Seful OMS Romania: Regimurile monoalimetare bazate pe carne pot fi daunatoareȘeful Biroului OMS pentru România, Victor Olsavszky, atrage atenția că regimurile monoalimentare bazate pe carne pot fi dăunătoare. El a explicat că, potrivit ultimului raport al OMS, carnea procesată poate fi cauza unor cancere, în special digestive, mai ales colo-rectal, potrivit Agerpres.ro.

“Sigur, acest lucru îl știm de mai multă vreme. De data aceasta, Agenția Internațională de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente și evidențe. Trebuie să facem o distincție între riscul prezentat de carnea procesată sau carnea roșie și faptul că ele reprezintă un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmează acum să se determine câtă carne trebuie să mănânci ca să fii la risc. Or acest lucru nu este încă suficient studiat”, a afirmat luni Olsavszky, la Senat.

Șeful Biroului OMS pentru România a amintit că japonezii au atras atenția asupra acestui fapt încă din anii ’50 sau ’60.

“Noi știm de multă vreme. Încă de prin anii ’50 — ’60 japonezii au fost primii care au demonstrat relația între carnea afumată, peștele afumat și apariția cancerului gastric. De aceea, ceea ce noi recomandăm este acea dietă echilibrată: vegetale, fructe și carne, care nu e foarte importantă. Numai că regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi dăunătoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dietă echilibrată numai pentru anumite lucruri: câtă sare, cât zahăr și câte grăsimi. Pentru carne, încă nu. Aceasta ar fi următoarea etapă de cercetare”, a adăugat Olsavszky.

Consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicității luni de Organizația Mondială a Sănătății, transmite Reuters.