joi, august 11, 2022
banner babyboom
Acasă*Experții avertizează: O nouă criză de sănătate publică! Milioane de oameni au...

Experții avertizează: O nouă criză de sănătate publică! Milioane de oameni au rămas fără simțul mirosului sau al gustului după Covid-19. Femeile își recapătă simțul miroului mai greu decât bărbații

Cercetările arată că 5% dintre persoanele care au avut Covid-19 se confruntă cu pierderi de lungă durată a mirosului sau gustului, o schimbare

Încă te lupți cu lipsa mirosului după o criză cu Covid-19? Ești departe de a fi singur. Se estimează că aproximativ 5% dintre pacienții cu cazuri confirmate de Covid-19 – aproximativ 27 de milioane de oameni din întreaga lume – au suferit o pierdere de lungă durată a mirosului sau gustului, sugerează un studiu realizat de un expert care spune că ar putea fi considerată „o nouă criză de sănătate publică”, scrie nbcnews.com.

În analiza publicată miercuri în The BMJ, cercetătorii au evaluat 18 studii anterioare despre pierderea mirosului și gustului pe mai multe continente și pe diferite grupuri demografice. Aproximativ trei sferturi dintre cei afectați de pierderea gustului sau a mirosului și-au recăpătat acele simțuri în decurs de 30 de zile.

Ratele de recuperare s-au îmbunătățit în timp, dar aproximativ 5% dintre oameni au raportat „disfuncție persistentă” la șase luni după infectarea cu Covid-19. Analiza sugerează că pierderea mirosului și a gustului ar putea fi o preocupare prelungită care necesită mai multe cercetări și resurse de sănătate pentru pacienții care se luptă cu simptome pe termen lung.

Pierderea mirosului a fost legată de rate mai mari de deces la adulții în vârstă și s-a demonstrat că are un impact major asupra bunăstării emoționale și psihologice a oamenilor, a spus dr. Zara Patel, rinolog la Universitatea Stanford, care nu a fost implicat în cercetarea BMJ.

„A avea acum milioane de oameni în întreaga lume cu scăderea capacității de a mirosi – poate fi pur și simplu o nouă criză de sănătate publică”, a spus Patel.

Pierderea mirosului a fost unul dintre cei mai distincți markeri ai Covid-19 în zilele de început ale pandemiei.

„Ați putea urmări pandemia de pe tot globul” analizând căutările Google despre pierderea mirosului, a spus Patel. Analiza BMJ oferă o revizuire amplă a studiilor de miros din întreaga lume și de-a lungul timpului. Datele de la aproape 3.700 de pacienți au fost incluse în analiză.

Studiile din America de Nord, Europa și Asia au fost toate incluse în analiză, care a remarcat că femeile au mai puține șanse să-și recapete simțul mirosului și al gustului decât bărbații.

De asemenea, pacienții cu congestie nazală mai mare au avut mai puține șanse de a se recupera.

Analiza a arătat creșteri constante ale proporției de pacienți care și-au recuperat simțul mirosului în timp.

După 30 de zile, aproximativ 74% dintre pacienți și-au revenit; după 90 de zile, acest număr a ajuns la 90%. După șase luni, aproximativ 96% dintre pacienți au spus că pot mirosi din nou.

Oamenii de știință încep să înțeleagă modul în care Covid-19 afectează funcția mirosului.

Coronavirusul provoacă adesea umflarea despicăturii olfactive, adică pasajele din partea superioară a cavității nazale, unde oamenii percep simțul mirosului și procesează aroma dincolo de gusturile de bază precum acru sau amar.

Cercetătorii cred că virusul nu infectează inițial neuronii olfactivi, ci se prinde pe celulele de susținere, care ajută neuronii să furnizeze o cale de semnalizare.

Pacienții care au suferit pierderi de miros după Covid-19 alcătuiesc un subset unic, a spus dr. Aria Jafari, rinolog la Centrul pentru Sinusuri UW Medicine din Seattle, care nu a fost implicat în noua analiză.

„Ele tind să se îmbunătățească și mai repede, ceea ce are sens în funcție de celulele care sunt afectate.”

Jafari a spus că aproximativ jumătate dintre pacienții săi lipsiți de simțul mirosului probabil au avut Covid-19 la un moment dat. Mulți au experimentat un impact dramatic asupra bunăstării lor din cauza pierderii.

„Au tendința de a fi tulburați de pierderea simțului mirosului. Este o parte atât de importantă din fiecare zi și ceea ce ne face umani”, a spus Jafari, adăugând că a tratat un bucătar profesionist, un ciocolatier și alții ale căror mijloace de existență depind de capacitatea lor de a determina mirosul și aroma.

„Cel mai obișnuit lucru pe care îl aud este că duce la izolarea socială și la sentimentul de deconectat de lume și societate așa cum o cunosc ei. Și asta poate fi cu adevărat deranjant.”

Jafari a spus că mulți pacienți descriu, de asemenea, o perioadă de tranziție „care poate fi supărătoare”, pe măsură ce simțul lor revine în care miros lucruri care nu sunt prezente – cum ar fi cauciucul ars sau fum – sau simt mirosuri anormal de urât.

Persoanele care nu sunt în stare să miroasă sau să simtă aromele pot avea rate mai mari de boli psihiatrice, depresie și anxietate, a spus Jafari.

Într-un caz extrem, Jafari a spus că a tratat un pacient care a devenit subnutrit după ce și-a pierdut simțurile mirosului și gustului. Mirosul stă la baza modului în care interacționăm unul cu celălalt și ne facem drum în lume, dictând „primele tale impresii despre alți oameni, despre oamenii pe care îi alegem pentru întâlniri sexuale sau pentru parteneri pe viață”, a spus Patel.

Semnele de la miros ar putea influența subconștient atracția oamenilor față de ceilalți pe baza geneticii lor subiacente, sugerează studiile.

Analiza se bazează pe studii care utilizează date care au fost auto-raportate de către pacienți. Patel a spus că acest lucru ar putea subestima adevărata disfuncție a mirosului și ar putea denatura unele dintre rezultatele cercetării, deoarece oamenii sunt uneori incapabili să perceapă cât de multă sensibilitate și-au pierdut. Autorii studiului au fost de acord.

„Multe studii anterioare au arătat că testarea obiectivă a mirosului poate identifica mult mai mulți oameni cu pierdere a mirosului decât dacă le-am solicita să se auto-raporteze”, a scris profesorul Song Tar Toh, autor al studiului și șef al departamentului de Otolaringologie-Șef. & Chirurgie a gâtului la Spitalul General din Singapore.

„Numărul real de persoane afectate va fi probabil mult mai mare decât estimările noastre.” Patel suspectează că rata reală a disfuncției mirosului în rândul celor care au suferit de Covid-19 ar putea fi peste 20%.

Este posibil ca femeile să nu aibă mai multe șanse să se lupte cu recuperarea, dar să fie mai perceptive cu privire la un deficit prelungit în capacitatea lor de a mirosi.

„Femeile, în general, au, în medie, un simț al mirosului mai acut decât bărbații”, a spus Patel.

„Știm că oamenii cu un simț al mirosului și al gustului mai acut au mult mai multe șanse să recunoască când au o pierdere și sunt mai predispuși să caute îngrijire pentru o pierdere.”

Jafari a spus că analiza BMJ urmărește în general experiența sa clinică și observațiile sale despre recuperările pacienților.

„Este plăcut să colectăm date din întreaga lume pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă și pentru a elimina o oarecare variabilitate din aceste analize specifice unei populații sau instituții de pacienți”, a spus Jafari.

„Mărește nivelul dovezilor, în general, pentru a susține ceea ce noi, ca chirurgi de sinusuri, vedem în cabinetele noastre.”

Versiunile inițiale ale variantei omicron păreau să afecteze simțul mirosului mai puțin decât valurile anterioare de Covid-19, a spus Patel. Dar cea mai recentă subvariantă, BA.5, ar putea inversa această tendință.

„Nu avem încă suficiente date pentru a ști sigur”, a spus Patel. „Acum, în clinica mea, încep să văd din nou o creștere.”

Tratamentele sunt disponibile pentru persoanele care și-au pierdut simțul gustului și mirosului din cauza Covid-19.

Antrenamentul olfactiv structurat – în care pacienții adulmecă de două ori pe zi uleiuri esențiale precum lămâie, cuișoare, eucalipt și trandafir pentru a stimula diferite tipuri de neuroni – poate reînvăța creierul să recunoască diferite mirosuri.

Medicii vor prescrie adesea o clătire cu steroizi pentru sinusuri pentru a reduce inflamația și pentru a ajuta antrenamentul. Unele dovezi emergente sugerează că suplimentele de acizi grași Omega 3 ar putea fi utile pentru pacienții cu disfuncție a mirosului.

Patel și alții explorează alte tratamente, inclusiv injecțiile nazale cu plasmă bogată în trombocite și stimularea electrică.

Patel a spus că speră că finanțarea cercetării și interesul public pentru disfuncția mirosului și a gustului continuă să crească, astfel încât cercetătorii să se poată cerceta mai bineși să deblocheze noi tratamente.

Înainte de pandemie, „era simțul orfan, Cenușăreasa”, a spus Patel. „Abia după ce atâtea milioane de oameni au fost afectați sau au fost afectați cei dragi, oamenii ajung să înțeleagă impactul imens pe care mirosul și gustul le au asupra calității vieții tale.”

ARTICOLE SIMILARE

Peste  21.000 de copiii români nu au niciun părinte cu ei, în țară; 9% dintre copiii cu cel puțin un părinte plecat sunt în...

Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, derulează activități de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară Mai...

Copilul cu COVID-19 NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice, dacă este atât de puțin bolnav încât nu trebuie internat. Și aerosolii sunt contraindicați

O mulțime de copii au fost recent diagnosticați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2, dar maladia COVID-19 la copilul anterior sănătos nu ar trebui să...

Premiere naționale și 65.000 de vizitatori la cea de-a 9-a ediție Art Safari, cel mai mare număr de vizitatori de până acum

● Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, închide ediția a 9-a cu cel mai mare număr de vizitatori de până...

Cum a ajuns România cea mai puțin deprimată țară din UE

”Ne-am obișnuit să răspundem din politețe că suntem BINE, dar e normal să nu fii în fiecare zi bine și e normal să vorbim...

Bacalaureat după reguli noi, cu probă din toată materia

Noul bacalaureat va arăta complet diferit pentru elevii care intră în clasa a IX-a de anul viitor. Proba scrisă va cuprinde toate materiile de...

Studenții cer majorarea subvenţiei pentru transportul feroviar şi cu metroul la 90%

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) semnalează necesitatea majorării subvenţiei acordate la transportul feroviar şi cu metroul pentru studenţi de la 50%...

Ministerul Sănătății face precizări privind distribuirea pastilelor de iodură de potasiu

Pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății a precizat că distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la...

Un cor de inimi a dat ritmul unei ”melodii” care a emoționat un stadion întreg la UNTOLD 

B.U.G. Mafia a făcut să fie auzite pe MainStage bătăile de inimă ale celor care țin în viață alte inimi. Sunt Dăruitorii care au...

Ministrul Educației spune că bugetul burselor este de zece ori mai mare pentru perioada 2023-2024 decât în 2020

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că pentru anul şcolar 2023 - 2024 bursele elevilor reprezintă un important pilon pentru reducerea abandonului şcolar,...

Evenimente artistice pe Calea Victoriei, Kiseleff şi strada Jean Louis Calderon, care devin pietonale, în weekend

Calea Victoriei, Şoseaua Kiseleff şi Strada Jean Louis Calderon devin din nou pietonale, în weekend, în cadrul evenimentului"Străzi deschise" şi vor fi animate cu...

România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa.

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân aduce în atenție un subiect, pe cât de dezbătut și de benefic atât pentru mame, cât și...

Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare va înfiinţa o bancă de instrumente de evaluare unică

Mecanismele administrative de stimulare a excelenţei în educaţie, reforma evaluărilor în parcursul educaţional al elevului, resursele alocate elevilor cu cerinţe educative speciale au fost...

Psoriazisul, o boală inflamatorie cauzată de o tulburare a sistemului imun

Luna august este dedicată conștientizării psoriazusului, o boală inflamatorie cronică ce apare cel mai frecvent sub formă de papule și plăci la nivelul pielii,...

73,82%: rata finală de promovare (după soluționarea contestațiilor), înregistrată la examenul național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2022)

Rata finală de promovare înregistrată la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2022), după soluționarea contestațiilor, este 73,82% (în...

Guvernul a actualizat domeniile şi programele de studii universitare de master; creşte capacitatea de şcolarizare

Guvernul a aprobat actualizarea domeniilor şi a programelor de studii universitare de master din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, printr-o hotărâre pentru modificarea anexelor...

Asociația SAMAS celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării prin artă

Asociația SAMAS, împreună cu ASSMB și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, celebrează anul acesta Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august) prin artă....

AVE MARIA – un eveniment unic pe malul Mării Negre susținut de Corul Madrigal și Marius Manole

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Primăria Municipiului Constanța invită publicul constănțean și turiștii de pe litoralul Mării Negre la seria...

Proiect pilot pentru vârstnicii fără sprijin

”Bunicii noștri nu trebuie uitați, ci ajutați să aibă o bătrânețe mai liniștită. Pentru mulți seniori, singurătatea este cea mai dureroasă. Pregătim un proiect...

Colosseum Mall dedică luna august familiei și organizează în fiecare weekend o serie de spectacole și activități interactive pentru toate vârstele

În fiecare weekend din luna august, Colosseum Mall își întâmpină vizitatorii cu un program special, care va include o serie de activități recreative, atât...

Hepatita nu poate aștepta!

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, care a avut loc pe 28 iulie, Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu INSP - Institutul Național de...

Noi reguli menite să îmbunătăţească echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinților și îngrijitorilorîn UE, în vigoare din 2 august

Toate statele membre UE trebuie să aplice, din 2 august, normele instituite la nivelul Uniunii pentru a îmbunătăţi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea...

Poți salva vieți, chiar dacă nu știi să operezi pe cord deschis

Ajungem MARI începe recrutarea de voluntari pentru copiii din centrele de plasament din toată țara. Termenul limită pentru înscrieri este 20 septembrie Copiii din centrele...

Etajul 7 al Institutului Clinic Fundeni, renovat printr-un proiect  al Asociației Metropolis

Renovarea Etajului 7 de la Spitalul Fundeni a fost realizată de Fundația Metropolis, cu ajutor financiar din partea Cosmopolis și Kaufland România, sponsori principali...

Ministerul Educaţiei a agreat 30 de propuneri ale ASE la proiectul legii învăţământului superior

Ministerul Educaţiei a agreat 30 de propuneri formulate de către Academia de Studii Economice privind îmbunătăţirea conţinutului proiectului Legii Învăţământului Superior, a scris ministrul...

Săptămâna Mondială a Alăptării. Declarație comună a Directorului Executiv al UNICEF, Catherine Russell, și a Directorului General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

„În timp ce crizele globale continuă să amenințe sănătatea și alimentația a milioane de bebeluși și copii, importanța vitală a alăptării ca fiind cel...

„Mame vs Tati”: Parintii Millenials si diferentele de perceptie, obiceiuri de consum si comportament intre mamele & tatii din Romania.

Mamele prioritizează familia sau job-ul și sunt mai loiale brandurilor, în timp ce tații sunt mai preocupați de sport, însă ambii caută calitate în...

Sfaturile dr. Mihai Craiu în privința creșterii accelerate a numărului de COVID-19 la copii

COVID-19 a ajuns, în România, o alegere individuală, semnalează medicul pediatru Mihai Craiu. ”Pentru asta ar trebui, dacă avem semne de boală, să ne testăm,...

Atenție la artrita juvenilă! Simptomele apar înaintea vârstei de 16 ani

Luna iulie a fost dedicată conștientizării artritei juvenile, o afecțiune ale cărei simptome apar înaintea vârstei de 16 ani, afectând 1-2 din 1000 de...

Învățați copiii să inoate. Chiar și cei mai mici copii pot fi învățați să o facă!

Acesta este îndemnul mediului pediatru Mihai Craiu care atrage atebția că fiind sezon de vacanță toridă, aproape toți am dori să ne răcorim în...

Diagnosticul bolilor cardiace congenitale se poate face încă din timpul sarcinii

Diagnosticul bolilor cardiace congenitale se poate face încă din timpul sarcinii, de aceea este important să mergi la controalele periodice la obstetrician dacă ești...

Ultimele stiri

Cele mai citite