Mortalitatea generată de COVID-19 este în prezent de 8 – 10 ori mai mică decât în luna octombrie a anului trecut când se înregistra acelaşi număr de cazuri, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în debutul şedinţei de Guvern.

“Din punct de vedere al mortalităţii, în acest moment, faţă de situaţia similară din luna octombrie, când se înregistra acelaşi număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică decât în luna octombrie”, a spus el.

Rafila şi-a exprimat convingerea că facilitarea testării privind infectarea cu SARS-CoV-2 va permite un mai bun control al pandemiei.

“Un caz diagnosticat şi izolat automat nu va mai transmite boala şi cred că ăsta este un mare câştig, pe de o parte. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze, aşa cum trebuie, de asistenţă de sănătate din timp şi nu ajunge în stadii tardive ale bolii, greu controlabile, care au dus, aţi văzut, la o mortalitate foarte mare”, a explicat ministrul.

El a anunţat, legat de achiziţia de medicaţie antivirală inovativă, că în aceste zile ar putea fi semnat primul contract cu compania MSD, astfel încât la sfârşitul lunii primele tratamente să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât şi la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor COVID.

“În plus, toate aceste centre şi spitale au Remdesivir, antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populaţie, extrem de accesibilă, aş spune. Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp şi în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripţie şi cu o evidenţă clară, pentru că e un medicament toxic şi trebuie să evităm ca populaţia să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.