schimbari climatice copiiCopiii sunt amenintati de modificarile climatice ce au un impact major asupra starii lor de sanatate, avertizeaza Academia Americana de Pediatrie. Intr-o declaratie politica facuta luni, oamenii de stiinta atrag atentia ca politicienii si specialistii in pediatrie ar trebuie sa lucreze impreuna pentru a rezolva aceasta criza si pentru a-i proteja pe cei mici de efectele dezastrelor naturale, stresul termic, calitatea inferioara a aerului, numarul tot mai mare de infectii si, mai ales lipsa de hrana si apa.

“Fiecare copil are nevoie de un mediu sigur și sănătos, iar și schimbările climatice reprezinta o amenintare din ce in ce mai mare pentru sanatatea copiilor din această țară, dar și din întreaga lume”, a declarat presedintele Academiei Americane de Pediatrie, Sandra G. Hassink, MD, FAAP, care a adaugat ca rolul pediatrilor este acela de a asigura sanatatea prezenta si viitoare a copiilor.

Declarația politica intitulata “Schimbarile climatice la nivel global si sanatatea copiilor” actualizeaza un document pe aceeasi tema lansat in anul 2007. Documentul arata ca există un consens în rândul organizațiilor științifice și al climatologilor cum ca efectele generale cunoscute în mod obișnuit ca “schimbări climatice” sunt rezultatul activităților umane contemporane.

In document, se atrage atentia ca potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de 88 la suta din povara existenta de boli atribuite schimbărilor climatice apare la copiii mai mici de 5 ani. Schimbările climatice reprezintă o amenințare pentru sănătatea și siguranta umană, dar copiii sunt vulnerabili în mod unic. In aceste conditii, imposibilitatea de a lua măsuri prompte, de fond ar fi un act de nedreptate impotriva tuturor copiilor.

“Copiii sunt în mod unic în pericol din cauza impactului provocat de schimbările climatice directe, cum ar fi inundațiile și furtunile, caz in care acestia sunt expusi la accidentari, deces, pierderea sau separarea de persoanele care ii ingrijesc, cat si probleme de sanatate mintala”, a explicat Samantha Ahdoot, MD, autorul principal al declarației politice. “Ei (n.r. copiii) sunt, de asemenea, mult mai vulnerabili la impactul secundar ale încălzirii globale, tradus prin boli. De exemplu, boala Lyme afecteaza aproximativ 300.000 de americani in fiecare an, baietii cu varste intre 5 si 9 ani avand cel mai mare risc. Încălzirea climatica este in stransa legatura cu extinderea bolii Lyme in America de Nord, mulți copii americani fiind in pericol din cauza acestei afectiuni.”

Un raport tehnic însoțește declarația politică a Academiei Americane de Pediatrie și oferă o revizuire a celor mai recente dovezi științifice in legatura cu impactul schimbărilor climatice asupra sănătății copiilor, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea, bunăstarea si nutriția acestora

Astfel, cercetarile au evidentiat o crestere a procentului de decese provocate de caldura in randul copiilor cu varsta de pana la 1 an. De asemenea, schimbarile climatice influenteaza cresterea numarului de cazuri de copii afectati in intreaga lume de boli infectioase precum malaria, febra Dengue, virusul West Nile, bvoala Lyme, bolile diareice sau meningoencefalite.

Mai mult, statisticile au demonstrat ca in intervalul 2000-2010, numarul cazurilor de tineri jucatori de fotbal american din liceele si facultatile americane care au murit din cauza accidentelor vasculare provocate de caldura s-a triplat.

De asemenea, s-a inregistrat o crestere a cazurilor de copii diagnosticati cu stres post traumatic ca urmare a catastrofelor climatice de genul uraganelor sau al inundatiilor de amploare.

Exista ingrijorarea ca pana in anul 2030, din cauza schimbarilor climatice, numarul deceselor provocate de boli diareice va creste cu 48.000 la copiii cu varste sub 15 ani, in special in Asia si Africa sub-Sahariana.

Specialistii pledeaza pentru utilizarea eficienta a resurselor si a energiei regenerabile, cat si educarea si sensibilizarea opiniei publice cu privire la acest aspect.