Autoritatea Națională pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, copii și adopție (ANDPDCA) a organizat miercuri o conferința de presă despre rezultatele Planului de măsuri referitor la procedurile de adopție din România – ”Copii, NU DOSARE”! În cionferință au fost prezentate datele rezultate din revizuirea a peste 18.000 de dosare, o analiză de sistem cu prezentarea unui exemplu de intervenție, cazul concret al unui proces de adopție, precum și tendințele în percepția publică privind adopția – cercetare exploratorie.

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a demarat în luna iunie 2020 Planul de Acțiune în domeniul Adopției – ”COPII, NU DOSARE!”

O măsură centrală a acestui Plan a avut în vedere deblocarea dosarelor de adopție, care din motive nejustificate, mențineau copiii în sistemul de protecție, fără a avea acces la posibilele familii adoptatoare. Planul, în integralitate poate fi consultat aici: http://andpdca.gov.ro/w/planuri-si-actiuni/.

Dacă la sfârșitul lunii iunie 2020, în sistem figurau 3.985 copii adoptabili, la finalul lunii septembrie, în urma demersurilor ANDPDCA, numărul acestora aproape că s-a dublat, ajungând la 7.822 de copii adoptabili. Au fost revizuite peste 26.000 de dosare și au fost revizuite informațiile din Registrul Național de Adopții – Profilul public pentru 2.035 de copii adoptabili, în sensul descrierii profilului exhaustiv al copilului, astfel încât rezultatul prezentării să poată susține caracterul informativ al acesteia. Ne dorim o descriere prietenoasă și umană a copiilor în aceste profiluri.

Deficiențe constatate

Cazul DGASPC Sibiu
În luna septembrie, ANDPDCA a făcut plângere penală pe numele mai multor angajați al DGASPC Sibiu (manageri de caz, personal de specialitate, juriști), dar și în numele conducerii Direcției, pentru abuz și neglijență în serviciu.
Aici, autoritatea a descoperit nereguli în cazul mai multor copii pentru care managerii de caz au dispus reintegrarea în familia naturală, deși atât autoritățile locale cât și copiii au denunțat abuzurile familiale.

De exemplu, copii obligați de familie să se căsătorească, neglijați sau abuzați fizic de rude, care au fost reintegrați în familie, deși, evident, nu acesta era interesul superior al copilului. Inclusiv instanța a reținut că nu existau condiții de reintegrare a copiilor în familii și în aproape toate situațiile a respins solicitarea direcției de reintegrare.
Verificările ANDPDCA au scos la iveală neglijența gravă a DGASPC Sibiu și în ceea ce privește acordarea de servicii necesare acestor copii.

Rezistența la schimbare

Rezistența la schimbare în procesul de implementare al Planului de Acțiune ”COPII, NU DOSARE!” a scos la iveală deopotrivă tare ale sistemului, dar și aspecte ce țin de management defectuos și lipsă de asumare, au anunțat specialistii într-o conferință de presă. Aceste aspecte sunt:
a. tratarea cu superficialitate a măsurilor de revizuire a dosarelor în faza inițială a implementării Planului,
b. în dorința de a menține copiii în sistem, s-a manifestat o tendință de a revizui cu precădere dosarele copiilor greu adoptabili (cu dizabilități și din grupuri de frați) pentru a diminua efectivitatea demersului ANDPDCA,
c. conducerile DGASPC, în multe dintre cazuri, nu urmăresc îndeaproape implementarea măsurilor de eficientizare,
d. lipsa de asumare a managerilor de caz în a urmări cu consecvență interesul superior al copilului în sensul deschiderii adoptabilității,
e. lipsa de colaborare dintre serviciile de management de caz și cele de adopție
f. instalarea rutinei și supra-birocratizarea procedurilor.
3. MĂSURI ÎN DERULARE
o A fost elaborat și transmis Ghidul privind Implementarea Unitară a Procedurii Adopției Interne;
o Au fost demarate sesiunile de îndrumare și consiliere destinate specialiștilor din compartimentele de adopție din cadrul DGASPC;
o ANPDCA va aplica de acum înainte contravenții. Ordinul privind această măsură importantă va fi publicat în Monitorul oficial,
o A fost elaborat un Plan de Control în domeniul adopției, care va urmări implementarea măsurilor și aplicarea prevederilor legale
o A fost deschisă o linie telefonică pentru părinții care doresc să afle informații despre adopții sau care vor să ne sesizeze nereguli de procedură, disponibilă în fiecare zi de Joi, între orele 11.00-13.00 – 0784 295 933
o Îndrumăm și monitorizăm constant revizuirea Profilului Public al copiilor ”greu adoptabili”.
o În tot acest timp există desemnată la nivelul ANDPDCA o persoană care monitorizează colectarea datelor, ține legătura cu Direcțiile și solicită note justificative și explicații, acolo unde datele ridică semne de întrebare.

Tendințe în percepția privind adopția

ANDPDCA a derulat în perioada 1 iunie – 30 septembrie, 2020, o cercetare exploratorie menită să identifice percepția publicului despre procedura de adopție în România.

Sondajul a fost postat pe pagina de Facebook a ANDPDCA și a strâns aproape 400 de răspunsuri de la public.
Percepția publicului despre adopție este că procedura este una greoaie, care durează mult. Există o teamă de necunoscut!

Deși mulți spun că au informații despre procedură, tot ei afirmă că și-ar dori să afle mai multe.
Prejudecățile, dar și lipsa de sprijin a familiei, ar fi printre obstacolele pe care le-ar întâmpina în cazul în care s-ar hotărî să adopte. Unii dintre cei care au răspuns cercetării au afirmat chiar că familia ar fi temătoare sau chiar îngrijorată în eventualitatea unei adopții. Iar în cazul în care ar adopta, cei mai mulți ar face asta pentru a oferi iubire și un cămin copiilor. O dorință care, pentru mulți dintre respondenți, vine însă și din imposibilitatea de a avea copii.

S-au primit și foarte multe sugestii de la cei care au ajutat la realizarea cercetării. Oamenii cer reducerea birocrației și simplificarea procedurii. Dar nu numai asta. Vor măsuri mult mai concrete! Își doresc ca timpul în care un copil abandonat este declarat adoptabil să fie substanțial redus. La fel și timpul în care el stă la un asistent maternal. Oamenii știu și înțeleg că interesul superior al copilului este ca el să fie integrat într-o familie și nu să stea în grija statului ani de zile. Cer cursuri pentru părinții adoptatori și un sprijin financiar mai consistent. Vor campanii de informare și vor să afle mai multe de la părinții care au adoptat deja.

La 30 06.2020 erau protejați în sistemul de protecție specială, în baza unei măsuri de protecție specială, 49.765 de copii. Dintre aceștia 12.175 erau îngrijiți în familia extinsă (rude), iar 37.590 erau îngrijiți în familii substitut (familii/persoane și asistenți maternali) și în instituții. Măsura de protecție specială are un caracter temporar!
La data 30.09.2020 se aflau înregistrate în evidența RNA 2.609 persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopției interne și 55 de persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopției internaționale.
În anul 2019 au fost adoptați 1.286 copii, din care 1.264 copii au fost adoptați național și 22 copii au fost adoptați internațional.

Conform datelor aflate în evidența RNA la data de 30.09.2020, au fost adoptați 744 copii, din care 729 copii au fost adoptați național și 15 copii au fost adoptați internațional, cifrele fiind puternic influențate de pandemia de COVID-19 și suspendarea activităților instanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.