toaleta

Pierderea de urina si materii fecale poate fi tratata!

Nu este o rusine!

Nu lasati copiii sa sufere!

Nu-i mustrati!

Nu-i pedepsiti!

Respectati-i!

Adresati-va medicului!

Rezolvand problemele de la nivelul vezicii nu se strica rinichii!

Acestea sunt mesajele pe care specialistii Spitalului “Marie Curie” le-au transmis luni parintilor, intr-o conferinta de presa, organizata cu prilejul Zilei mondiale a copilului cu tulburari de continenta, pentru a atrage atentia in privinta unei afectiuni care poate fi tratată dacă este corect diagnosticată.

Prof. dr. Sebastian Ionescu a atras atentia că tulburările de continență urinară la vârsta copilăriei, până în 14 ani, afectează, la nivel global, undeva la 15% din populația pediatrică, presupunandu-se ca aproximativ 400.000 de copii romani au aceasta problema. Din pacate, sub 30% dintre copiii afectati sunt adusi de parinti la medic pentru a fi tratati, deoarece de cele mai multe ori aceasta problema este neglijata, este vazuta ca fiind normala, sau copilul considerat vinovat.

“Dacă ai o tulburare de acest gen trebuie să te adresezi medicului, nu să te ascunzi. Pentru că altfel acești copii sunt dați afară din grupurile lor de joacă, din grupurile unde învață. Părinții îi pedepsesc neștiind că se poate corecta, că nu e nimic rău și faptul că un copil scapă urină sau materii fecale nu e pentru că este rău voitor, ci pentru că are o disfuncție”, a precizat medicul.

Dr. Beatrice Bunea, medic specialist chirurgie pediatrica, a explicit ca, in principal, tulburarile de dinamica vezicala sunt determinate de leziuni la nivelul coloanei vertebrale, dar au si cauze de natura psihologica.

“Sunt copii care scapa pipi noaptea in pat, dar ei nu scapa pipi noaptea in pat doar din cauza faptului ca dorm profund sau pentru ca beau mult lichide la culcare, ci din cauza ca vezica lor nu functioneaza bine. Si daca incepem sa intram in amanunte si vorbim cu ei, vedem ca si in timpul zilei fac de fapt pipi sau uda cate un pic chilotul sau fug la toaleta, au urgenta mictionala si atunci cand incepem sa investigam vezica vedem ca nici ea nu functioneaza foarte bine”, a explicat specialistul.

Dr. Beatrice Bunea a precizat ca peste varsta de 3 ani, un copil nu ar trebui sa scape pipi ziua, peste varsta de 5 ani maxim, un copil nu ar trebui sa mai scape pipi noaptea. Peste varsta de 5 ani, orice pierdere de urina, atat diurna cat si nocturna este considerata patologica.

“Unele leziuni sunt evidente, sunt leziuni mari și atunci se văd, altele precum spina bifidă ocultă nu se văd. Neurologic și malformativ copilul nu are absolut nimic, dar în timp are tulburări de dinamică. Unii fac pipi foarte, foarte des, din păcate noaptea nu se mai pot ține. De cele mai multe ori familia îi ceartă, le reproșează de ce nu se scoală noaptea, de ce beau lichide, iar partea de urgență diurnă e trecută cu vederea. Faptul că are nevoie la o jumătate de oră, la 45 de minute la toaletă de multe ori se găsesc scuze de genul a băut apă sau așa e el și ajung să crească, sunt adolescenți, tineri care ajung să se confrunte cu această problemă, care poate fi tratată, dacă este corect diagnosticată”, a explicat medicul.

Sunt de asemenea tulburari de continenta si de dinamica vezicala date de cauze psihogene, de dezechilibre care apar in viata copilului. Sunt copii care pana la o anumita varsta au fost continenti si ulterior incep sa scape pipi pe ei, ziua, noaptea, si ziua si noaptea. Inceperea scolii poate fi un motiv, un frate aparut din senin, poate fi pentru un copil sensibil un dezechilibru in viata lui. Decesul unui membru al familiei, apropiat care l-a crescut, divortul parintilor, toate acestea sunt dezechilibre pe care copilul nu le constientizeaza, dar el incearca sa atraga atentia si sa fie cat mai aproape de parinti. Sunt tulburari mai greu de tratat, decat cele care au o cauza organica si care, intr-o proportie foarte mare, se pot trata cu ajutorul medicatiei si al tehnicilor de contractie, de relaxare a perineului.

“Foarte putini copii ajung la noi pentru ca de cele mai multe ori parintii cearta copilul, nu cauta o cauza. Nu se intreaba. Si eu am facut pipi in pat pana la 10 ani, n-ai decat sa faci si tu, sau asa sunt copiii, de ce nu ai fost atent? de ce te-ai luat cu joaca? de ce ai stat la televizor? Mesajul pentru parinti ar fi: Nu certati copiii si adresati-va medicului. Intodeauna exista rezolvare, atunci cand copiii peste varsta de 5 ani maxim prezinta tulburari de mictiune, uda chilotul”, a subliniat dr. Bunea.

In Romania, exista un singur centru specializat in tratarea tulburarilor de continenta urinara la copil, centru care functioneaza in cadrul Spitalului “Marie Curie” din Bucuresti, unde parintii se pot adresa specialistilor, venind cu trimitere de la medicul de familie. Tratamentul este compensat integral.

Diagnostic se pune in maxim doua saptamani pentru ca se incepe prin investigatii simple, printr-un examen general, o ecografie si cateva analize uzuale. Parintele si copilul sunt rugati sa faca un calendar mictional, sa se noteze cat bea micutul, cat face pipi, o perioada de 7-10 zile, apoi se trag concluziile. “Daca e nevoie, in urma calendarului mictional, facem studii eurodinamice, acestea se fac cu internare de 24 de ore, fiind monitorizata contractia vezicii, cu un cateter la nivelul vezicii urinare, un cateter in rect. Copilul este treaz, procedura este putin jenanta, dar copilul nu are nevoie de anestezie. Investigatia dureaza efectiv o ora, timp  in care copilul sta efectiv pe un vas de toaleta cu niste electrozi in perineu, incercam sa obtinem o umplere vezicala si sa monitoriza, muschiul vezicii, presiunea la nivelul acesteia, cat si cum se goleste vezica. Daca tulburarile de dinamita nu ne sugereaza ca trebuie sa facem teste eurodinamice, trecem pe reeducare cu ajutorul electrozilor in perineu. Putem sa reinvatam copilul sa mictioneze. Nu este o procedura dureroasa, se monteaza niste electrozi ca cei de EKG si, cu ajutorul perineului, copilul efectiv se joaca pe un monitor, mutand niste animalute, niste zane pe calculator, prin compresia perineului si a abdmenului. Putem vorbi de primele patratele la nivelul musculaturii perineale”, a explicat dr. Beatrice Bunea.

O sedinta dureaza 15 minute, fiind necesara o sedinta pe saptamana, in medie 3-6 luni. “Depinde de copil, de cat de mult lucreaza intre sedinte acasa, pentru ca cei mici vor fi invatati sa lucreze si casa. Depinde si de cat de perseverenti sunt. Inainte de 3 luni, nu se asteptam chiar daca facem tratament sa obtinem rezultate complete, dar apar imbunatatiri.”, a conchis specialistul.
Daca este necesar, copilul primeste si tratament medicamentos.

Centre pentru tratarea tulburarilor de continenta urinara ar trebui sa existe in toate orasele mari. Medicii Spitalului “Marie Curie” se straduiesc sa primeasca si sa rezolve toate cazurile, dar nu depinde numai de ei. Parintii trebuie sa faca eforturi foarte mari pentru a veni din tara la Bucuresti pentru ca trebuie sa stea mai mult timp si chiar si dupa finalizarea tratamentului trebue sa revina la control.