Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat săptămâna trecută controale la 49 de chioşcuri alimentare şi cantine din incinta şcolilor din Bucureşti, în urma cărora a constatat că niciuna dintre aceste unităţi comerciale nu oferea fructe spre vânzare, iar 85% din chioşcurile verificate au fost sancţionate, potrivit ANPC.

“În perioada 19-21 februarie, ANPC, în baza unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a efectuat acţiuni de control în chioşcurile şi cantinele din incinta unităţilor şcolare. Astfel, au fost desfăşurate 49 de acţiuni de control la agenţii economici, în baza cărora s-au aplicat 42 de sancţiuni, în valoare totală de 333.000 de lei. S-au aplicat 12 avertismente. Discutăm de sancţionarea a 85% dintre agenţii economici verificaţi, ceea ce, din punctul meu de vedere, este un procent foarte mare. Ca părinte, acest lucru mi se pare extrem de grav, ca 85% din agenţii economici care desfăşoară activitatea în incinta unităţilor şcolare să fie sancţionaţi”, a explicat vicepreşedintele ANPC, Valentina Veronica Mitran-Piticu, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a precizat că într-o cantină din una din unităţile şcolare bucureştene controlate au fost descoperite alimente congelate expirate de un an de zile, iar altele nu erau nerecomandate consumului de către preşcolari şi şcolari sau mediul de păstrare era inadecvat.

“În urma acestei acţiuni de control, doar pe Municipiul Bucureşti, s-au retras de la comercializare 605 kilograme de alimente neconforme şi 822 de kilograme de sucuri, care sigur ajungeau în stomacul copiilor noştri. Produsele reţinute de la comercializare erau dintre cele nerecomandate consumului de către preşcolari şi şcolari, şi aveau diverse probleme: durata durabilităţii expirată, etichetare neconformă, etichetă lipsă, etichetă în altă limbă, sau pur şi simplu mediul de păstrare era inadecvat, sau temperatura la care produsul era păstrat era inadecvată. La Cantemir-Vodă am retras de la comercializare produsele care erau neconforme sau inadecvate consumului şcolarilor şi preşcolarilor, şi la I.C. Brătianu am dispus închiderea cantinei, care avea foarte multe deficienţe, de la igienă precară până la alimente aflate în congelatorul respectivei unităţi cu durata expirată de 1 an de zile”, a adăugat vicepreşedintele ANPC.

Directorul general din ANPC, Paul Anghel, a precizat că niciunul din chioşcurile controlate nu oferea spre vânzare fructe.

Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului General al Municipiului Bucureşti, Maria Ştefania Manea, a menţionat că din cele 419 unităţi şcolare din Bucureşti, 57 au chioşcuri cu produse alimentare, şi a subliniat utilitatea existenţei acestora, în contextul în care elevii nu au voie să părăsească şcoala în timpul cursurilor.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitare – Bucureşti, Eugen Ilea, s-a declarat împotriva închiderii chioşcurilor din unităţile de învăţământ înainte ca toate şcolile să aibă cantine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.