecologie Urbană și Administrația Parcul Natural Văcărești...

Ultimele stiri

Cele mai citite