Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a declarat vineri, la Oradea, că după prima dezbatere la nivel regional privind proiectul legii manualului școlar s-a conturat ideea de a avea câte un singur manual de bază, dar și siguranța ca pentru fiecare programă școlară să existe editat un astfel de manual.

”Elementul principal desprins azi este dorința colegilor noștri, majoritatea, mai mare decât anticipam, de a avea un singur manual și nu mai multe. Și siguranța ca pentru fiecare programă școlară să existe editat un manual. Asta cel puțin în zona învățământului tehnologic unde știm că se învață pe module sau în învățământul special în care nimeni nu și-a pus întrebarea de ce copiii din învățământul special nu au avut manuale în 27 de ani. Asta nu s-a întrebat nimeni”, a spus, într-o conferință de presă, Liviu Pop.

“Eu cred că în maxim două săptămâni putem, în ședință de guvern, să inițiem proiectul de lege a manualului școlar, în așa fel încât să parcurgă circuitul parlamentar de dezbatere”, a declarat ministrul Educației Naționale.

El a precizat că dupa publicarea in Monitorul Oficial, aa ordonanței prin care Editura Didactică și Pedagogică trece în subordinea Ministerului Educației Naționale,  se lanseaza competiția’ pentru manuale școlare, sub egida respectivei edituri, pentru elevii din clasele I, a II-a, a VI-a și pentru toate manualele pentru clasele a III-a, a IV-a și a V-a, care nu au fost niciodată licitate.

”Ne dorim ca acest lucru să se întâmple în următoare șase luni, să avem efectiv sub forma electronică toate manualele școlare pentru învățământul claselor I-VI. În așa fel, în perioada aprilie-mai-iunie anul viitor, să se poată face și o formare colegilor noștri, pentru ca din septembrie să intrăm, pentru prima dată după 27 de ani, cu toate manualele la toți elevii din clasele I-VI, pentru că acolo am rescris programele școlare”, a afirmat Liviu Pop.

Conform acestuia, pentru cei din ciclul liceal, ministerul a început deja rescrierea planurilor cadru, pe care preconizează să îl încheie la finalul acestui an, iar anul viitor vor fi elaborate programele școlare pentru învățământul liceal.