Transplanturi de retina  cu celule stem de la donatoriPrimele transplanturi de retină cu celule stem pluripotente induse (iPS) vor fi realizate de specialistii din Japonia. Procesele pentru a trata degenerarea maculară vor folosi celule stem de la băncile de donatori înființate de Universitatea din Kyoto, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului de Biologie și Dezvoltare (CDB) al Institutului de cercetare RIKEN, care va fi responsabil de cultivarea țesutului retinian pe baza celulelor stem, potrivit Agerpres.ro

Celulele stem pluripotente induse (iPS) sunt create pornind de la celule adulte aduse în stare aproape embrionară, care au capacitatea de a se diferenția în toate tipurile de celule, în funcție de mediul în care se găsesc.

Această modalitate va avea un cost mai redus pentru că va evita utilizarea celulelor staminale cutanee ale propriului pacient pentru a genera mai întâi celule iPS și apoi țesut retinian, un proces foarte costisitor, cum a demonstrat prima operație realizată în 2014.

Când Riken a realizat operația în urmă cu doi ani a folosit celule iPS de la propriul pacient, iar costul final s-a ridicat la circa 100 de milioane de yeni (817.000 de euro/928.000 de dolari).

Pentru a reduce costul, Universitatea din Kyoto a decis anul acesta să creeze bănci bio de iPS elaborate pe bază de celule sangvine ale donatorilor din întreaga Japonie.

Se preconizează ca utilizarea de celule iPS de la donatori să reducă costul intervenției cu 80 la sută. Primele implanturi se așteapă să fie realizate în prima jumătate a anului 2017, pe un eșantion de 20 de pacienți.